Annons

Annons

Fylld köttfärslimpa med äppeltzatziki

Bacon runt köttfärslimpan ger sälta och äpplena i tzatzikin sötma. Föredras varm sås? Gör en brunsås!

Dela
(2)

Fylld köttfärslimpa med äppeltzatziki

4 port
3/4 dl havregryn
1 msk potatismjöl
2 dl mjölk
500 g blandfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Fyllning
100 g katrinplommon
150 g fetaost
1 pkt bacon, 125 g

Äppeltzatziki
1 äpple
2 dl crème fraiche, gräddfil eller turkisk yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk torkad mynta
1 krm salt

Annons

Servering
ugnsstekt potatis, tex hasselbackspotatis
kokta gröna bönor

Ugn 200°

Gör så här:

Gilla Hemmets på Facebook

1. Blanda havregryn, potatismjöl och mjölk i en stor bunke. Låt svälla 10 min.

2. Tillsätt köttfärs, ägg, salt och peppar. Rör färsen smidig och forma den till en limpa.

3. Fyllning: Gör en fördjupning ner till limpans mitt och fördela katrinplommon och smulad fetaost där. ”Nyp” ihop färsen och lägg limpan på ett ugnsfast fat. Vira ostekta baconskivor runt om.

4. Ugnsstek limpan med stektermometer ca 50 min till 70 graders innertemperatur.

5. Äppeltzatziki: Tärna äpplet i småbitar och blanda med resten av ingredienserna till en tjock, krämig sås.

6. Servera limpan med ugnsstekt potatis, tex hasselbackspotatis, en av såserna samt gröna bönor.

 

Brunsås!

Vispa ihop 2 dl grädde, 2 dl vatten, 2 msk vetemjöl, 2 msk kalvfond och 1 msk soja i en kastrull. Koka upp under omrörning och sjud 5 min. Salta och peppra.

 

Tips!

* All slags grädde fungerar i recepten. Fetthalten avgör du själv, men vispgrädde blir godast.

* Med köttfärs menar vi nötfärs men denna kan bytas mot lammfärs, viltfärs, kycklingfärs eller quorn.

 

Läs mer

Kryddig köttfärspaj

Kalasfin köttfärsgratäng

Örtkryddade köttfärsjärpar

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson


Läs mer om:

Dela
(2)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…