Annons

Annons

Fresta med lättlagad minibuffé!

Bjud vännerna på buffé i trädgården! Vi tipsar om fräscha sallader, lax, kassler och goda såser – lättlagade och läckra rätter som passar de flesta smaker. Inled med en porlande drink och frasigt tilltugg så kommer dina gäster i feststämning direkt!

Dela
(0)

Välkommen på trädgårdsfest!

Buffén är beräknad till 10–12 personer.

Melondrink

Servera den vackert röda drinken från kanna eller bålskål. Foto: Pontus Ferneman

Svalkande 
melondrink

500 g vattenmelon (utan
 kärnor)
2 små citroner
ev 16 cl vodka
2 liter fruktsoda
isbitar

Gör så här
1. Skär melonen i små tärningar. Pressa saften ur citronerna.
2. Mixa melon och citronsaft till en slät massa. Tillsätt vodka (kan uteslutas) och fruktsoda. Blanda till sist i istärningar.

Annons

 

Matjesgott i snapsglas

Servera en liten läcker färskpotatissallad med matjessill i snapsglas – trevligt! Foto: Pontus Ferneman

Matjesgott 
i snapsglas

4–5 kokta färskpotatisar
5 hårdkokta ägg
1 äpple
1 rödlök
140 g matjesfiléer
2 msk kapris
2 msk hackad dill

Garnering
50 g sockerärter

Gör så här
1. Tärna potatisarna. Skala och hacka äggen. Skala, kärna ur och hacka äpplet. Skala och finhacka rödlöken.
2. Häll spadet av matjesfiléerna och skär dem i mindre bitar.
3. Blanda ingredienserna till salladen i en skål, låt stå kallt fram till servering.
4. Skeda upp i snapsglas vid
 servering.
5. Strimla sockerärterna fint. Dekorera med dem.

 

Frasiga ostsnäckor

Lättfixat drinktilltugg med filodeg, ost och soltorkade tomater. Foto: Pontus Ferneman

Frasiga ostsnäckor

ca 44 st
9 ark filodeg
70 g rucolasallad
6 dl riven lagrad ost
1 burk soltorkade tomater
i olja (285 g)
2 msk matolja

Ugn 225°

Gör så här
1. Lägg ut tre filodegsark bredvid varandra på ett torrt bakbord. Lägg sedan på två lager till med filodeg. Lägg rucolasallad och ost på degarken.
2. Strimla de soltorkade tomaterna. Fördela dem över degen och rulla samman de tre degrullarna från långsidan. Fäst ändarna
 genom att fukta fingret med lite vatten och stryka över degen.
 Skär degrullarna i ca 2 cm tjocka skivor.
3. Placera skivorna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med olja och grädda i mitten av ugnen ca 15 min.

 

Lax med dragonkräm

Den här rätten kan också 
serveras som ensamrätt. På
 en buffé beräknar vi en halv bit lax per portion. Foto: Pontus Ferneman

Lax med 
dragonkräm

6 portionsbitar lax
salt, citronpeppar
1 tsk paprikapulver
2 msk smör
1 salladshuvud

Dragonkräm
1½ dl finhackad gul lök
3 msk smör
1½ msk vitvinsvinäger
½ kruka klippt dragon
4 dl crème fraiche
2 msk klippt persilja

Dekoration
½ citron
250 g skalade räkor

Gör så här
1. Krydda laxbitarna runt om med salt, citronpeppar och paprikapulver. Stek dem i smöret ett par minuter på varje sida.
2. Skölj salladsbladen, låt dem rinna av på hushållspapper. Lägg dem på ett uppläggningsfat. Lägg upp laxbitarna bredvid.
3. Dragonkräm: Stek löken mjuk i smöret i en stekpanna. Tillsätt vinäger och dragon och låt vinägern koka in i löken. Låt den svalna. Vänd ner crème fraiche och persilja, salta och peppra.
4. Skiva citronen. Garnera med citronskivor, lite av såsen och 
räkorna. Servera resten av dragonkrämen bredvid.

 

Sommarsallad

En matig sallad passar bra på buffén. Den här görs av späda spenatblad, nektariner, matvete och pumpakärnor. Foto: Pontus Ferneman

Sommarsallad

4 dl kokt matvete
1 gurka
4 nektariner
1 knippe bladpersilja
100 g bladspenat

Dressing
saft & skal av 2 limer
3 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm strösocker

Dekoration
100 g bladspenat
1 dl pumpakärnor
nektarinklyftor
bladpersilja

Gör så här
1. Skölj gurkan, dela på längden och ta ur kärnhusen med en sked. Skiva gurkköttet.
2. Skölj och dela nektarinerna, ta ur kärnorna och klyfta frukten. Lägg upp gurka, nektariner och avsvalnat matvete i en skål.
3. Plocka bladen från persiljan och skär den grovt.
4. Dressing: Blanda limeskal och -saft, olivolja, salt och socker. Vänd ner dressing och persilja i salladen, låt stå kallt.
5. Dekoration: Lägg spenatbladen i en skål. Toppa med matvetesallad och strö över pumpakärnor, nektarinklyftor och lite bladpersilja.

