Annons

Annons

Forskare: Det här är orsaken till fibromyalgi

Forskarna har länge famlat i blindo om vad som kan vara de bakomliggande orsakerna till fibromyalgi. Under tiden har miljontals patienter plågats av sjukdomen. Men nu tycks amerikanska forskare ha löst gåtan. Orsak: Ett överskott av blodkärl!

Dela
(24)

Senaste nytt om fibromyalgi

 

De mest aktuella teorierna när det gäller smärta i samband med fibromyalgi har handlat om att det sker en omprogrammering av den sensoriska delen av nervsystemet så att impulser på väg upp i det centrala nervsystemet förstärks. Dessutom har filtermekanismerna, de sk smärtbromsarna, försvagats vilket ytterligare förstärker smärtan.

Annons

– Den upptäckten har vi kunnat fastslå i försök, förklarar Hemmets Veckotidnings husläkare och tillika smärtspecialist Michael Seipel. De nya rönen om att ett överskott av blodkärl skulle kunna vara källan till smärtan är intressanta och ska inte förkastas, även om jag inte tror det är hela sanningen bakom problemet. Men när det gäller smärtbehandling måste vi läkare alltid vara öppna och nyfikna!

Gilla Hemmets på Facebook

 

Läs mer: 4 skonsamma rörelser för dig som har fibromyalgi

I den nu aktuella studien, som publicerades i Guardian Liberty Voice, upptäckte forskarna att en patient som hade minskade smärtreflexer också hade brist på sensoriska nervfibrer i huden. När forskarna undersökte huden på patienterna med fibromyalgi visade sig dessa ha ett extremt överskott av nervfibrer. Tidigare har forskarna trott att dessa fibrer enbart hade till uppgift att reglera blodflödet, och inte hade någon någon betydelse för smärtupplevelsen. Men nu är det alltså bevisat att det finns ett direkt samband mellan dessa nerver och smärtan i kroppen.

Vad denna upptäckt kan leda till när det gäller behandling och läkemedel återstår att se, men för smärtexperten Michael Seipel är det glädjande besked:

– Alla positiva fynd är av godo och sedan är det upp till oss att väga samman för att få fram sanningen. Det gäller att vara ödmjuk och inte utan vidare förkasta det som andra kommit fram till.

 

Läs mer:

Måste jag bli sjukpensionär på grund av min fibromyalgi?

Alla prover var bra – men jag hade ingen ork… 

Kamma bort din värk

 

Av Christina Mellberg

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(24)Annons


Annons

Laddar nästa sida…