Annons

Annons

God och nyttig mat som hjälper dig att hålla vikten

Den här veckan kan du njuta av ljuvlig ostpaj med tomater och en smakrik kycklinggryta. Och på fredagen frestar vi med lyxig ryggbiff som serveras med potatisbakelser och en god sås. Smaklig spis!

Dela
(114)

Små bakpotatisar med lyxiga fyllningar.

Så gott med två krämiga röror till bakpotatisen! Foto: Eva Hildén Smith

1. Bakpotatisar med lyxiga fyllningar

410 kcal/port

4 potatisar à 100 g

salt och svartpeppar

grönsallad

ev citronklyftor

Paprikaröra

1 rostad röd paprika, hackad

½ dl kvarg, t ex kesella

½ dl lätt-crème fraiche

Annons

½ vitlöksklyfta, finriven

1 tsk flytande honung

Ägg- & romröra

1 hårdkokt ägg, hackat

½ dl kvarg, t ex kesella

½ dl lätt-crème fraiche

40 g röd rom

¼ rödlök, finhackad

1 msk dill, hackad

Ugn 250°

 

Gör så här

1. Stick potatisarna runt om med en gaffel. Baka i ugn ca 35 min.

2. Paprikaröra: Blanda paprika, kvarg och crème fraiche. Smaka av med vitlök, honung, salt och peppar.

3.  Ägg- & romröra: Blanda ägget med kvarg och crème fraiche. Vänd ner rom, lök och dill. Salta och peppra.

4. Servera rörorna till potatisarna med grönsallad och ev citronklyftor.

 

Lättlagad fetaostpaj med tomat.

Missa inte vår ljuvliga ostpaj med tomater. Foto: Eva Hildén Smith

2. Grekisk fetaostpaj

585 kcal/port

Pajdeg

1½ dl vetemjöl (90 g)

25 g smör

½ dl kesella (10 %)

1 krm salt

Fyllning

2 ägg

2 dl mjölk

1 tsk torkad oregano

½ tsk salt

2 krm svartpeppar

50 g fetaost, smulad

½ rödlök, strimlad

5 svarta oliver

125 g cocktailtomater, delade

Ugn 200°

 

Gör så här

1.  Pajdeg: Hacka samman mjöl, smör, kesella och salt, tryck ut i en liten pajform. Nagga botten och ställ i frysen 10 min. Förgrädda ca 10 min.

2.  Fyllning: Vispa ihop ägg, mjölk, oregano, salt och peppar. Fördela fetaost och rödlök i pajskalet. Lägg i oliverna och häll på äggstanningen. Grädda ca 25 min. Toppa med tomater.

 

Laxpaket med örter och citron.

Att laga fisk i foliépaket är både enkelt och gott! Foto: Eva Hildén Smith

3. Laxpaket med örter & citron

485 kcal/port

1 msk smält smör

2 bitar laxfilé à 125 g

1 dl hackade blandade örter, t ex timjan och persilja

finrivet skal och lite saft av ½ citron

1 dl purjolök, strimlad

125 g cocktailtomater, delade

salt och svartpeppar

Servering

1 dl matyoghurt (8 %)

2 tsk fransk senap

300 g kokt potatis

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Pensla 2 folieark med smält smör och lägg på laxfilé. Strö över örter och citronskal och pressa över lite citronsaft. Lägg på purjolök och tomater, salta och peppra.

2. Vik ihop paketen och stek i ugn 15–20 min.

3. Blanda yoghurt och senap. Salta och peppra. Servera laxen med potatis och senapsyoghurt.

 

Kryddig kycklinggryta.

Den här smakrika kycklinggrytan är både snäll mot plånboken och midjemåttet. Foto: Eva Hildén Smith

4. Kryddig kycklinggryta

565 kcal/port

300 g kycklingfilé

½ msk smör till stekning

salt och svartpeppar

1 röd chili, finhackad

½ msk färsk ingefära, finhackad

1 vitlöksklyfta, finriven

1 dl vatten

1 dl matlagningsgrädde

1 msk konc kycklingfond

150 g broccoli

1 liten röd spetspaprika

1 burk kikärter (à ca 400 g)

Servering

vattenkrasse el persilja

60 g bröd

 

Gör så här

1. Strimla kycklingen. Bryn den hastigt i smör i en stekpanna, salta och peppra. Sänk värmen lite och stek med chili, ingefära och vitlök. Häll på vatten, grädde och fond. Låt puttra under lock ca 5 min.

2. Skär broccolin i små buketter, skala och skiva stjälken. Kärna ur och skiva paprikan. Skölj kikärterna och låt rinna av.

3. Låt broccolin koka med i grytan ca 3 min. Lägg i paprika och kikärter, salta och peppra. Toppa med vattenkrasse och servera med bröd.

 

Ostbakelse och ryggbiff.

På fredag njuter vi av en lyxig ryggbiff som serveras med potatisbakelser och en god sås. Foto: Eva Hildén Smith

5. Potatisbakelser & ryggbiff

570 kcal/port

250 g ryggbiff el liknande kött

flingsalt och svartpeppar

½ msk + 1 tsk smör till stekning

1 rödlök, klyftad

1 tsk strösocker

1 tsk vinäger

Potatisbakelse

400 g mandelpotatis

80 g riven västerbottensost

½ dl hackad persilja

Sås

½ dl vatten

½ msk konc kalvfond

1 msk balsamvinäger

½ tsk rörsocker

ev maizena mörk redning

Servering

grönsallad

Ugn 200°

 

Gör så här

1.  Bakelse: Koka potatisen, pressa i potatispress. Blanda med ost och persilja, salta och peppra.

2. Forma potatisen till fyra puckar och gratinerna ca 20 min.

3.  Sås: Koka vatten, fond, vinäger och socker några min. Salta och peppra. Red ev av med lite maizena.

4. Salta och peppra biffen och stek i 1/2 msk smör. Stek löken hastigt i 1 tsk smör med socker och vinäger.

5. Servera bakelserna med kött, sås, rödlök och sallad.

 

Obs! Recepten är beräknade för 2 personer.

 

Läs mer:

Smal och nyttig vardagsmat



 

Läs mer om:

Dela
(114)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…