Annons

Annons

Gatuhunden Arthur har hittat sin rätta plats i världen

Ett år har gått sedan gatuhunden Arthur kom hem till sin familj i Örnsköldsvik. Arthur blev en hjälte när medier världen över rapporterade om köttbullen som fick den såriga jycken att satsa sitt liv på att följa med multisportaren Mikael Lindnord genom Ecuadors djungel. Nu lever Arthur ett tryggt och lyckligt liv med Mikael och hans familj i Örnsköldsvik.

Dela
(66)

7
Visa bildspel

/
Gatuhunden Arthur har hittat sin rätta plats i världen
Gatuhunden Arthur har hittat sin rätta plats i världen
Gatuhunden Arthur har hittat sin rätta plats i världen
Gatuhunden Arthur har hittat sin rätta plats i världen
Gatuhunden Arthur har hittat sin rätta plats i världen
Gatuhunden Arthur har hittat sin rätta plats i världen
Gatuhunden Arthur har hittat sin rätta plats i världen
...
Visa mer

 

Missa inte: Se vår rörande film om gatuhunden Arthurs fantastiska resa! 

Helena öppnar dörren med Thor på armen, men Arthur hinner sträcka sig fram först för att välkomna besöket. Hans pigga ögon tittar vänligt hoppfullt på mig, kanske kommer jag för att leka lite med honom? Han tar tag i min hand, mjukt och försiktigt. Framtänder har han inga, de var alltför dåliga och har opererats bort. Men hörntänderna är rotfyllda och kindtänderna finns kvar.

Annons

Det märks att Arthur trivs med sitt nya liv i Örnsköldsvik. I dag kan familjen inte föreställa sig ett liv utan Arthur, trots att de inte hade några planer på att skaffa hund. Men när nu Arthur satte allt på ett kort och riskerade livet för att hänga med Mikael gick det inte att göra annorlunda. Och husse är mycket glad över att vara utvald av denna ovanliga vovve.

Familjen har utökats med ännu en medlem, Thor, som föddes i augusti 2015. Storasyster Philippa har hunnit bli 2,5 år gammal.

Radhusets väggar är fyllda av fotografier från tävlingarna världen runt, som ofta går genom svårtillgänglig men hisnande vacker natur. Arthur finns med på flera från VM i Ecuador. Det var när Arthur dök upp på tävlingsbilderna som Helena först fick se den blivande familjemedlemmen, i hälarna på Mikael och hans lag.

Koppling en på miljonen

När Arthur skrevs ut efter fyra månader i karantän gjordes den första operationen av hans tänder. De trasiga och ruttna framtänderna togs bort och hörntänderna rotfylldes. När Arthur vaknade blev Mikael tillkallad, han måste komma genast!

—Men jag är ingen hundmänniska, här fanns veterinärer och proffs som haft hundar hela sitt liv, vad kunde jag göra?

Arthur var förtvivlad, han bara tjöt. Mikael satte sig bredvid och höll om honom.

—Han tystnade och jag frågade om vi skulle gå ut en sväng, och sen var det bra.

—Veterinären sa till mig att den där kopplingen ni har är en på miljonen. På något sätt fick vi enorma band de första dagarna.

När de så småningom kom hem öppnade Mikael och Helena alla dörrar och Arthur fick gå runt och snusa på allt. Sen la han sig och sov i bädden. Han var framme!

Omtänksam mot barnen

I augusti var det så dags för lillebror att se dagens ljus. Helena vandrade runt i huset när värkarna började, och Arthur följde med hela tiden. Nästa dag satt Mikael i soffan med det alldeles nya barnet i famnen. Morfar hade varit ute en sväng med Arthur, som genast kände att något hade hänt när han kom in.

—Morfar försökte hålla honom tillbaka, men jag sa att det var okej. Arthur hoppade upp på soffbordet, sträckte sig fram och slickade Thor på huvudet två gånger, sen hoppade han ner. Då hade han välkomnat Thor till sin familj.

Arthur är omtänksam, i synnerhet när det gäller Philippa och Thor.

—Han har aldrig gjort någon markering mot de små, konstaterar Mikael, inte ens när Philippa kör på honom med vagnen lite nu och då. Vilket är extra imponerande med tanke på att han tidigare har misshandlats.

Arthur tar sitt självpåtagna uppdrag som barnpassare på tålmodigt allvar.

—Den här lillskruttan kan stå stilla tio minuter för att hon hittat en kotte, då lägger han sig ner och väntar, berättar Helena.

Att kunna lägga sig överallt och bre ut hela sin lurviga lekamen, det är något Arthur uppskattar. Gärna i dörröppningar så att familjen får kliva över honom.

—Det tror jag är hans allra bästa lyx, att han får ta plats och känna sig trygg, säger Mikael. Det syns att han njuter av det.

Arthur ledde tävling

I maj var Arthur med när familjen sprang över Ölandsbron i Wings for Life Word Run. Arthur hade egen nummerlapp, han var den enda hunden i världen med dispens. Hela familjen stod längst fram.

När starten gick var det ögonblickligen full fart på Arthur, de ledde tävlingen i några kilometer.

—Jag hade honom i koppel och hade fullt sjå att hålla honom.

Arthurs öde berör många. Det ringer folk någon gång i veckan, många skriver och flera frågar om de kan stötta på något vis.

—Även om vi inte behöver det är det fint att höra! Det är väldigt mysigt att så många hör av sig.

Intresset ska i stället användas för att hjälpa andra hundar i liknande situation, genom Arthur Foundation.

—Det var jättemånga som ville skicka pengar, så nu ska vi utveckla Arthur Foundation. Vi arbetar med två projekt för närvarande. Vi vill underlätta för folk som vill ta hit gatuhundar från olika delar av världen, i synnerhet från Ecuador. Dessutom driver vi ett projekt i Ecuador som kallas community dog, med öppna hundkojor där det ska finnas mat till herrelösa hundar, och veterinärer kommer på besök med jämna mellanrum.

Det ska också bli en bok och en film om Arthur. Förhandlingar om rättigheterna om filmen pågår som bäst med Hollywood.

—Det känns väldigt kul!

Själv bryr sig Arthur inte nämnvärt om kändisskapet. Han njuter tillräckligt av tillvaron som en älskad familjemedlem.

 

LÄS MER:

Äntligen har Arthur fått komma hem!

Världsstjärnan Arthur har landat i Sverige

Film: Kossan Margit tror hon är hund

 

Arthur Foundation

Mikael är lagkapten för multisportlaget Team Peak Performance

 

Text och foto: Karin Engman, privat


Läs mer om:

Dela
(66)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…