Annons

Annons

Forskare: Därför har du alltid plats för desserten

Har du en extra mage för efterrätter? Inte bara du, visar det sig! Sockret i desserten får nämligen magsäcken att växa – så att vi kan äta mer.

Dela
(31)

Har du en extra dessertmage – som gör att du alltid kan äta efterrätt, även om du egentligen är proppmätt efter varmrätten? Du är inte ensam i sådana fall, och det är ingen tillfällighet visar ny forskning.

Annons

– Ja, det finns alltid plats för dessert, även om magen är full, säger Arnold Berstad, professor emeritus vid universitetet i Bergen, till norska TV2.

Läs mer: Nyttig mat som hjälper dig att hålla vikten

De flesta av oss slutar äta när vi är mätta och magsäcken är full, då infinner sig en mättnadskänsla.

– Men efterrätten innehåller mycket vattenlösligt socker, vatten och sockervatten som tar en genväg genom magen, även om den är full, säger Berstad till TV2.

Gilla Hemmets på Facebook

Magsäcken utvidgas

Arnold Berstad har tidigare skrivit en artikel i Journal of the Norwegian Medical Association om hur magsäcken är flexibel.

När du har ätit utvidgas den övre delen av magsäcken och du upplever en bekväm mättnadskänsla. Men om du är stressad blir den reflexen försvagad, och magsäcken blir både stelare och mindre, vilket gör att maten hamnar längre ner och du upplever en obehagskänsla. Mättnadskänslan beror med andra ord på hur din magsäck arbetar.

Läs också: 4 mättande grönsaker som kan ersätta snabba kolhydrater

Det forskare nu har upptäckt är att socker stimulerar en reflex i kroppen som får magsäcken att utvidgas. När det händer minskar också känslan av mättnad samt trycket i magsäcken.

Med andra ord gör efterrätten att vi kan äta mer utan att bli obehagligt mätta – på gott och ont.

Undantag är personer som opererat magsäcken, exempelvis med en gastric bypass-operation – har du fått en sådan är risken istället att du mår sämre om du fortsätter äta när du är mätt!

Läs också: Så fixar du fina vårbuketter

Källa: TV2  Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra och är skriven av Mikaela Alex

Läs mer:

4 drömgoda efterrätter i glas

4 desserter i glas


Läs mer om:

Dela
(31)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…