Annons

Annons

Gör vårt glutenfria julgodis!

Dela
(0)

Här ska det fixas godis & småkakor! Mums, tycker Isa och kompisen Sofie.

 

Ska du ha glutenfria gäster på besök i jul? Skäm bort dem med vårt julgodis!

Här delar vår reporter Maria Svemark med sig av sina bästa julgotter!

Min mammas fikonbollar är små delikatesser som vi vuxna inte vill vara utan på julens gottebord. Jordnötsmumsen är perfekta kondiskakor att ha på lager i frysen när spontangästerna dyker upp i mellandagarna, säger Maria, som bakar glutenfritt eftersom hennes dotter Isa, 8 år, inte tål gluten.

Annons

 

Kakorna du önskade att du aldrig smakat. Livsfarliga för figuren!

 

Jordnötsmums

Jordnötsmums (ovan) är ett gammalt favoritrecept från Hemmets Veckotidning. Jag skär dem i små bitar, 3 x 3 cm, eftersom de smakar gudomligt och är livsfarliga för figuren! Perfekt kondiskaka att ha på lager i frysen.

Ca 40 st

340 g jordnötssmör (en burk)

1 dl strösocker

2 1/2 dl ljus sirap

1 liter glutenfri cornflakes

1 dl kokosflingor

Ca 250 g choklad till dekoration

Ev. annan sorts choklad alt. strössel

Gör så här:

1. Blanda jordnötssmör, strösocker och sirap i en kastrull. Låt nästan koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen.

2. Rör ner cornflakes och kokos. Låt cornflakesen krossas lätt. Häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 30 cm. Jag brukar lägga plastfolie över och platta till med handen.

3. Smält chokladen och bred över kakan. Strö ev. strössel över. Låt stelna i kylen. Skär i rutor och njut!

TIPS! Förvara dem gärna i frysen! De tinar snabbt.

Inte knasiga, alls! Knas betyder att det är frasigt, eller "knusprigt" som min halvtyska kompis brukar säga.

Juleknas

Danskt recept med choklad och apelsin!

Ca 20 st

3 dl glutenfri cornflakes

100 g kokosfett

2 dl siktat florsocker

2 1/2 dl siktad kakao

Rivet skal av två apelsiner

 Gör såhär:

1. Smält kokosfett på svag värme. Ta kastrullen från värmen.

2. Blanda ner florsocker, kakao och apelsinskal. Spara ev. lite apelsinskal till dekorering.

3. Blanda ner cornflakes. Rör om.

4. Klicka ut smeten som små toppar på smörgåspapper. De stelnar fort! Förvara i kylen.

 

Evas fikonbollar

En vuxenfavorit! Självklart går det bra att utesluta arraken eller byta till annan smak. Jag smaksatte mina med Becherovka, en tjeckisk örtbitter vars smak påminner lite om pepparkaka…

250 g torkade fikon

250 g mandelmassa

2 tsk arraksessens

Ca 125 g mörk choklad av bra sort

Gör såhär:

1. Skär bort ev. stjälk från fikonen. Kör fikon, mandelmassa och arraksessens i matberedare.

2. Gör bollar i en storlek som du tycker känns lagom. Lägg dem i frysen en stund.

3. Smält chokladen i micro eller vattenbad.

4. Stick t ex tändstickor i bollarna och doppa dem i smält choklad. Låt stelna på smörgåspapper. Förvara i kylen.

 

Besses kakor smälter i munnen...

 

Besses småkakor

Laktos- och glutenfria småkakor som smakar mera! Receptet har jag fått av vår matredaktör Besse. Solrosfröna gör att kakorna känns både nyttiga och moderna.

TIPS! För mer julsmak – häll i någon tesked ingefära eller pepparkakskryddor.

Ca 30 st

100 g laktosfritt smör

2 dl Brun Farin

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

2 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

1 dl Fibrex

3 dl kokosflingor

1 dl solrosfrön

Ugn 175 grader

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Rör rumsvarmt smör med farin och vaniljsocker.

3. Tillsätt ägget. Blanda samman övriga ingredienser och rör ner i smeten.

4. Gör små bollar av smeten och tryck ut dem på plåtar med bakpapper.  Smeten flyter ut en del, så klicka inte för tätt. 20 kakor/plåt blir lagom. Grädda mitt i ugnen ca 15-16 min.

 

AV MARIA SVEMARK

Har du frågor eller vill du ha fler glutenfria recept? Maila mig gärna på [email protected].

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…