Annons

Annons

God och nyttig vardagsmat för hela veckan

Den här veckan bjuder vi på smarta, goda recept som gör att du står dig länge. Vad sägs om torskrygg med ägg i currysmör eller en krämig gryta som serveras med potatis och saffransstekt blomkål?

Dela
(29)

Bönbullarna är små och naggande goda. Foto: Eva Hildén Smith

1. Bönbullar med tomatsås

540 kcal/port

1 burk kidneybönor, 400 g

½ gul lök, finhackad

1 stor vitlöksklyfta, finriven

1 ägg

½ dl mandelmjöl

Annons

½ dl ströbröd

½ tsk bakpulver

2 msk hackad färsk basilika

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk rapsolja till stekning

Tomatsås

½ gul lök, finhackad

½ vitlöksklyfta, finriven

½ msk olivolja till stekning

2 kvisttomater, tärnade

2 dl krossade tomater

1 tsk honung

Servering

ca 250 g morot, svarvad, strimlad el hyvlad

färsk basilika

 

Gör så här

1. Mosa bönorna grovt. Blanda med lök, vitlök och resten av ingredienserna. Forma till ca 20 bollar och stek i olja.

2. Tomatsås: Fräs lök och vitlök i olja tills löken mjuknat. Tillsätt tomater, krossade tomater och honung. Salta och peppra. Låt puttra ca 5 min.

3. Koka moroten i saltat vatten ca 2 min.

 

Grovhackade ägg i currysmör lyfter hela rätten. Foto: Eva Hildén Smith

2. Torsk & curryägg

450 kcal/port

300 g torskrygg

salt och peppar

Ägg i currysmör

2 hårdkokta ägg

2 msk smör

½ tsk curry

1 msk kapris

1 msk hackad persilja

flingsalt

Servering

300 g potatis

150 g små tomater

Ugn 150°

 

Gör så här

1. Koka potatisen i saltat vatten.

2. Salta och peppra torsken. Tillaga i ugn ca 15 min.

3.  Ägg i currysmör: Hacka äggen grovt. Smält smöret tillsammans med curryn. Tillsätt ägg, kapris och persilja. Salta.

 

Ingefära och chili ger härlig smak på kycklingspetten. Foto: Eva Hildén Smith

3. Kycklingspett med sötpotatismos

425 kcal/port

300 g kycklingfilé

Rub

1 tsk mald koriander

1 tsk spiskummin

1 tsk oregano

½ tsk chiliflakes

½ tsk flingsalt

½ tsk strösocker

Sötpotatismos

1 sötpotatis

(ca 300 g skalad)

2 msk smör

ca 1 tsk finriven färsk ingefära

salt

ev finhackad röd chili

Servering

75 g sugar snaps

½ kruka grönsallad

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Mos: Skala sötpotatisen, skär i bitar. Koka mjuk och häll av vattnet. Mixa med smör och ingefära. Salta. Strö ev på chili.

2. Rub: Blanda kryddorna. Skär kycklingen i bitar och gnid in kryddorna. Trä kycklingen på spett. Tillaga i ugn 10–15 min. Vänd dem någon gång.

 

De grekiska biffarna smakar extra gott med fräsch salsa och libabröd. Foto: Eva Hildén Smith

4. Grekiska biffar

575 kcal/port

300 g nötfärs (10 %)

2 msk kallt vatten

1 litet ägg

1 vitlöksklyfta, pressad

2 msk finhackad persilja

1 msk hackad mynta

(el 1 tsk torkad)

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

½ msk olivolja till stekning

Salsa

4 kvisttomater

10 cm gurka

½ rödlök

2 msk finhackad persilja

1 msk hackad mynta

(el 1 tsk torkad)

1 msk olivolja

½ msk vitvinsvinäger

Servering

70 g libabröd

1 dl grekisk yoghurt (10 %)

 

Gör så här

1. Blanda färs, vatten, ägg, vitlök, persilja, mynta, salt och peppar. Forma till små platta biffar. Stek i olja.

2. Salsa: Kärna ur och tärna tomaterna fint. Skala, kärna ur och tärna gurkan fint. Finhacka löken. Blanda grönsakerna med örter, olja och vinäger. Salta och peppra.

 

Den här krämiga grytan serveras med potatis och saffransstekt blomkål. Foto: Eva Hildén Smith

5. Skinkgryta & saffransstekt blomkål

505 kcal/port

½ gul lök, hackad

½ msk smör

300 g färsk skinka, strimlad

salt och svartpeppar

1 dl matlagningsgrädde

½ dl vatten

1 msk konc kycklingfond

finrivet skal av ½ apelsin

1 tsk krossade fänkålsfrön

Saffransstekt blomkål

1 msk smält smör

½ krm saffran

½ tsk flingsalt

250 g blomkål i små

buketter

utskurna filéer från 1 apelsin

Servering

300 g potatis

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Koka potatisen i saltat vatten.

2. Fräs löken mjuk i smör. Strimla skinkan, öka värmen på plattan och bryn köttet hastigt i stekpannan med löken, salta och peppra. Häll på grädde, vatten och fond. Krydda med apelsin och fänkål. Koka upp.

3. Blomkål: Blanda smör, saffran och salt. Pensla blomkålen med saffranssmöret. Stek i ugn ca 20 min. Blanda med apelsinen.

Obs!  Recepten är beräknade för 2 personer.

 

Läs mer:

God och nyttig vardagsmat för veckan



 

Läs mer om:

Dela
(29)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…