Annons

Annons

Experten: Därför funkar INTE detox

Går du i detoxtankar efter sommaren? Tänk efter innan du satsar pengar på dyra produkter som lovar att rensa kroppen från gifter och ge förnyad energi. Det funkar inte menar experterna – som berättar hur du i stället ger din kropp en hälsoboost.

Dela
(79)

dedtox

Hjälper verkligen en så kallad detox? Bild: Shutterstock

Dags för en detox efter semestern? Innan du drar fram kontokortet – eller juicepressen – fundera ett varv extra på vad det egentligen är du vill uppnå.

Visst låter det lockande med förnyad energi, en renad kropp och ett klarare sinne. Haken är bara en: det fungerar inte. Det går inte att rena kroppen med kost och tillskott, hur många gröna drinkar och smoothies spetsade med alger och korngräs man än häller i sig, det är experterna eniga om. Ändå nappar fler och fler på trenden att detoxa, juica, cleansa och rensa ut.

Annons

Vi bad Ingrid Larsson, näringsfysiolog (specialist på näringslära), vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, att reda ut vad som gäller.

Vad är egentligen detox?

– Framför allt är det uppbyggt på att man ska dricka olika vätskor. Detox marknadsförs som ett sätt att bli av med slaggprodukter, kemikalier och gifter, utan att man närmare specificerar vad det är. Och det låter ju som saker man inte vill ha i kroppen.
Men, påpekar Ingrid Larsson, eftersom vi är levande organismer bildas restprodukter helt naturligt när vi bryter ner maten vi äter och rör på oss. Det kan till exempel vara koldioxid, som vi andas ut, eller vatten, som vi kissar ut. Ämnen som vi inte kan bryta ner tar våra tarmar hand om; dessa ämnen hamnar i toaletten.

– Sen får vi i oss en del ämnen vi inte kan lagra, till exempel alkohol. Det bryter vi ner i levern. Andra föreningar bryter vi ner i njurarna. Vi har med andra ord redan ett jättebra reningssystem i kroppen som tar hand om de här sakerna. Det finns inga produkter som kan göra det bättre.

Förespråkarna hävdar att vi får i oss så mycket gifter nuförtiden att våra organ behöver hjälp på traven.

– Det stämmer inte för de allra flesta av oss. Lever man uteslutande på insjöfisk skulle man kunna öka halten av kvicksilver i kroppen, eller om man bara äter vissa viltslag som har höga halter av kvicksilver och kadmium. Man har också funnit höga halter av kadmium i vildväxande champinjoner vid motorvägar. Men det är sällan människor lever på enbart champinjoner från trafikerade vägar.

– Livsmedelsverket har bra rekommendationer kring gränsvärden och följer man dem behöver man inte vara orolig.

Man ska inte glömma att detox är ett sätt att tjäna pengar, påpekar Ingrid Larsson. Kombinationen av att företagen som står bakom produkterna gärna använder sig av luddiga begrepp, och att gemene man inte har så bra kunskap om hur kroppen fungerar, gör det lätt att falla för reklamen. Alla vill vi ju må bra.

– De här företagen säljer hälsa, men på tvivelaktiga vetenskapliga grunder. Det handlar om vätskor, pulver och piller som är helt verkningslösa. Man kan köpa buljongtärningar på Ica för en bråkdel av priset och få precis samma effekt.

Men alla som vittnar om hur mycket bättre de mår efter en detox – hittar de på?

– Jag skulle säga att det handlar om en kombination av att man väldigt gärna vill tro på det här – det som kallas placeboeffekt – och att man kanske får i sig lite mer vitaminer och mineraler än vanligt.

Förändring ger effekt

– Om man börjar med en diet kommer man att märka en förändring. Bara det att man skippar bullar, läsk och godis ger effekt. Sedan ser man kanske till att komma tidigare i säng och försöker motionera mer, slutar röka och dricka alkohol – det förstärker effekterna. Och det är förstås hälsosamt. Men man ska vara medveten om vad det beror på.