 

Kryddmarinerad kassler

Låt gärna kasslern stå i kylen över natten och ta smak av marinaden. Foto: Pontus Ferneman

Kryddmarinerad kassler

600–800 g benfri kassler
1 knippe salladslök
2 små paprikor

Marinad
1 liten bit ingefära
1 dl vatten
3 msk vitvinsvinäger
1 msk strösocker
2 msk olivolja

Gör så här
1.  Marinad: Skala ingefäran och hacka den mycket fint. Mät upp vatten, vinäger, socker och olja i en kastrull. Lägg i ingefäran och låt lagen koka samman 3 min. Låt lagen kallna.
2. Skiva kasslern tunt och lägg den i rader på ett fat med kant. Häll över lagen.
3. Skölj och strimla salladslöken. Skölj, kärna ur och tärna paprikorna fint. Toppa kasslern med paprika och lök.

 

Citron- och timjanssås

Krämig och fräsch är den här såsen som fått smak av citron, senap och timjan. Passar till både kassler och annat kött. Foto: Pontus Ferneman

Citron- & timjanssås

3 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
2 tsk Colman’s senapspulver
½ kruka timjan
skal av 1–2 citroner
salt, peppar

Gör så här
1. Blanda crème fraiche och 
majonnäs i en skål.
2. Sikta och vispa ner senapspulvret i majonnäsblandningen.
3. Plocka och finhacka timjansbladen. Tillsätt rivet citronskal och timjan i blandningen. Smaka av med salt och peppar.

 

Smörslungad färskpotatis med sparris

Härliga smaker blandas i den här festliga potatissalladen som vi serverar ljummen. Foto: Pontus Ferneman

Smörslungad färskpotatis med sparris

ca 1½ kg kokt färskpotatis
2–4 msk smör
1 msk honung
1 tsk grillkrydda
2 knippen grön sparris
150 g bladspenat
2 msk crema di balsamico, ljus
flingsalt

Dekoration
½ dl finhackade rädisor

Ugn 225°

Gör så här
1. Stek potatisen i smöret, ta pannan från värmen. Ringla över
 honung och grillkrydda.
2. Skölj och skär sparrisen i grova bitar. Vänd ner i pannan.
3. Skölj spenaten och placera på ett fat. Fördela potatisen med sparrisen över spenaten. Ringla över balsamico och strö över salt. Dekorera med rädisor.

 

Kantarellpaj

Har du hittat sommarkantareller? Använd dem i en härlig paj som räcker till 6 personer om du serverar den som 
ensamrätt. Foto: Pontus Ferneman

Ellinors goda kantarellpaj

Pajdeg
3½ dl vetemjöl
100 g smör
½ tsk salt
1 litet ägg

Fyllning
300 g kantareller
2 små rödlökar
2 msk smör
salt, peppar
½ msk strösocker
3 ägg
3 dl mellangrädde
4 dl riven lagrad grevéost
250 g cocktailtomater

Topping
150 g kantareller
smör till stekning
1 liten rödlök
rosmarinkvist

Ugn 225°

Gör så här
1. Pajdeg: Arbeta ihop ingredienserna i en matberedare. Låt degen vila svalt i plast 30 min.
2. Kavla ut pajdegen och klä en pajform, 24 cm i diam, med degen. Förgrädda pajskalet 10 min i ugnen.
3. Fyllning: Rensa och skär svampen i mindre bitar. Skala och klyfta rödlöken. Stek svamp och lök i smör på medelvärme. Ta stekpannan från värmen. Krydda med salt och peppar, strö över socker.
4. Blanda samman ägg, grädde och ost. Häll äggstanningen i pajskalet. Fördela svampröran och tomaterna i äggstanningen.
5. Grädda mitt i ugnen 30–40 min tills äggstanningen stelnat.
6. Topping: Fräs kantarellerna i smör. Dekorera med svampen, rödlöksklyftor och rosmarin.

 

Hallon- och daimkaka

Riktigt saftig blir den här mjuka kakan med hallon och daim som vi täckt med lyxig vit 
chokladglasyr. Foto: Pontus Ferneman

Saftig hallon- 
& daimkaka

200 g smör, mjukt
3 dl strösocker
4 ägg
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dubbeldaim, 56 g
1 dl vispgrädde
200 g hallon

Glasyr
200 g vit choklad
20 g smör, mjukt

Garnering
5 dl färska hallon

Ugn 200°

Gör så här
1. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa kraftigt mellan varje.
2. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Hacka daimchokladen grovt. Tillsätt grädde, mjölblandning och daimhack i äggsmeten. Rör samman till en jämn smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform, 
24 cm i diam. Tryck ner bären i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 45–55 min (täck med folie om den börjar bli mörk). Känn efter med sticka att kakan är klar. Låt svalna.
4. Glasyr: Hacka och smält chokladen. Rör i smöret. Bred chokladglasyren över kakan och på sidorna.
5. Garnera med färska hallon.

 

Läs mer:

Lättlagad buffé till sommarens alla fester

Beräkna rätt mängd mat till festen


Läs mer om:

Dela
(0)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…