Annons

Annons

Forskaren: Så blir du en supersenior

I dag är det många seniorer som jobbar efter pensionen, tränar regelbundet och ger sig ut på långresor. "Vi säger att 70 är det nya 50", säger Ingmar Skoog, professor och överläkare. Prognoserna visar också att hälsan förbättras och medellivslängden kommer fortsätta att öka.

Dela
(76)

supersenior-åldras-må-bra

Pigga och friska – så ser livet ut för allt fler seniorer i Sverige i dag.

Vi blir allt äldre, medellivslängden fortsätter att öka i Sverige. Och inte nog med det, de äldre blir piggare och friskare. Fler och fler 90-åringar och 100-åringar lever aktiva liv, bor hemma och klarar sig själva. Seniorerna har blivit superseniorer!

Annons

– Det är stor skillnad både i Sverige och resten av världen. Antalet äldre har ökat explosionsartat. 1963 fanns det runt 9 000 personer i Sverige som hade fyllt 90 år, nu finns det över 90 000, säger Ingmar Skoog, överläkare, professor i psykiatri samt föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Den främsta orsaken är välfärdssamhällets genomslag med bättre mat, bättre arbetsmiljö, mer ledighet och semester, bättre sjukvård och mediciner.

– De som föddes i början på 1900-talet växte upp i ett Sverige som var ett av Europas fattigaste länder och upplevde svält under första världskriget. De hade ofta ett mycket hårt och slitsamt arbetsliv och blev därför inte så gamla, säger Ingmar Skoog.

Ingmar-Skoog

Ingmar Skoog

En högre konsumtion av alkohol och att så många som 84 procent av männen födda vid förra sekelskiftet hade rökt någon gång under sitt liv spelade också in.

Utbildningsnivån påverkar

De som kom till världen i mitten på 1900-talet har kunnat ta del av välfärdssamhällets förmåner och det ger utslag i hur länge man lever och hur man mår på äldre dagar.

Här är utbildningsnivån också viktig, de som har en hög utbildning lever ofta längre och är friskare eftersom det ökar chansen för att få ett stimulerande jobb som håller i gång hjärnan och det minskar risken för demens.

– Vi säger ju att 70 är det nya 50. Dagens 70-åringar är mycket aktivare än förr. De flesta tycker att åren mellan 70 och 80 är roliga, säger Ingmar Skoog.

Numera är det inget ovanligt att jobba efter pensionen, träna regelbundet och ge sig ut på långresor.

Sverige är ett bra land att bli gammal i, anser Ingmar Skoog.

– Eftersom vi länge har haft en hög medelålder har vi byggt upp en äldrevård och har ett bra omhändertagande. Tyvärr varierar ju kvaliteten.

Undersökningar visar också att svenskarna är nöjda med livet på äldre dar.

– Det är faktiskt vanligare att äldre drabbas av depression i Medelhavsländerna. Där är ju inte äldrevården lika utbyggd och man bor ofta hemma hos sina barn och det är kanske inte så roligt, säger Ingmar Skoog.

Hälsan förbättras

Han påpekar att trots att de äldre blir allt friskare, så är många som är över 90 år skröpliga både fysiskt och psykiskt. Hälften av 90-plussarna lider av demens eller någon annan psykisk sjukdom.

Prognoserna visar att de att närmaste 50 åren kommer medellivslängden fortsätta öka och hälsan förbättras för de äldre. Det är inte otroligt att superseniorerna slår nya rekord.

– I framtiden blir det roligare för fler att vara 90 plus, förutspår Ingmar Skoog.

 

 

Goda vanor 
förlänger livet

● Motionera regelbundet 
– du behöver inte springa 
maraton, ett par promenader 
i veckan räcker.

● Ät nyttigt – mycket grönsaker, frukt och fisk.

● Ha goda och regelbundna sovvanor.

● Håll i gång hjärnan 
– läs böcker, lös korsord, ägna dig åt kulturella aktiviteter.

● Ha ett socialt nätverk – trivs och ha roligt med släkt och vänner.

● Skaffa dig en hög utbildning – det är också ett sätt att hålla 
i gång hjärnan.

Detta ska du hålla koll på:

● Var måttlig med 
tobak och alkohol.

● Var måttlig med socker.

● Undvik stress.

● Undvik övervikt och 
en stillasittande livsstil.

● Blodtrycket

 

TEXT: ANETTE BÜLOW  


FOTO: JOHAN WINGBORG, Shutterstock

Läs också:

Leif Mannerström testar landets äldremat

 


Läs mer om:

Dela
(76)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…