Annons

Annons

Forskning: Trädgårdsarbete lika bra som träning

Trädgårdsarbete är inte bara roligt, det är dessutom en väldigt bra form av träning, menar forskare. Kanske till och med den bästa! Här berättar vi varför.

Dela
(0)

Trädgårdsarbete är bästa träningen enligt forskarna

Gymmet kan slänga sig i väggen, bästa och mest effektiva träningen får du enligt forskare genom att jobba i trädgården. Bild: Shutterstock

Alla som har grävt, räfsat löv eller stått böjda över rabatten vet att trädgårdsarbete inte är en dans på rosor. Nu visar det sig att det faktiskt kan vara den allra bästa formen av träning, åtminstone för många människor, menar en grupp forskare vid universitetet i Glasgow.

Annons

– Nyckeln är kontinuitet. För att fortsätta träna måste du göra något du älskar – som till exempel trädgårdsarbete – eller göra något som har ett ytterligare syfte, som att gå eller cykla till jobbet, säger professor Naveed Sattar.

Gilla Hemmets på Facebook

Och faktum är att du bränner många kalorier när du pular i trädgården. En halvtimmes grävande bränner 150 kalorier och om du knuffar gräsklipparen lika länge blir du kvitt 165 kcal.

Jogging till exempel bränner för visso fler kalorier – ungefär 240 kcal per halvtimme – men studier visar att det inte är det enda som räknas. Eftersom många inte fortsätter sin löpträning särskilt länge blir det ingen långvarig förbättring och forskarna rekommenderar därför i stället till exempel trädgårdsarbete eller annat som är enklare att väva in i vardagen för att få den träning man faktiskt behöver.

Genom att implementera den typen av vardaglig träning har forskarna kunnat påvisa att risken för hjärtattack halveras, övervikt och diabetes typ 2 förebyggs, samtidigt som förväntad livslängd kan öka med upp till sju år.

– Det (trädgårdsarbete) är fantastisk träning för att bränna kalorier och för att få folk att vistas utomhus och nära naturen, vilket får oss att känna oss psykologiskt stimulerade också, säger läkaren William Bird till Daily Mail.

 

Läs mer:

10 tips – så förändrar du trädgården på en helg

5 växter för dig som glömmer att vattna

Så får du snittblommorna att hålla längre 

 

Text: Joel Linde, Drömhem & Trädgård


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…