Annons

Annons

Går det att fastställa faderskapet?

Dela
(0)

RELATIONER. Jag är en tjej som väntar mitt första barn, som inte var planerat. Min kille och jag bestämde oss ändå för att vi ville ha barnet och var jätteglada och började planera för allt. Vi bodde inte ihop men började titta på gemensam lägenhet och titta efter barnsaker. Men så plötsligt en dag råkade min kille ut för en bilolycka och avled efter några dagar på sjukhus. Jag kom i chock och är det nog fortfarande, men får mycket stöd från familj och vänner. Trots den stora sorgen och saknaden efter min kille så gläder jag mig åt vårt lilla barn. Det känns underbart att ha någonting kvar efter honom och jag kommer också att ha kontakt med hans familj. Vi hade inte varit ihop så länge, men jag hade träffat hans familj och de har varit så fina efter olyckan. Jag tror att hans föräldrar också gläder sig åt att få ett barnbarn efter sin son. Men det jag plötsligt börjat tänka på är hur man ska göra för att det ska stå att det är han som är pappa till vårt barn. Jag vill inte att det ska stå fader okänd utan att hans namn finns med. Hur går det till nu när han är död? Vi var ju inte gifta? Jag tror inte att det fanns så mycket att ärva, så för den delen spelar det ingen roll, men det är viktigt att mitt barn får en pappa som alla andra även om han är död. Går det att ordna?
Hoppas

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Det var förfärligt tråkigt att höra att din kille förolyckades just när ni höll på att planera för ert kommande barn. Det är inte konstigt att du blev chockad. Så skönt ändå att du får stöd från både din och hans familj. Det är viktigt att du har ett bra nätverk omkring dig nu när du ska ha barnet själv. Så småningom kan barnet kanske vara hos både dina föräldrar och hans föräldrar så att du får lite egentid. Det är väldigt bra att du har god kontakt med även hans familj så att barnet kan få en bra relation till sin pappas familj och släkt också. Det går absolut att fastställa faderskapet till ditt barn även om pappan är död. Det kan finnas prover kvar efter pappan så att man kan ta DNA, annars kan man använda sig av en nära släkting till honom. Kontakta familjerätten i din kommun som är de som fastställer faderskap. De kan hjälpa dig med hur man går till väga. I detta fall måste faderskapet fastställas av tingsrätten. Det är viktigt för ditt barn även om inte pappan hade något att ärva. Det knyts juridiskt även till hans familj och kommer så småningom att ärva sina släktingar på den sidan. Barnet har även rätt att få barnpension och/eller efterlevandestöd med minst 1 480 kr per månad från Försäkringskassan, som en del av det som pappan skulle ha bidragit med som försörjning. Kontakta alltså dem också och stort lycka till.

Har du en fråga om relationer? Mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…