Annons

Annons

Forskning: Därför är du galen i godis

Är du en av dem som känner för choklad direkt efter middagen och som gärna kör näven djupt ner i godisskålen? Nu kan danska forskare ha hittat en förklaring till sötsuget. En upptäckt som kan leda till medicin för att dämpa begäret.

Dela
(177)

 

godis-forskning

Nu har forskare upptäckt att ett hormon som produceras i levern kan påverka vårt godissug. Bild: IBL

Vissa människor har ett större sötsug än andra. Och den här böjelsen för en liten chokladbit, en näve smågodis eller ett stort glas läsk behöver inte vara slumpmässig. Tidigare försök på djur har visat att ett hormon som produceras i levern, FGF21, påverkar suget.

Annons

Nu har forskare vid Köpenhamns universitet undersökt om detsamma gäller för människor. Och enligt studien så finns det fog för att anta att det är så.

Gilla Hemmets på Facebook

Forskningsresultatet visar att människor med en speciell variant av den gen som producerar hormonet FGF21 i levern hade högre sannolikhet att tillhöra den del av befolkningen som äter mest godis och sötsaker.

Kan reglera aptiten

Upptäckten kan på sikt göra det möjligt att hitta en medicin som dämpar sötsuget, enligt en av forskarna bakom studien.

– Potentiellt kan upptäckten av den här genen användas till att ta fram en medicin som kan reglera sötsuget och därmed också behandla fetma, säger Niels Grarup, lektor vid The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research vid Köpenhamns Universitet till Videnskap.dk.

Det finns redan idag försök på gång där forskare undersöker om man kan använda FGF21 till att reglera aptiten.

– Det vore ju logiskt att på ett eller annat sätt innan en måltid kunna ta antingen FGF21, eller medicin som får nivåerna av FGF21 att stiga, och på så sätt reglera aptiten och sockersuget, säger Grarup till tidningen.

Här kan du läsa hela studien

Källa: Videnskap.dk, Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Köpenhamns Universitet

 

Läs också:

Äter du för mycket socker? Här är 7 tecken att ta på allvar

socker-puff


Läs mer om:

Dela
(177)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…