Annons

Annons

Så gör du egen golden milk!

Drycken golden milk har hyllats av hälsobloggare över hela världen och dyker upp som ett välkommet alternativ till kaffe och te på allt fler caféer. Golden milk, gyllene mjölk – eller kort och gott guldmjölk – är en hälsotrend som är här för att stanna! Vi listar dryckens fördelar och bjuder på ett recept så att du enkelt själv kan göra din alldeles egna gyllene mjölk.

Dela
(0)

golden-milk-recept

 

Nyckelingrediensen i Golden milk är gurkmeja, den färgstarka kryddan som står för curryblandningens gula färg – och merparten av dess nyttiga egenskaper. Gurkmeja finns som torkad krydda, men kan också köpas färsk i välsorterade hälso- och livsmedelsbutiker.

Annons

Gurkmeja anses antiinflammatoriskt och har i studier visat sig hjälpa mot både IBS, depression och ledvärk. Örten har en lång tradition inom ayurveda, där den används för att just lindra smärta och hämma inflammation.

Även ingefära är en tongivande ingrediens, särskilt smakmässigt. Ingefära används ofta i preparat som ska stärka immunförsvaret eller lindra ledsmärta.

Drick din golden milk som den är, eller krydda med kardemumma, kanel och kanske en skvätt agavesirap.

 

Recept golden milk

Det här receptet baseras på torkad ingefära och gurkmeja. Du kan använda färsk, riv den i så fall fint och tänk på att ingefäran ger mer smak och styrka än den torkade varianten.

0,5 dl torkad gurkmeja
1 msk torkad ingefära
1,5 dl vatten
2 dl osötad mandelmjölk (kan ersättas med rismjölk eller kokosmjölk)
1 tsk kokosolja
Valfri smaksättning, vi rekommenderar kanel, kardemumma eller vaniljpulver

Gör så här:

1. Koka upp vattnet, vispa ner gurkmejan och ingefäran och låt sjuda på svag värme. Efter 6-8 minuter blir konsistensen till en tjock pasta. Den räcker till flera glas guldmjölk och kan förvaras i kylskåp i 1-2 veckor.
2. För att göra guldmjölken, värm 2 dl mandelmjölk och 1 tsk kokosolja försiktigt på spisen och vispa ner 1 tsk guldpasta. Smaksätt eventuellt med kanel, kardemumma eller vaniljpulver. Vill du ha en sötare dryck kan du droppa ner lite honung (då ökar dock antalet kalorier).

Läs mer:

Nyttiga chokladbollar

Så gör du egen chiapudding

7 fröer som gör underverk för hälsan

 

Av Jennie Sandberg, Måbra.com

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…