Annons

Annons

Semlor med kola och daim

Semlor är det godaste som finns – speciellt den här godisvarianten! Prova dessa läckerbitarna med både kolafyllning och pösig daijmgrädde, mums!

Dela
(42)

Fluffiga kolaolasemlor med daimgrädde

ca 30 st
Bullar
50 g jäst
4 dl mjölk, rumstemp
1 ägg
1 tsk stött kardemumma
1 dl strösocker
½ tsk hjorthornssalt
125 g mjukt smör
12–13 dl vetemjöl
½ tsk salt

Pensling
uppvispat ägg

Kolafyllning
100 g smör, rumstemp
2 msk råsocker
2 msk kakao
1 dl kolasås
1½ dl fint hackade daimkulor

Annons

Daimgrädde
ca 5 dl vispgrädde
½–1 dl kolasås
ca ½ dl fint hackade daimkulor

Garnering
florsocker

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Bullar: Smula ner jästen i en bunke. Lös jästen i mjölken. Tillsätt ägg, kardemumma, socker, hjorthornssalt och cirka hälften av mjölet.

2. Klicka i det riktigt mjuka smöret och blanda till en deg. Tillsätt det mesta av resterande mjöl. Arbeta till en smidig deg. Tillsätt saltet mot slutet. Låt jäsa under bakduk minst 1 tim.

3. Dela degen i bitar och forma till bullar. Lägg dem på en plåt med bakpapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

4. Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen 7–8 min. Låt svalna.

5. Kolafyllning: Rör samman smör, råsocker, kakao, kolasås och daimhack. Skär av små lock på bullarna, gör en fördjupning i underdelen och bred på fyllningen.

6. Daimgrädde: Vispa grädden och spritsa den ovanpå kolafyllningen. Ringla kolasås över grädden. Strö över daim, lägg på locken och sikta över florsocker.

 

Läs mer:

Bulliga vaniljrutor i långpanna

7 läckra semlor för fettisdagen

Gunillas goda semeltårta

 

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman



 

Läs mer om:

Dela
(42)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…