Annons

Annons

Först efter 16 år blev Kina fri från sin hemska huvudvärk…

Dela
(0)

Under många år var Kina Olsson sjukskriven i långa perioder för en intensiv huvudvärk som ingen läkare kunde förklara. När hon till slut fick veta att hon hade en cysta i ena bihålan trodde hon att hennes problem var över. Men det blev bara värre…

Annons

För 20 år sedan drabbades den då 28-åriga Katarina ”Kina” Olsson i blekingska Jämjö plötsligt av svår huvudvärk. Hon var gravid med sitt första barn och den intensiva värken kom först vid enstaka tillfällen. Men med tiden kom anfallen allt oftare och när Kina var i 35-årsåldern var värken mer eller mindre konstant.
Och till sist sa hennes kropp ifrån.
– Jag jobbade i delikatessen i en mataffär och minns att jag hade haft ont i huvudet i flera dagar utan uppehåll. Men jag älskade mitt jobb och funderade aldrig på att stanna hemma. Jag stod och expedierade en kund när jag kände att det börja snurra i skallen. ”Det gungar lite”, sa jag och sedan blev allt svart, berättar Kina.
Hon svimmade och föll till golvet. På akuten blev Kina undersökt av en läkare som hade diagnosen klar på några minuter – utbrändhet. Hon skickades hem och blev sjukskriven i 14 dagar.
Men Kina kände på sig att något inte stämde. Hon var inte utarbetad och trivdes utmärkt både på jobbet och med privatlivet. Hennes problem var den här envisa huvudvärken – som bara blev värre och värre.
När de två veckorna hade gått tvingades hon inse att hon inte skulle klara att gå till jobbet igen. För första gången i sitt liv blev Kina långtidssjukskriven och i långa perioder under de följande åren var hon sängliggande i ett totalt mörklagt och tyst rum för att stå ut. Visst provade hon både migränmedicin och andra typer av medikamenter för att lindra smärtan, men ingenting hjälpte. Och trots ett stort antal undersökningar lyckades läkarna inte utröna vad som var fel.

Läkarna ville inte operera
Men så en dag i slutet på 2007 gjordes en skallröntgen och läkarna hittade äntligen förklaringen till Kinas eviga huvudvärk: en cysta i bihålan. Men trots att källan till eländet nu var funnen var problemet långt ifrån löst för Kinas del.
– De sa att den var ofarlig och att jag skulle kunna leva med den. Jag ville opereras direkt, men läkarna sa nej och i stället skrev de ut antidepressiva mediciner som skulle döva smärtan. Jag förstod ingenting. Jag var ju inte deprimerad! Jag hade en cysta som gav mig huvudvärk och den ville jag bli av med. Det var otroligt tungt. Jag minns hur jag bara stapplade ut från läkarrummet och grät, berättar Kina.
Under det efterföljande året tilltog värken. Dessutom fick Kina fler biverkningar, framför allt svår yrsel. Hon kände sig nedstämd, gick upp i vikt och mådde allt sämre.
– Största delen av min lediga tid var jag tvungen att vila. Till sist blir ju värken en del av livet, man tänker att det är normalt, att det ska vara på det sättet, förklarar hon.
Situationen blev alltmer ohållbar, men när det såg som mörkast ut kom vändningen. En person inom sjukvården rådde Kina att vända sig till ett annat landsting och låta nya läkare bedöma hennes fall. Och en dag i början på 2009 fick hon träffa en läkare i Kalmar.
– Jag hade sån tur och kom direkt till en toppenläkare. De beslutade att göra en ny röntgen och när resultatet hade kommit sa han direkt att cystan måste bort. Det var en så obeskrivligt skön känsla så det går knappt att förklara. Äntligen var det någon som lyssnade och trodde på mig! utbrister Kina.
Sedan gick allt fort. Bara några veckor senare låg hon på en brits och väntade på att rullas in i operationssalen. Den där stunden före operationen är ett ögonblick som hon kommer minnas i resten av sitt liv.
– Jag låg och tittade på ett mönstrat draperi som hängde där, jag minns att det var djur av olika slag. Figurerna dansade och snurrade framför mina ögon och som vanligt hade jag ont i huvudet. Så blev jag sövd och opererad och några timmar senare vaknade jag upp på samma plats. Figurerna var stilla! Och huvudvärken var borta! Är det så här det känns att inte ha ont i huvudet? tänkte jag stilla för mig själv.
Kina vågade knappt tro att den 17 år långa pinan var slut. Men faktum är att huvudvärken är som bortblåst sedan den dagen för fyra år sedan. Liksom yrseln och de andra biverkningarna.
Kinas man Ronny glömmer aldrig den där dagen på sjukhuset.
– Det var en helt annan människa som jag hämtade på sjukhuset. Hon nästan dansade ut ur sjukhuset. Det var fantastiskt att se, säger Ronny och ler åt hustrun.
Under nästan två decennier har han stått vid Kinas sida och sett hur hon alltmer tyngts av värk och yrsel.
– Hon är otroligt bra på att hålla masken och tycker inte om att beklaga sig, men jag har ju sett hur hon har bitit ihop och hållit uppe fasaden. Utåt har hon hela tiden varit samma glada och positiva Kina, men så fort hon har fått möjlighet har hon säckat ihop i sovrummet, berättar Ronny.
Började ett nytt liv
Väl hemkommen från sjukhuset och friskskriven kunde Kina återuppta sitt gamla liv. Men den befrielse som operationen innebar satte också i gång en tankeprocess hos Kina.
– I affären jobbade jag som matinspiratör och jag har alltid älskat att baka och laga mat. Nu började jag fundera över vad jag ville med mitt liv. Redan som 17-åring halkade jag in på jobbet i affären och sedan blev jag bara kvar i 27 år! Jag kände att det var dags att göra någonting annat med mitt liv. Och jag kom fram till att jag ville bli egen företagare inom matbranschen!
Såväl Ronny och döttrarna Rebecca och Erica, som i dag är 20 och 18 år gamla, som föräldrar, syskon och vänner fanns där som ett stöd under processen. Det underlättade säkerligen beslutet.
Kina sa upp sig från affären och i stället föddes företaget Kinas kakor. Ronny hjälpte till att inreda ett rymligt och proffskök i en nybyggt annex till gården där familjen bor, och sedan kavlade Kina upp ärmarna och satte i gång att baka, koka, steka och grädda. Och nu – efter två år – har företaget fått ordentligt med luft under vingarna. På kort tid har Kina blivit en uppskattad och flitigt anlitad leverantör av mat till både konferenser, bröllop och fester i bygden.
– Det är ju detta jag har drömt om i alla år, men när jag var som sjukast var det knappast något som jag ens vågade tänka på. Det gör känslan så mycket mer fantastisk. Operationen gjorde att jag kunde börja leva mitt liv på riktigt!

 

Text och foto: Jakob Hydén


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…