Annons

Annons

Först skidor – sedan smörgåstårta!

Dela
(0)

Hej!

Kunde inte väga mig i måndags eftersom jag var i Östersund på svärfar Runes 75-årskalas och vågen var i Malmö. Var inställd på fyra tuffa dagar matmässigt – men var fast förvissad om att stå emot alla frestelser så gott det gick. Och att testa om Viktväktarnas filosofi att man kan ”köpa till” mat genom att motionera, fungerar i praktiken!

Annons

Svärmor Gittan berättade i telefon om kalasmenyn:

Lunch dag 1: Champagne, smörgåstårta, småkakor, mjuka kakor, tårtor och kanske ostbricka.

Middag dag 2: Laxtoast med pepparrotsgrädde, fläskfilé i ädelostsås och marängsviss.

Middag dag 3: Gräslökspannacotta med löjrom, entrecote med potatisgratäng & vitlökssmör samt födelsedagstårta. Öl, snaps och vin till maten. Kaffe avec. Samt min absoluta favorit SÖTGROGG – gjord på whisky, sprite och mycket is.

Håhå jaja. Hur skulle det gå??? I vanliga fall hade jag njutit hejdlöst av allt (svärmor lagar fantastisk mat). Men nu var planen att smyga och smutta med så mycket som möjligt. Ville ju inte sprida smolk i glädjebägaren genom att berätta om min diet. Kändes oartigt och otacksamt liksom. Eftersom jag fått lära mig hos Viktväktarna att man kan äta ALLT men att man ska HÅLLA KOLL och SKRIVA UPP det man äter, kommer här en resumé på alla godsaker jag slukat och tappert kämpat emot. Och bildbevis på att jag faktiskt gjort något fysiskt också!

En mils skidåkning den första morgonen gav mig en massa extra pro-points som jag girigt sparade till kommande smörgåstårts-lunch. Dagens outfit? Kanske inte något för catwalken precis, men i I18 graders kyla får man inte vara fåfäng 🙂

 

Pappa Dag är en riktig krutgubbe. 76 år fyllda flyger han fram i spåret iklädd ansiktsmask som värmer upp den kalla inandningsluften. Jag och min man bodde hos pappa och Laila (min gulliga bonusmamma) under vårt besök.

Laila är också 76 år och minst lika pigg som pappa. Kör ifrån mig lätt som en plätt! Det är förresten hon som lärt mig läsa och skriva för hon var min fröken i lågstadiet!

 

Så här ser det ut i pappa och Lailas garage (mitt föräldrahem på Frösön). Här finns skidor för alla humör och tillfällen. Storslalomskidor, carvingskidor, längdskidor, turskidor, vita jaktskidor, haute route-skidor, telemarksskidor, antika träskidor mm … Alla flitigt använda och ömt älskade!

En pampig afrikansk vattenbuffel vaktar huset. Pappa har själv skjutit den i Tanzania på 70-talet.

 

Det kryllar av perfekt preparerade spår runt hela Östersund och Frösön. Det häftiga är att slingorna är en decimal längre än hemma i Skåne. 22 km istället för fjuttiga 2,2 km. Mäktigt!

 

Varje morgon fick vi stor ”skidåkarfrukost” med färskpressad apelsinjuice, ägg, gröt, tunnbröd, ost och köttiga pålägg som pappa kallar dem. Jag åt med god aptit – det får man som Viktväktare!

Bäst var gröten. Kokt på svag värme i 3 minuter och gjord på 1/3 havregrym 1/3 fiberhavregryn och 1/3 rågflingor. Då blir smaken och konsistensen perfekt och magen supernöjd.  Kastade mig såklart även över myltan, dvs rårörda hjortron som pappa och Laila plockade på fjället i somras. Vilken lyx!

 

Prick klockan 13 på lördagen var det dags för 75-årsfirandet hos svärföräldrarna med hela familjen samlad. Upp till bevis Stina!  Först champagne och smörgåstårta. Jag skar en normal bit av varje och åt upp rubbet (var ju hungrig som en varg efter skidåkningen).

Ps. Smörgåstårtan är för övrigt född i Östersund, närmare bestämt på anrika Wedermarks konditori på 60-talet. Svärfars tårtor kom dock från lika berömda Tages konditori  på Frösön. Ds.

 

Lite senare var det middag. Gittans fina dukning till Rune gick i vinrött och silver på nymanglad, vit damastduk. Deras blommiga bröllopsservis, silverbestick och tunga glas i helkristall hade dagen till ära fått komma fram ur skåpen. Vinröda nejlikor och matchande servetter satte fin ”manlig” färg på bordet. Kolla in de små glasunderläggen under vasen och pippifåglarna. Det är gamla spegelbrickor som Gittan köpt på loppis och tagit bort bort speglingen på. Visst är det fint!

Rökt norsk lax på frasig toast med en rejäl klick pepparrotsgrädde, citron och spänstiga dillvippor. Jag åt laxen och hälften av grädden – duktiga mig!

Gräslökspannacottan med löjrom dag 2 smälte i munnen. Jag åt upp all löjrom och drygt halva pannacottan men hoppade brödet. Fantastisk förrätt gjord på grädde, matlagningsyoghurt och hackad gräslök!

 

Fläskfilémedaljonger är precis lika goda med LITE ädelostsås. Mums!

 

Sista dagen i Jämtland var det -20 grader och magiskt vykortsväder. Här är jag vid Frösö kyrka med utsikt över Oviksfjällen och Åreskutan. Träden såg ut att vara doppade i florsocker och kristyr.

Att tyst få glida fram mellan snötäckta träd i solgnistrande kallsnö är inte ett dugg jobbigt utan rena lyxen. Stackars oss skånebor som sällan har möjligheten. Det gäller att passa på när tillfälle bjuds. Jag säger som Stenmark: det e bara å åk!

Vy från Frösön över Storsjön in mot Östersund.

 

Två gudomliga festmiddagar blev det hos pappa och Laila också. Först ljuvliga blåmusslor kokta i vitt vin, hummersoppa och grädde. Glass till dessert. Osannolikt mör, rosafärgad älgkalvstek (från höstens älgjakt) med mustig portersås och pressad potatis sista kvällen. Fantastiskt bourgognevin till eftersom pappa och Laila har två betyg i Munskänkarna. Jag åt och drack allt men inga mängder!

MEN hur gick det då med det viktigaste – VIKTEN? Väl tillbaka på redaktionen i Malmö höll jag andan när jag ställde mig på vågen. 71.4 kg. MINUS 6 HEKTO. Trots alla frestelser. Hurra vad jag är bra!!! Nu är det full fart framåt i veckan. Går som tåget nu när varken  smörgåstårtor eller sötgroggar finns med i bilden. Dessutom har det kommit snö och är kallt så skidorna ska ut och rastas snarast möjligt.

Ses snart igen!

/Stina

 

 

 

 

 

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…