Att hålla en diet ger också en känsla av kontroll, säger Ingrid Larsson.

– Det kan man må oerhört bra av! Man får en kick i hjärnan när man märker resultat, oavsett om det handlar om detox eller LCHF. Och äter man inte fast föda kommer man att minska i vikt.

Bättre äta frukter hela

Att köra en detoxkur när det har blivit för mycket av det goda och tänka att man ”rensar det dåliga ur kroppen” är kanske lättare än att avstå de där kakorna, efterrätterna och glasen rosévin från första början. Men det finns – fortfarande – ingen quick fix till bättre hälsa, konstaterar Ingrid Larsson.

– Att äta mycket frukt och grönt, lite kött och fisk, fullkornsprodukter och att dra ner på sötsaker – det är vetenskapligt dokumenterat genom forskning att det är hälsosamt och minskar risken för sjukdomar. Det är det bästa du kan göra för kroppen i längden.

Vilket är ditt råd till den som ändå vill prova på detox?

– Om man är frisk är det inte farligt, men det enda som händer är att man får mindre pengar i plånboken. Sen får var och en välja själv, men jag tycker att man ska göra det på ett medvetet sätt. Mitt råd är: Gå i stället till grönsaksdisken och satsa dina pengar där. Då får du fibrer, tuggmotstånd, vitaminer, mineraler, god smak och dokumenterade hälsoeffekter.

– Och jag rekommenderar hellre att man äter hela frukter och grönsaker. Då får man i sig fibrer och vitaminerna är mer välbevarade än när man pressat dem.

Ingrid Larsson

Experterna är eniga om att det inte går att rena kroppen – hur många gröna drinkar och detoxsmoothies man än dricker. Att hålla en diet ger också en känsla av kontroll, säger näringsfysiolog Ingrid Larsson.

 

Sant eller falskt om detox

Ingrid Larsson, näringsfysiolog, svarar:

Produkterna hjälper våra utrensningsorgan att bli av med slagg.
I dagens samhälle är vi utsatta för stress och får i oss mer gifter än vad kroppens naturliga system klarar av.

Kommentar: Våra organ som hjälper oss att bryta ned restprodukter är så välutvecklade för sina uppgifter att de inte behöver någon hjälp. Många upplever stress, men det är mer hälsosamt att göra något åt orsaken än att använda verkningslösa vätskor, pulver och piller.

En detox är ett sätt att låta kroppens matsmältning och tarmar vila och rensa ut. Det återställer magtarmfloran och du får en mer välfungerande mage.

Kommentar: Tvärtom, mag-tarmkanalen mår bäst av att få arbeta med fiber- och fullkornsrik mat och sämre av vila. Den aktuella kunskapen kring bakteriefloran i tarmen visar att om vi äter en varierad och växtbaserad kost med grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt, bär och fullkorn, lite kött och fisk, mejeriprodukter och begränsat med sötsaker har vi också en hälsosam bakterieflora.

Eftersom kroppen rensas på slaggprodukter under fastan sitter kläderna ofta bättre efteråt.

Kommentar: Om kläderna sitter bättre är det för att man minskat i vikt av fastan.

 

Rensande hälsokur

Ordet kommer från engelskans ”detoxification”, som betyder avgiftning och är ett slags hälsokur.

Ibland används uttryck som att ”juica” eller göra en ”cleansing” eller rensning. Ofta handlar det om att dricka enbart vätska, till exempel örtbaserade teer, drinkar eller juicer under några veckor, och på så vis ”rena” kroppen. Andra varianter tillåter vissa matgrupper.

 

Läs mer:

Så äter du rätt mat för din ålder 

at-ratt-mat-for-din-alder

Här är världens smartaste kökspryl – multihackaren!

Det supersmarta köksverktyget multihackaren löser alla problem du har med att hacka och skära frukt och grönsaker!

Läs mer om den smarta köksprylen här och få ett fint erbjudande på en egen!


Läs mer om:

Dela
(79)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…