Annons

Annons

God Jul alla hemlösas djur!

Dela
(0)

djurskyddjul2

Det började med en hjälpande kasse och har utvecklats till en regelrätt julmottagning för hemlösas hundar och katter. Men det är inte bara djuren som får hjälp – här styrks också mattar och hussar! 

Annons

Det är tidig decembermorgon och på Malmö Stadsmission råder full aktivitet. Påsar fylls, paket prasslar och röda sidenband knyts. Stämningen är glad och förväntansfull när det är dags för hemlösas djurs julmottagning!
– Chokladkalendrarna är inte till djuren. Det är om någon har barn och barnbarn, instruerar Catharina Lundberg från Djurskyddet Malmö i Hemmets Veckotidning nr 52.
Men djuren kommer inte att gå lottlösa. Kattbäddar, leksaker, vintertäcken, tuggben och foder ligger och väntar på nya ägare. Allt är skänkt av vänliga människor och företag för att delas ut till katter och hundar och deras hussar och mattar.
Två gånger om året stänger Anna-Karin Andersson Landgren sin veterinärmottagning och tar emot hundar och katter på Malmö Stadsmission tillsammans med andra veterinärer, djurskötare och frivilliga från Djurskyddet Malmö. I fjol var andra året julmottagningen anordnades, men allt började egentligen en jul för fyra år sedan i Lund…
– Ordföranden i Hemlösas förening i Lund ringde Catharina och frågade om vi inte hade något att skänka till en kvinnas hund. Kanske foder, täcken eller mediciner. Jag plockade ihop lite grejor på kliniken och fyllde en kasse. Det kändes väldigt bra att kunna hjälpa någon så lätt, och vi tänkte att det måste finnas fler som har det här behovet. Vi kontaktade Anita Westergren på Stadsmissionen och samlade ihop kassar med foder och annat som skänktes till djurägare vid julen, säger Anna-Karin.
En tid senare ringde Anita till Anna-Karins klinik. De hade en djurägare där vars hund var väldigt sjuk. Hade Anna-Karin någon möjlighet att hjälpa till trots att hundägaren inte hade några pengar?
– Självklart hade vi det! Hunden fick komma till min klinik och vi tog hand om den.

Gilla Hemmets på Facebook

Viktiga vänner
Anna-Karin och de andra på Djurskyddet Malmö insåg att det fanns ett stort behov att fylla. Idén att ha mottagning i Stadsmissionens lokaler med jämna mellanrum föddes.
– Djurägarna känner sig trygga här och det är lätt att komma hit. Alla som har djur vet hur viktigt djuret är och hur mycket man älskar det, säger Anna-Karin.
För en människa som står lite utanför samhället blir djuret oftare ännu viktigare.
– Sociala kontakter blir lättare. Du pratar med andra hundägare och du blir delaktig i en gemenskap. Annars är din katt eller din hund kanske den enda vännen du litar på.
Djuren som kommer till mottagningen är ofta oerhört väl omhändertagna. Många av dem har det säkert bättre än andra katter och hundar, vilkas hussar och mattar har mycket större resurser.
– Många har faktiskt sina djur försäkrade, trots att de har så lite pengar. Sedan har de kanske inte råd med självrisken när något händer. Men vi har en fond för akuta händelser, så då kan vi hjälpa till, berättar Anna-Karin.
Det finns också ett samarbete mellan veterinärklinikerna för att kunna ta hand om djur akut eller erbjuda specialistvård när det inte finns pengar.
– Vi är två veterinärer i styrelsen för Djurskyddet och många djursjukvårdare. Ofta kan man ringa en kollega som kan ställa upp när det behövs en specialist.

Artros är vanligt
Så småningom är kassarna fyllda, alla förberedelser gjorda och årets julmottagning redo att ta emot sina patienter.
– Första gången vi hade mottagning kom det 10 djur, berättar Anna-Karin. Förra året 20. I dag ska vi ta emot 7 katter och 26 hundar!
Katterna får komma först. De blir nervösa annars, om det luktar hund i rummet.
Första patienten är Mitzi. En liten kisse på 1,5 år som slagit av en bit av tanden. Anna-Karin visar matte Anette Persson hur hon kan trycka på en lugnande akupressurpunkt i Mitzis nacke när hon ska undersökas.
– Tanden ser bra ut, konstaterar Anna-Karin. Men om hon slutar äta eller blir sjuk kan det vara tecken på en infektion. Prata med Anita då så skickar hon dig vidare. Då får vi operera bort tanden.
Anette får också med sig avmaskningsmedel till Mitzi.
– Vi ses till våren, då vaccinerar vi henne!
Veterinärkollegan Kristina Rosenströms första patient är den jättestora katten Lufsen. Han är en före detta vild tamkatt som husse Bosse började mata, och som till slut fick ett sådant förtroende för honom att han flyttade in.
Lufsen har lite problem med artros, som många äldre katter.
– Man räknar med att 50–60 procent av alla äldre katter har artros. De här katterna har ofta levt ute länge. Kanske har de råkat ut för skador som gör att de har större benägenhet att utveckla artros, förklarar Kristina.
Det går knappt att tro att Lufsen för 6 månader sedan var en vildkatt som inte lät någon komma nära. Nu får till och med djurskötaren Jeanette Stenholm klippa klorna på honom. Fast då har de först satt klämmor i nackskinnet på honom.
– Det är där kattmamman bär ungarna, i nackskinnet. Klämmer du åt där utsöndras oxytocin i kroppen, vilket gör dem väldigt lugna och avslappnade, berättar Kristina.

Bär själv kopplet
Så småningom blir det hundarnas tur. Först ut är Dumle, en vacker 4-årig schäfer. Kontakten mellan honom och husse skulle göra mången lydnadstränande hundägare grön av avund. Med blick strålande av kärlek följer han husse som en skugga och lyder minsta vink. Koppel har han med sig, men det bär han själv – i munnen!
– Det är anmärkningsvärt hur väluppfostrade och fina många av de här hundarna är, säger Catharina.
Efter en titt i munnen konstaterar Catharina att Dumle har antydan till tandsten.
– Du hittar tuggben i julklappskassen! säger hon till husse.
Det blir en lång dag för alla, men det är väl investerade timmar som gör mycket gott. Insatsen hjälper inte bara ett djur, det hjälper även en husse eller en matte!

48394_djurskyddjul1

Lilla Mitzi är lugn och avslappnad när Anna-Karin Andersson Landgren undersöker henne.

48394_djurskyddjul5

– Är det till mig? Freja spanar in julklappspåsarna.

 

48394_djurskyddjul4

– Puss på dig, doktorn! Schäfern Dumle ger Anna-Karin en puss.

 

AV HANNA HALLBORG
FOTO: DAVID BERGSTRÖM


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…