Annons

Annons

Gratinerad västerbottenslax

Njut av lyxiga laxrullar med västerbottensost och gräddsås – fantastiskt läckert och festligt!

Dela
(2)

Västerbottenlax

4 port

300 g färsk lax
200 g kallrökt lax, skivad
2 dl riven västerbottensost
salt och peppar
2 dl vispgrädde
2 tsk konc fiskfond
2 msk såsredning för ljusa såser

Potatismos
1 kg mjölig potatis
1–2 dl matlagningsgrädde
25 g smör
salt och peppar

Annons

Garnering & servering
200 g frysta gröna ärter
1 liten rödlök
50 g sikrom
dill och gräslök

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Dela den färska laxen i 8 bitar. Lägg ut skivorna av kallrökt lax på en skärbräda. Lägg en bit färsk lax på varje skiva. Strö över västerbottensost, rulla samman och lägg i en smord ugnsform.

2. Koka upp vispgrädde, fond och såsredning. Häll såsen över fisken och baka i ugn ca 20 min.

3. Potatismos: Skala och tärna potatisen, koka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa med grädden till lagom konsistens. Rör i smöret och smaka av med salt och peppar.

4. Koka ärterna några min i lättsaltat vatten.

5. Servera laxrullarna med ärter och potatismos. Garnera med finhackad rödlök, sikrom i drivor, dill och gräslök.

 

Läs mer:

Varmrökt lax med brynt smör

Räk- och fetaostfylld lax med örtsmör

Lax i currysås

 

Av Janet Gustavsson

Foto: Erik Karlsson



 

Läs mer om:

Dela
(2)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…