Annons

Annons

Forskare: Choklad bättre än medicin

Har du drabbats av hosta? Glöm te och honung – bästa medicinen är enligt brittiska forskare varm choklad!

Dela
(0)

choklad-nyttigare-an-hostmedicin

Vanlig choklad kan vara tre gånger bättre än traditionell hostmedicin vid hosta. Det är en slutsats från forskare vid brittiska London Imperial College.

Det är kakaons naturliga rikedom på teobromin, det ämne som kopplas till chokladens övriga hälsofördelar, som sägs vara verksamt även mot hosta.

Annons

I studien fick försöksgrupperna först äta hostmedicin med antingen teobromin, placebo eller kodein – det ämne som motverkar hosta i traditionella mediciner.

Gilla Hemmets på Facebook

 

Läs mer: Våra bästa recept med choklad hittar du här

 

För att framkalla hostattackerna gav man deltagarna capsaicin, ämnet som gör chili så starkt, och som används inom forskningen för att framkalla hosta manuellt. Sen mätte man skillnaderna i mängden hostframkallande medel som krävdes för att få respektive grupp att börja hosta.

Det krävdes tre gånger så mycket capsaicin för att få personerna i kakao-gruppen att börja hosta, jämfört med övriga deltagare.

Mängden teobromin som försökspersonerna fick har inte några biverkningar eller andra negativa hälsokonsekvenser menade forskarna.

Den motsvarar ganska exakt två koppar varm choklad, något som en svensk läkare i Norrköping också ordinerar sina patienter vid hostbesvär!

 

Läs mer: 

Vad kan du om choklad? Testa dina kunskaper i vårt quiz!

7 skäl att promenera mera

Därför blir du piggare av choklad

 

 

Källor: Dagens MedicinAftonbladet m fl.

 

AV: Jennie Sandberg
Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…