Annons

Annons

Gott nytt år spänstiga Siwan!

Dela
(0)

Siw Malmkvist

 

På nyårsafton fyller folkkära Siw Malmkvist 77 år och fortfarande är det full fart både på scenen och hemma. I slutet av januari är det premiär på musikalen Flashdance där Siw ska spela dansös. När hon är ledig njuter hon av att träffa barn och barnbarn – och det är med glädje hon ser hur lilla Cricket går i farmors fotspår…

Annons

Vem tror du att du är, Stjärnorna på slottet, Körslaget och Det stora matslaget. Siw Malmkvist är still going strong och med överallt. Och nu tar hon sig an den 30 år gamla filmmusikalen Flashdance i en scenversion som får premiär på Chinateatern i Stockholm den 30 januari. I rollistan skymtar Hanna Lindblad, Rennie Mirro, Karl Dyall och Linus Wahlgren. Siw gör rollen som den något åldrade dansösen Hanna.
– Det förekommer en äldre dam i föreställningen och det är henne jag ska spela, säger Siw där hon sitter vid köksbordet hemma i våningen vid Karlaplan.
– Det är visserligen en dansmusikal men jag ska inte slå volter och dansa, möjligen några steg, skrattar hon. Det blir nog mest till att sitta på en stol, har jag en känsla av. Men snygg ska hon vara, den gamla damen – så det kommer att bli mycket mask!
Ålder är annars något som Siw sällan tänker på.
– Jag hade inte en aning om att jag var gammal förrän pensionen kom. Men oj, vilken överraskning, plötsligt kom det pengar!
Årets sista dag är också Siws. När hon smuttar på bubblet i champagneglaset är det inte bara för att det är dags att skåla in ett nytt år utan även för att hon själv kom till världen den 31 december. På nyårsafton fyller hon 77.
Det tog lite tid och krävdes viss övertalning för att få Siw att tacka ja till rollen i Flashdance.
– Jag vill ju inte bli patetisk, säger hon. Jag hoppas att jag upptäcker när det är dags att dra mig tillbaka. Men jag märker väl när telefonen tystnar och jag inte längre får vara med i någonting!
Det lär knappast inträffa. Siw är populär som få och livligt efterfrågad. Förr hade hon ett skivbolag bakom sig, manager, turnébuss och orkester. I dag sköter hon affärerna själv och har bakgrundsmusiken inspelad på en cd.
– Jag bor bara två stationer med tunnelbanan från Centralen så jag åker oftast tåg. Det är bekvämt och bra. Arrangören fixar ljudanläggning och hämtar mig på stationen. Jag behöver bara kliva rakt in på scenen och göra mitt jobb.
Skräddarsyr efter publiken
Hon berättar om företag som jubilerar och äldreboenden som bjuder på underhållning. Det är tvära kast och Siw skräddarsyr sina program efter publiken.
– Roligast var ”De gamlas dag” ute på Ekerö, skrattar hon. Det lät ju lite visset så jag ringde damen som anordnade det hela för att få veta hur gamla ”de gamla” egentligen var. Ja, sa hon, de är väl mellan 75 och 80 år. Vi var alltså jämngamla! Det passade mig perfekt. Vi har ju vuxit upp samtidigt. När jag var i Stora Famnen var de lika unga som jag.
– Det blev hur trevligt som helst. De ropade efter låtar som de ville att jag skulle sjunga som Flickor bak i bilen, Tunna skivor, Mamma är lik sin mamma och alla de där.
Siw har alltid varit spänstigare än de flesta och det kan hon tacka sina osedvanligt goda gener för.
– Mor var väldigt spänstig hela sitt liv, säger Siw. Hon rensade ogräs i trädgården och böjde sig med raka knän in i det sista. Hon var väldigt snäll trots att vi var så många barn och hon alltid hade mycket att stå i. När hon någon gång var på dåligt humör kallade vi henne för Snapphanen. Vi visste ju att hon var av snapphanesläkt och detta fick jag bekräftat av släktforskarna i Vem tror du att du är.
