Annons

Annons

Fritt fall vid Njupeskär

Dela
(0)

Sveriges högsta vattenfall - Njupeskär.

Sveriges högsta vattenfall är värt en omväg.

I Fulufjällets nationalpark finns en naturupplevelse utöver det vanliga. Där urskogen möter kalfjället ligger Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär.

En vandring till Njupeskär får gärna ta sin början vid Fulufjällets nationalparks naturum. På vägen till vattenfallet kommer du att kunna njuta av myrmark, trolsk granurskog och ljus fjällbjörkskog. Slingan som tar dig till målet är 4 kilometer lång och består av spångade och grusade stigar. Det gör den lättillgänglig för de allra flesta. Inga klumpiga vandrarkängor behövs!

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Inklämt mellan lodräta klippväggar ligger det dånande underverket som sprider en dimma av vattendroppar över besökarna. Tack vare träspångarna är det enkelt att komma riktigt nära det 93 meter höga fallet. Äventyrliga personer kan klättra på stenblocken för att komma ännu närmare, men det gäller att vara försiktig så att man inte halkar!
Den som är sugen – och orkar med strapatsen – tar sig upp på fjället och ovanför fallet för att se den hisnande utsikten över Dalarnas skogar och fjäll. Den sträckan är drygt 5 kilometer och betydligt mer krävande än vandringen till fallet, men väl värd ansträngningen!

Vandringen runt toppen bjuder på vidunderlig utsikt.

Vandringen runt toppen bjuder på vidunderlig utsikt.

Så hittar du hit
Fulufjällets nationalpark ligger i nordvästra Dalarna intill norska gränsen, ca 20 kilometer väster om Särna. Följ riksväg 70 norrut från Särna. 4 kilometer norr om Särna väljer du väg 1056 mot Mörkret och Gördalen. I Mörkret tar du avtagsväg till Njupeskär och följ den 2 km västerut. Utanför naturum hittar du leden till Njupeskär.

Tips
Servering och naturum finns vid Njupeskärsentrén. Där kan du lära dig allt om naturen och djuren i området.
Strax innan vattenfallet finns en stuga där det passar fint att stanna och avnjuta picknick eller grilla korv.
I området finns också världens äldsta träd, en gran som är 9 550 år gammal.
Har du tur – och pigga ögon – får du kanske syn på lavskrikan som är nationalparkens symbol.

Text och foto: Kristina Nilsson


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…