Annons

Annons

Frestande laxtårta

Dela
(172)

Det här är en laxtårta för alla tillfällen! Välj själv vilken slags lax du vill ha i fyllningen – rimmad, rökt, kokt – det är lika gott vilket som. Tårtan kan stå klar i kylen eller frysen och bara garneras inför serveringen.

Annons

 

8–10 port

200 g kavring
75 g smör eller margarin

Fyllning
3 gelatinblad
200 g lax
400 g färskost
3 dl crème fraiche
3 msk färskriven pepparrot
3 msk finhackad dill
1 lime

Gilla Hemmets på Facebook

Garnering
250–300 g kallrökt lax i skivor
1 citron
några dillvippor

 

Gör så här
1. Kantskär brödet och kör det i en matberedare till en smulig massa. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna. Tryck ut blandningen i en smord form med avtagbar kant, ca 24 cm i diam.

 

2. Låt gelatinet ligga i rikligt med kallt vatten 5–10 min. Strimla eller dela laxen i små bitar. Blanda färskost, crème fraiche, pepparrot och dill. Riv ner skalet av hela limen och pressa i saften av halva frukten.

 

3. Krama ur gelatinet och smält det på låg värme tillsammans med en liten klick av fyllningen. Rör ner detta i resten av smeten. Blanda noga. Vänd ner laxen.

 

4. Fördela fyllningen på bottnen och släta till ytan. Täck med plastfolie och låt tårtan stå kallt minst 5 tim. Förpacka den riktigt lufttätt om den ska frysas in.

 

5. Garnera inför serveringen: Rulla ihop laxskivorna till ”rosor” och skär citronen i tunna skivor. Garnera som på bilden.

 

 

Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(172)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…