Annons

Annons

God och nyttig vardagsmat i veckan

Här är fem tips på supergod vardagsmat som dessutom är kalorisnål. Vad sägs om lyxig pasta med handskalade räkor, strimlad kycklingfilé i varma pitabröd och fläskytterfilé med mustig kantarellsås?

Dela
(0)

Lax med röd pesto

Mumsig pestolax är alltid rätt och så nyttigt med omega-3! Foto: Eva Hildén Smith

1. Röd pestolax

560 kcal/port

250 g laxfilé

salt

4 soltorkade tomater i olja

1 grillad paprika (Fontana)

½ vitlöksklyfta

2 msk hackad färsk basilika

50 g grovriven parmesanost (½ dl)

1 msk olja från de soltorkade tomaterna

Annons

Servering

3/4 dl matvete (okokt)

35 g rucola

Ugn 200°

 

Gör så här:

1. Koka matvetet enl anv på förp. Lägg laxen i en ugnsform, salta.

2. Låt tomaterna och paprikan rinna av och hacka allt fint. Riv vitlöken och blanda med tomat, paprika, basilika, parmesanost och olja. Lägg blandningen på laxen och baka i ugn ca 15 min. Laxens innertemperatur ska vara 50°.

3. Blanda matvetet med rucola och servera till laxen.

 

Fläskytterfilé med kantarellsås

Lyxa till det på en vardag med fläskytterfilé och mustig kantarellsås. Bild: Eva Hildén Smith

2. Fläskytterfilé med kantarellsås

550 kcal/port

300 g fläskytterfilé

½ msk smör till stekning

salt och svartpeppar

Kantarellsås

150 g kantareller

½ msk smör

½ msk vetemjöl

1 dl vatten

1 dl matlagningsgrädde

1 krm kinesisk soja

svartpeppar

ev ½ msk sherry

Ugnsbakad potatis

1 bakpotatis (ca 350 g)

1 msk smör, smält

½ vitlöksklyfta

1 msk hackad persilja

1 krm flingsalt

Servering

sallad

Ugn 225°, 200°

 

Gör så här:

1. Dela potatisen. Blanda smör, finriven vitlök, hälften av persiljan och salt. Pensla lite på potatisen och stek i ugnsform på 225° ca 15 min.

2. Bryn köttet, salta och peppra. Lägg köttet bredvid potatisen. Stek på 200° ca 20 min till en innertemp på 70°. Ta ut köttet, pensla potatisen och öka till 225°. Låt köttet vila medan potatisen blir klar.

3. Kantarellsås: Fräs svampen. Tillsätt smör och stek lite till. Strö över mjöl, tillsätt vatten och grädde. Låt puttra 3–5 min. Smaka av med soja, peppar och sherry. Servera köttet med sås, potatis och sallad. Strö över persilja.

Här är världens smartaste kökspryl – multihackaren!

Det supersmarta köksverktyget multihackaren löser alla problem du har med att hacka och skära frukt och grönsaker!

Läs mer om den smarta köksprylen här och få ett fint erbjudande på en egen!

Vegetariska vårrullar

Vårrullar är roligt att dippa i goda såser och går snabbt att göra med färdig filodeg. Bild: Eva Hildén Smith

3. Vegetariska vårrullar med dippsås

465 kcal/port

200 g vitkål

3 salladslökar

2 morötter

1 msk + 1 msk rapsolja

1 msk finriven färsk

ingefära

1 msk ljus sirap

1 tsk kinesisk soja

1 tsk sambal oelek

salt

3 ark filodeg

Servering

½ dl sweet chilisås

1 msk pressad limesaft

sallad

Ugn 225°

 

Gör så här:

1. Finstrimla kål och lök, riv morötterna grovt och stek i 1 msk olja tills det mjuknat. Tillsätt ingefära, sirap, soja och sambal och stek ca 5 min till, salta.

2. Dela filodegen på hälften. Fördela fyllningen på arkens kortsida, vik in kanterna och rulla ihop. Pensla med olja och grädda i ugn ca 10 min, vänd, grädda ca 5 min till.

3. Blanda chilisås med lime. Servera vårrullarna med sås och sallad.

 

Strimlad kyckling i pitabröd

Varma pitabröd fyllda med strimlad kycklingfilé och andra godsaker är alltid uppskattat. Bild: Eva Hildén Smith

4. Strimlad kycklingfilé i pitabröd

555 kcal/port

300 g tunnskivad kycklingfilé

½ msk olivolja

ev 1 tsk sesamolja

½ tsk spiskummin

1 tsk chili spice mix

2 krm salt

Tomatsalsa

2 stora kvisttomater

2 salladslökar

1 röd chili

1 dl finhackade örter

1 msk olivolja

1 msk vinäger

1 tsk flytande honung

salt
Servering

2 pitabröd (70 g/st)

strimlad isbergssallad

1/2 dl gräddfil

 

Gör så här:

1. Strimla kycklingen och blanda med olja och kryddor. Stek tills den är genomstekt.

2. Tärna tomaterna fint. Strimla salladslökarna tunt. Hacka chilin. Blanda ingredienserna till salsan. Smaka av med salt.

3. Värm ev pitabröden och fyll med sallad, salsa, kyckling och gräddfil.

 

Lyxig räkpasta med ärter

Här är en enkel och kalorisnål pastarätt med räkor att skämma bort dig med. Såsen gör du av vin och en skvätt grädde! Bild: Eva Hildén Smith

5. Lyxig räkpasta med ärter

460 kcal/port

300 g räkor med skal

1 dl vitt vin

1 dl vatten

140 g pasta, gärna spagetti

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 röd chili

1 tsk smör

1 dl matlagningsgrädde

salt, peppar

1 dl frysta gröna ärter

1 msk hackad basilika

Servering

sallad

 

Gör så här:

1. Skala räkorna. Lägg räkorna i kylen och skalen i en kastrull. Häll på vin och vatten. Låt koka ca 5 min. Sila av skalen och spara buljongen.

2. Koka pastan.

3. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka chilin. Fräs lök och chili i smör i en panna tills löken mjuknat. Häll på buljongen och låt puttra ihop till hälften. Häll på grädde, salta och peppra och rör i ärter. Låt koka upp och lägg i räkor och basilika. Blanda såsen med pastan och servera med sallad.

 

Obs! Recepten är beräknade för 2 personer och innehåller max 600 kcal/portion.

 

Läs också:

Håll dig frisk i höst – 5 livsmedel som stärker immunförsvaret

Här är världens smartaste kökspryl – multihackaren!

Det supersmarta köksverktyget multihackaren löser alla problem du har med att hacka och skära frukt och grönsaker!

Läs mer om den smarta köksprylen här och få ett fint erbjudande på en egen!



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…