Annons

Annons

God och nyttig vardagsmat för veckan

Den här veckan frestar vi med mustiga grytor och dilldoftande fisksoppa. Vill du ha en grön dag – välj någon av de vegetariska rätterna!

Dela
(84)

Kycklinggryta-med-bacon-och-svamp

Härligt mustig gryta med kyckling, bacon och svamp. Foto: Eva Hildén Smith

1. Kycklinggryta med bacon & svamp

450 kcal

60 g tärnat bacon

150 g färska champinjoner

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk tomatpuré

Annons

1½ dl vatten

1 dl vitt vin

1 hönsbuljongtärning

1 tsk timjan

salt och svartpeppar

300 g kycklingfilé

Till servering

1 dl ris (okokt)

cocktailtomater

 

Gör så här

1. Koka riset enl anv på förp.

2. Stek bacon i en liten gryta. Tillsätt klyftade champinjoner, hackad lök och finriven vitlök. Stek tills champinjonerna fått färg.

3. Blanda i tomatpuré, vatten, vin, buljongtärning och timjan. Koka upp och lägg i strimlad kycklingfilé. Sjud tills kycklingen är genomstekt, 7–10 min.

 

Picklad-potatis-&-rokt-skinka-1

Snabb och enkel middag med snabbpicklad potatis och rökt skinka. Foto: Eva Hildén Smith

2. Picklad potatis & rökt skinka

410 kcal

450 g potatis

4 msk vatten

2 msk strösocker

1 msk ättiksprit

2 salladslökar

1 morot

½ dl hackad persilja

Till servering

200 g rökt skinka

grönsallad

 

Gör så här

1. Skala och koka potatisen, skär i bitar. Blanda vatten, socker och ättiksprit. Vänd ner potatisen.

2. Strimla salladslökarna fint. Skala och hacka moroten fint. Vänd ner lök, morot och persilja i potatisen.

3. Servera potatissalladen med skinka och grönsallad.

 

Mexikansk-bongryta

Tortillabröden rostar du snabbt i en torr panna. Servera den mexikanska grytan med bröd och avokadoröra. Foto: Eva Hildén Smith

3. Mexikansk böngryta med tortillabröd

470 kcal

½ gul lök

½ msk smör

1 röd paprika

½ purjolök

½ tsk chilipeppar, gärna chipotle

½ tsk spiskummin

2 dl finkrossade tomater

2 dl vatten

½ grönsaksbuljongtärning

1 burk kidneybönor, ca 400 g

Till servering

1 avokado

½ msk pressad citron

1 liten vitlöksklyfta

1 tomat

2 tortillabröd à ca 40 g

ev koriander

 

Gör så här

1. Fräs hackad lök mjuk i smör i en kastrull. Fräs med tärnad paprika, strimlad purjolök och kryddor. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljong. Låt sjuda 10 min under lock. Skölj bönorna och blanda ner i grytan. Smaka av med salt, peppar och ev mer chili.

2. Dela och kärna ur avokadon. Mosa den med citronsaft och finriven vitlök. Smaka av med salt och svartpeppar. Kärna ur och tärna tomaten fint. Vänd ner i avokadoröran.

3. Servera böngrytan med avokadoröra och tortillabröd som rostats i torr panna. Garnera ev med koriander.

 

Rostade-gronsaker

De rostade grönsakerna får en fin yta och smakar extra gott med vår goda sesamdipp. Foto: Eva Hildén Smith

4. Rostade grönsaker & sesamdipp

470 kcal

300 g potatis

1 squash, ca 300 g

1 rödlök

ca 175 g små broccolibuketter

1 msk olivolja

salt och svartpeppar

½ dl persilja

Sesamdipp

1 dl lättmajonnäs

2 tsk sesamolja

1–2 tsk japansk soja

ca ½ tsk socker

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Tvätta och skär potatis och squash i bitar. Skala och klyfta löken. Lägg tillsammans med broccolin på en plåt med bakplåtspapper. Blanda runt med olja, salt och peppar. Rosta i ugnen ca 25 min. Blanda med persiljan.

2. Sesamdipp: Blanda ingredienserna. Smaka av med soja och socker så balansen blir rätt. Servera det rostade med sesamdippen.

 

Dilldoftande-fisksoppa-1

Servera en bit bröd tillsammans med den här enkla och krämiga fisksoppan. Foto: Eva Hildén Smith

5. Krämig fisksoppa

425 kcal

1 morot

½ gul lök

½ vitlöksklyfta

1 tsk mortlade fänkålsfrön

½ msk smör

100 g små broccolibuketter

1 dl vitt vin

4 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

1 dl lätt crème fraiche

300 g fisk (t ex torsk, kolja, sej)

1 tomat

½ dl finhackad dill

Till servering

100 g vitt bröd

 

Gör så här

1. Fräs fintärnad morot, hackad lök, finriven vitlök och fänkålsfrön i smör i en kastrull tills löken mjuknat utan att få färg. Låt broccolin fräsa med någon min.

2. Häll på vin, vatten och buljongtärning. Låt sjuda under lock ca 5 min. Rör i crème fraiche. Koka upp och lägg i fisk, skuren i bitar, i kastrullen. Låt sjuda 3–5 min. Smaka av med salt och peppar. Lägg i urkärnad och tärnad tomat samt dill.

3. Servera soppan med bröd.

 

Obs!  Recepten är beräknade för 2 personer.

 

Fynda fina köksprylar i vår webbshop!

Universallock
Universallock - det enda locket du behöver i köket! Nu är överkokande kastruller ett minne blott! Tack vare detta universallocks smarta ventil kan du nu i lugn och ro vända ryggen åt kastrullen och ägna dig åt de roligare delarna i matlagningen. Locket är gjort i följsam silikon och passar grytor eller pannor, 14-27 cm i diameter. Förutom att förhindra att dina grytor kokar över så kan locket även användas som stänklock i mikron eller till stekpannan. Med hjälp av ett klassiskt kastrullock kan vårt universallock även användas till att ångkoka grönsaker. Locket diskas lätt av för hand eller i diskmaskin.
Från: 99 kr

Gå till shoppen

Pepparkvarn Mannerström
Exklusiv pepparkvarn från Mannerström som är hela 32 cm hög i högblank finish. Den är också mycket greppvänlig. Pepparkvarnen har keramisk kvarn av hög kvalitet. Snyggt förpackad i en elegant presentask som är trevlig att ge bort.
Från: 229 kr

Gå till shoppen

Läs mer:

Ät gott med billig och nyttig vardagsmat



 

Läs mer om:

Dela
(84)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…