Annons

Annons

God och billig vardagsmat för veckan

Den här veckan bjuder vi på smalmat som får smaklökarna att jubla! Morotspurén till kycklingen kryddas med ingefära, linssoppan smaksätts med spiskummin och till laxen serverar vi hemlagad mangoketchup.

Dela
(77)

Foto: Eva Hildén Smith

1. Savojkåldolmar

530 kcal/port

6 blad savojkål (ca 160 g)

½ gul lök, finhackad

1½ msk smör till stekning

1 msk ljus sirap

250 g nötfärs

Annons

1 litet ägg

¾ tsk salt

1 krm nymald svartpeppar

1 krm mald kryddpeppar

1 krm mald ingefära

1 dl vatten

½ msk konc kalvfond

Servering

300 g kokt potatis

rårörda lättsockrade lingon

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Strimla 2 av kålbladen. Koka resterande blad mjuka i saltat vatten. Lått rinna av på handduk.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Fräs lök och strimlad kål i 1/2 msk smör och sirap tills de fått lite färg. Låt svalna lite.

3. Blanda färs, ägg, salt, kryddor och den frästa kålen. Fördela på de 4 kålbladen och rulla ihop till dolmar. Stek runt om i 1 msk smör. Lägg med skarven neråt i en ugnsform. Häll på vatten blandat med fond och tillaga i ugn ca 15 min.

 

Foto: Eva Hildén Smith

2. Linssoppa med potatis & blomkål

395 kcal/port

200 g potatis

200 g blomkål

½ gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finriven

½ msk smör

5 dl vatten

1 burk finkrossade tomater (400 g)

2 grönsaksbuljongtärningar

1 dl röda linser (torkade)

½ tsk spiskummin

½ tsk oregano

salt och svartpeppar

Servering

citronklyftor

100 g ljust bröd, gärna surdeg

 

Gör så här

1. Skala och tärna potatisen. Dela blomkålen i buketter.

2. Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull. Häll på vatten, tomater, buljong och linser. Krydda och koka upp.

3. Lägg i potatisen och puttra ca 10 min. Lägg i blomkålen och sjud 5 min till. Salta och peppra. Pressa lite citronsaft över vid servering.

 

Foto: Eva Hildén Smith

3. Kryddig kyckling & morotspuré

435 kcal/port

2 kycklingfiléer (à 150 g)

½ msk kryddmix, t ex jamaican jerk spices

½ msk smör till stekning

Morotspuré

400 g morötter

½ msk finriven färsk

ingefära

1 msk smör

salt och peppar

Sallad

1 äpple

35 g salladsmix, späda blad

1 msk olja

½ msk citronsaft

1 tsk flytande honung

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Morotspuré: Koka moroten mjuk i saltat vatten. Mixa med ingefära och smör till en slät puré. Salta och peppra.

2. Gnid in kryddmixen på kycklingfiléerna, salta ev. Bryn hastigt i smör. Lägg i ugnsform och stek klart i ugn 10–15 min.

3. Sallad: Skär äpplet i klyftor. Blanda med salladen. Rör ihop olja, citron, honung, salt och peppar och blanda med salladen.

 

Foto: Eva Hildén Smith

4. Laxfilé med mangoketchup

540 kcal/port

250 g laxfilé

1 tsk citronsaft

salt och svartpeppar

Mangoketchup

½ gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finriven

1 röd chili, hackad

½ msk neutral olja

3/4 paket fryst mango (à 225 g)

1 dl vatten

1 msk vitvinsvinäger

½–1 msk farinsocker

Servering

1 dl ris (okokt mått)

35 g mixsallad, småbladig

1/4 paket fryst mango (à 225 g)

½ msk olivolja

1 tsk vinäger

ev koriander

Ugn 175°

 

Gör så här

1.  Mangoketchup: Fräs lök, vitlök och chili i olja i en kastrull. Tillsätt mango, vatten, vinäger, socker och lite salt. Låt koka ihop ca 5 min. Mixa slät och låt sedan kallna.

2. Koka riset enl anv på förp.

3. Lägg laxen i en ugnsform. Gnid in med citron, salta och peppra. Tillaga i ugn ca 15 min.

4. Servera laxen med ris, mangoketchup och en grönsallad blandad med tinad mango, olja, vinäger, salt och peppar. Garnera ev med koriander.

 

Foto: Eva Hildén Smith

5. Broccolipasta med nötter & parmesan

590 kcal/port

120 g pasta (okokt mått)

300 g broccoli

1 msk smör till stekning

salt och svartpeppar

½ dl pekannötter el valnötter (ca 30 g)

1/4 dl hasselnötter (ca 15 g)

50 g grovriven parmesanost

 

Gör så här

1. Koka pastan enl anv på förp.

2. Skär broccolin i små buketter. Skala och skiva stjälken. Stek broccolin i smör. Salta och peppra.

3. Grovhacka och rosta nötterna i en torr stekpanna. Blanda pastan med broccoli, nötter och parmesan.

Obs!  Recepten är beräknade för 2 personer.

Läs mer:

Kaloriberäknad vardagsmat för hela veckan



 

Läs mer om:

Dela
(77)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…