Annons

Annons

Gott nytt år med hummer, oxfilé och chokladfondant!

Dela
(0)

Hemmets Veckotidning

Hummer, oxfilé och ljuvlig chokladfondant – en klassisk nyårsmeny som är lika underbart god varje år!

Örtgratinerad hummer

Vilken lyx! Vakta noga så att hummern inte får för mycket färg. Örtsmöret kan förberedas.

Annons

2 personer

1 kokt hummer

Örtsmör

75–100 g rumsvarmt smör

2 1/2 msk finhackad dill

2 msk finhackad gräslök

1 krm salt

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk pressad citron

Servering

sallad

Ugn 250°, grill

Gör så här

1. Örtsmör: Rör ihop smör med örter, salt, vitlök och citron.

2. Klyv hummern och ta bort huvudsäcken i varje halva. Bred ut smöret över halvorna och grilla högt upp i ugnen i ca 2 min. Servera med lite sallad.

Hemmets Veckotidning

Burgundisk oxfilé

Klassisk festmat! Allt kan förberedas och värmas vid serveringen.

6 pers

1 kg oxfilé

smör

salt, peppar

Burgundisk röra

3 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

100 g färska champinjoner

75 g rimmat sidfläsk

2 msk smör

2 msk färsk hackad timjan

3 msk finhackad slätbladig persilja

salt

Potatisterrin

1,2 kg potatis

2 dl crème fraiche

150 g chèvre (getost)

1 dl riven västerbottensost

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 stora ägg

1 dl hackad bladpersilja

1 msk hackad rosmarin

Ugn 225°, 200°

 

Gör så här

1. Skär köttet i 6 skivor. Bryn dem hastigt i smör i en stekpanna så att de får färg runtom. Salta och peppra på båda sidor. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat och ställ in det i kylen direkt.

2. Burgundisk röra: Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka svampen. Finhacka fläsket.

3. Fräs lök, svamp och fläsk mjukt och blankt i smör. Smaka av med örter och salt.

4. Vid serveringen: Klicka svampröran på köttet och stek det mitt i ugnen på 225° ca 10 min tills innertemperaturen är ca 60° för rosa kött. Garnera med timjan.

5. Potatisterrin: Skala och skiva potatisen tunt. Koka upp crème fraiche, båda ostsorterna, salt och peppar på svag värme. Vänd ner potatisskivorna i blandningen.

6. Rör om och vänd ner äggen och örterna. Ta av kastrullen från värmen.

7. Placera ett bakpapper i en rund form med avtagbar kant, ca 24 cm i diam. Smörj kanterna. Häll i potatisen och platta till med handen så att det känns kompakt. Grädda i nedre delen av ugnen på 200° tills potatisen är mjuk, känn med provsticka, ca 50 min. Ta ut och låt terrinen vila i formen.

8. Ta upp den ur formen och dela i trekantiga bitar.

9. Vid serveringen: Värm terrinen ca 20 min på 175°. Servera potatisterrinen och köttet med balsamicosky, grön bönmix och ugnsrostade tomater, se separata recept.

 

Tips! Du kan också steka köttet helt. Bryn det runtom, lägg det kallt och svep in det i folie. Värm till innertemperaturen 60°  i ugnen och låt det vila en stund innan du skär upp det.

 

Balsamicosky

En skysås med koncentrerad smak, det ska bara vara lite sås per portion.

4 msk balsamvinäger

2 msk konc kalvfond

4 dl vatten

1–2 tsk maizena majsstärkelse

salt, svartpeppar

1/2 dl finhackade örter, t ex basilika

 

Gör så här

1. Häll vinägern i den panna som du brynt oxfilén i. Låt puttra i två min. Tillsätt kalvfond och vatten. Koka ihop såsen till önskad konsistens.

2. Red med maizena majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten om du önskar en tjockare sås.

3. Sila såsen och smaka av med kryddor och basilika. Ställ såsen kallt och värm den hastigt på spisen vid serveringen.

 

Grön bönmix

Skölj, ansa och koka 600 g blandade bönor, t ex haricots verts, sugar snaps och sockerärter, i lättsaltat vatten ca 2 min. Ta av och spola genast i kallt vatten. Blanda med lite ärtskott och 3 msk färska timjansblad.

 

Ugnsrostade tomater

Lägg en kvist cocktailtomater i ugnsform. Låt steka 5–10 min i 225° varm ugn.
Hemmets Veckotidning

Chokladfondant

Uppskattad festdessert som du gör på nästan nolltid. Stick lite i en av fondanterna med en provsticka så ser du om de är klara.

6 pers

¾ dl strösocker

2 ägg

2 äggulor

100 g smör

125 g mörk choklad med hög kakaohalt

2 1/2 msk vetemjöl

Servering

1 färsk mango el 1 dl frysta tinade mangotärningar

2 passionsfrukter

3 dl vispgrädde

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Smörj insidan av 6 ugnsfasta portionsformar. Vispa socker, ägg och äggulor vitt och pösigt.

2. Smält smöret i en kastrull och ta av från värmen. Hacka chokladen och lägg ner den i smöret. Rör tills chokladen smält.

3. Blanda choklad- och smörsmeten med äggsmeten. Vänd ner mjölet.

4. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen 7–9 min. Stick i mitten på fondanten, den ska vara lös i mitten och fast utmed sidorna.

5. Servering: Skala och tärna mangon. Dela passionsfrukterna i fyra bitar. Vispa grädden. Servera fondanten med frukten och grädden.



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…