Annons

Annons

Forskare: Pratar du med ditt husdjur? Då är du intelligent

Pratar du ofta med vovven – eller kanske blommorna? Det behöver inte betyda att du är barnslig, menar forskare. Det kan snarare vara ett tecken på intelligens.

Dela
(66)

prata-med-djur

Att prata med ditt husdjur är både mysigt och ett tecken på intelligens. I alla fall enligt forskare.

När små barn pratar med sina dockor och gosedjur tycker vi att det är gulligt – men om vuxna gjorde det skulle det snarare kännas lite underligt och obekvämt.

Däremot är vi många som pratar med våra djur, växter eller till och med bilen. Och det, menar forskare, är ett tecken på social intelligens.

Annons

Läs också: Så bekämpar du vanliga skadedjur i köket

Att vi antromorfiserar, alltså tillskriver saker och eller djur mänskliga attribut, beror på vår unika förmåga att identifiera och hitta ansikten. Nicholas Epley, beteendevetare och expert på antromorfism, menar att antromorfiserandet historiskt ansetts fånigt och barnsligt, trots att det är en biprodukt från att vi blev så unikt intelligenta på den här planeten.

Gilla Hemmets på Facebook

Vi antromorfiserar på grund av tre saker:

1. Vi kan se ansikten överallt.

2. Vi tillskriver objekt mänskliga tankar och känslor

3. Vi associerar oförutsägbarhet med mänsklighet. Därför har vi alltså större sannolikhet att börja prata med objekt och djur när de inte betett sig som vi tänkt oss.

Dessa tre saker är unika för människor.

Det vanligaste tecknet på antromorfism är att vi ger mänskliga namn till saker och djur, och det ihop med att vi pratar med dem är alltså ett tecken på intelligens. Tänk på det nästa gång du kommer på dig själv med att filosofera med katten vid frukosten.

 

Text: Mikaela Alex, Måbra.com 

Foto: IBL/Shutterstock 

Källa: Daily mail

 

Läs också:

15 dramatiska katter som får oss att skratta högt 

roliga-kattbilder


Läs mer om:

Dela
(66)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…