Siw är alltså ättling efter snapphanarna som härjade i Göingeskogarna på 1600-talet, de som satte sig upp mot den svenske kungen till förmån för den danske. I tv-serien fick Siw veta att minst två av hennes släktingar var inblandade i den så kallade Loshultskuppen som gått till historien för att snapphanarna lyckades lägga beslag på Karl XI:s stora krigskassa när kungen försökte frakta pengarna från Helsingborg till Stockholm.
– Tänk, säger Siw. Det var pengar de själva hade betalat in i skatt som de snodde tillbaka. Men jag var egentligen mer intresserad av att få veta vem min farfar var. Jag hade ju sett att det stod ”uä” i fars papper och fått förklarat för mig att det betyder ”utom äktenskapet”. Det var ju hemskt för både honom och farmor att han ända in i vår tid skulle vara stämplad, en oäkting. Släktforskarna lyckades emellertid lista ut att den man som farmor senare gifte sig med även var far till min far. Det var bara det att de inte hade hunnit gifta sig i tid.
Surar ett tag
Åren har gått. Föräldrarna är borta och Siw är obegripligt nog pensionär, en milstolpe som även har fördelar. Hon har upptäckt att hon åker tunnelbana och buss i Stockholm till reducerat pris. En annan fördel är att hon efter 65-årsdagen inte behöver betala sociala avgifter.
– Det är egentligen konstigt att arbetsgivarna inte anställer lite äldre människor. Det är ju billigt!
Medveten är hon och bestämda åsikter har hon men politiker med rätt att bestämma vill hon inte bli.
– Nej, för sjutton! Jag vet inte ens vad utskott är.
Siw och hennes skådespelande make Fredrik Ohlsson, 83, har 40 år tillsammans bakom sig nu. Men något bra äktenskapsrecept på hur man lyckas med det konststycket har hon inte. Tiden har liksom bara gått.
– Det är klart att vi kivas ibland. Det gör väl alla. Då surar vi ett tag. Men så läser man något i tidningen som man vill diskutera. Men du, titta här får du se! Och så har vi glömt vad det var vi bråkade om.
Familjen har naturligtvis vuxit i samma takt som åren har gått. Fredriks dotter Maria har gett dem barnbarnet Jacob som nu är 16 år. Siws dotter Tove har barnen Julia, 23, och Fabian, 21. Och gemensamme sonen Henrik är pappa till Alfred, 6, och lilla Cricket, 3 år. Det är med andra ord ett stort gäng som alla bor inom räckhåll och gärna samlas till helger och bemärkelsedagar. Siw och Cricket
– Lilla Cricket går ofta och hämtar boken Nu ska vi sjunga. Hon har bläddrat i den med sina små fingrar sedan hon var två år. Och varje gång vill hon att jag ska sjunga alla låtar i den som jag kan. Alfred lånar min gitarr och är med och spelar. De är precis lika gulliga som Julia och Fabian var när de var små. Jag älskar dem och skulle kunna äta upp dem. Cricket är nog den enda av mina barnbarn som skulle kunna gå i mina fotspår. Henrik kallar henne Lilla Siw.
Det är en gedigen karriär som Siw kan se tillbaka på. Som många andra folkkära artister har hon förstås gett ut sina memoarer och boken Tunna skivor av mig kom ut för några år sedan. I den berättar Siw, som är född på nyårsafton 1936, att hon som barn trodde att alla nyårsraketer fyrades av för hennes skull. Numera firas nyårshelgerna oftast tämligen stillsamt.
– Vi brukar hålla oss hemma, titta på tv och lyssna på nyårssmällarna från Karlaplan, avslutar hon.

Gilla Hemmets på Facebook

AV Monica Antonsson FOTO: Per Arvidsson och All Over Press


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…