Annons

Annons

Fredrik Backmans bok om Britt-Marie blir film – Pernilla August i huvudrollen

Det har blivit dags att göra film av Fredrik Backmans andra roman ”Britt-Marie var här”. Bakom kameran står Tuva Novotny, och rollen som Britt-Marie görs av Pernilla August.

Dela
(312)

Pernilla August spelar huvudrollen i Fredrik Backmans bok om Britt-Marie.

Ingen kan förneka den oerhörda framgång som Fredrik Backman åtnjutit från den allra första början av sitt författarskap. Hans förmåga att trycka på alla våra känsloknappar och formulera sina berättelser har tagit hans verk ända till Hollywood, när ”En man som heter Ove” blev Oscarsnominerad i ”Bästa utländska film”-kategorin.

Annons

Nu har det blivit dags för den andra filmadaptionen av en Backman-roman. Den här gången är det ”Britt-Marie var här” som ska bli film, och ingen mindre än Pernilla August är tillsatt i huvudrollen. Bakom kameran står Tuva Novotny,

– Det är ett väldigt rörande och upplyftande drama om en 60-plus-kvinna, om nya chanser i livet, en historia om att det aldrig är för sent att börja leva. Jag började grina av tanken på att jag aldrig tidigare har sett en sådan här film, säger Tuva Novotny till Dagens Nyheter.

Novotny och August har en del att leva upp till. Duon Hannes Holm och Rolf Lassgårds ”En man som heter Ove” sålde 1,7 miljoner biobiljetter bara i Sverige, och filmen hyllas gång på gång som en av de bästa i modern svensk filmhistoria.

Precis som med ”En man som heter Ove” har Fredrik Backman själv tagit ett steg tillbaka och givit Novotny och manusförfattaren Maria von Heland fria händer. För Dagens Nyheter berättar Novotny att hennes vision med filmen är att skapa någonting som kan placeras mittemellan ”Mamma mia! och den kritikerhyllade tyska filmen ”Min pappa Toni Erdmann”. Vilket onekligen låter som ett spännande koncept.

– Vi har pratat om ”Min pappa Toni Erdmann” när det handlar om att skildra relationer, och ”Mamma mia! för att den filmen har något väldigt lustfyllt och ljust över sig. Även om glesbygdsfrågor och invandrarpolitik finns där i bakgrunden så kommer vi mest att röra oss på ett existentiellt plan, säger Novotny.

Som regissör har Novotny inte varit särskilt aktiv i Sverige, men i Norge har hon regisserat avsnitt av tv-serierna ”Dag” och ”Lilyhammer”, samt sin långfilmsdebut ”TEA” som landar senare i år.

Inspelningarna av ”Britt-Marie var här” sker i Göteborg i april och maj, med ett beräknat premiärdatum satt till december 2018.

Foto: STELLA PICTURES, Henric Lindsten/pocketforlaget.se

Artikeln publicerades först på Cafe.se och är skriven av David Johansson

Läs också:

Tom Hanks hyllar Rolf Lassgårds ”Ove”: ”Han var ju helt fantastisk”


Läs mer om:

Dela
(312)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…