Annons

Annons

För varje minut blev Carl sämre – till slut hamnade vi på intensiven…

Dela
(0)

Symtomen är vaga och förloppet kan gå oerhört snabbt. Därför ska man alltid söka vård akut om man misstänker blodförgiftning. Det vet Ewa Thylén vars man Carl hastigt insjuknade.

– Jag var höggravid och trodde att jag skulle bli ensam, säger Ewa som här berättar om de dramatiska dygnen.

Annons

Jag har aldrig tänkt tanken att min man kunde bli sjuk! Ändå var det plötsligt han som låg kraftlös på sjukhuset. Bredvid stod jag höggravid och maktlös och fylld av rädsla för att bli ensam med våra två barn.
Det är ett och ett halvt år sedan nu, men jag tänker fortfarande på det varje dag. Carl hade sökt akutvård för att han hade kraftiga magsmärtor och urinblåsan slutat fungera. På sjukhuset tömde sköterskorna urinblåsan och sedan fick han ligga på en brits i väntan på en urologläkare. Två timmar senare, när hans kropp började krampa okontrollerat, kollade sköterskorna hans blodtryck och såg att det hade fallit kraftigt. Carl lyckades på något sätt berätta för dem att kroppen domnat bort.
Vad som hände därefter minns jag bara som en stor dimma. Rummet fylldes snabbt med läkare, alla med olika teorier om vad det var för fel på honom. Hans tillstånd försämrades för varje minut som gick. Till slut kom en läkare som beordrade att min man omedelbart skulle flyttas till intensiven.
Bara tanken på intensiven gav mig andnöd och jobbiga minnesbilder. För inte så längesedan hade vi tvingats att ta ett hastigt farväl av min mamma, på samma ställe. Då bar min man mig, delade min smärta och visade mig vägen ut ur mörkret.
Nu stod jag ensam och höggravid och tittade på Carl. Jag vakade över en livlös varelse som pumpades full med mediciner genom ett inopererat rör i halsen. Runtomkring mig diskuterade läkarna om gallblåsan skulle opereras bort och om levern och njurarna skulle klara sig. Det var då jag insåg att alla kan dö när som helst.
Carls tillstånd stabiliserades långsamt och hans kropp började svara på den stora mängden mediciner. Efter några dagar flyttades han till en vårdavdelning för återhämtning och fortsatta undersökningar. Men det blev närmare tre veckor på sjukhus. Läkarna förblev förbryllade över vad som hänt, men deras teori är att det var streptokockbakterier som kommit ut i blodet via en böld i ändtarmen och orsakat blodförgiftning. När min man äntligen fick komma hem var han trött, matt och mager, men med alla kroppsdelar i behåll. Det skulle ta närmare ett år innan alla organ återhämtat sig.
På bara några timmar raserades hela familjens vardag. Jag är tacksam att jag först i efterhand insett hur nära det egentligen var att jag skulle bli ensam mamma. Jag är tacksam för att livet ville annorlunda. Att vi fått chansen att fortsätta skapa minnen tillsammans och gemensamt fostra våra barn. Jag är tacksam för att det materiella i vårt liv blivit betydelselöst. Men mest av allt är jag tacksam för att vi får vara en familj.

Fotnot: Ewa arbetar som frilansjournalist och skriver krönikor på sin blogg. Hon har tidigare varit fotbollsproffs i Malmö FF och är mamma till Charlie, 3, och Melvin, 1,5 år.

 

Sök hjälp tidigt – och vårda dina sår!

Det är vanliga och till synes ofarliga bakterier som kan ligga bakom blodförgiftning.
– Var noga med handhygienen, vårda dina sår och vaccinera dig mot pneumokocker om du fyllt 65 år, säger Helena JanOls, specialistläkare vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö.
Som infektionsläkare är det Helenas uppgift att ta hand om de patienter som kommer in till akuten med misstänkt blodförgiftning.
– Symtomen är ganska vaga och därför tittar vi framför allt på allmäntillståndet. Förloppet kan gå oerhört snabbt. Patienten kan bli livshotande sjuk på några timmar. Därför ska man alltid ringa efter ambulans eller åka direkt till akuten om man misstänker blodförgiftning, säger Helena JanOls.
Bakterierna som startat infektionen i kroppen kan ha kommit via en urinvägsinfektion, via ett sår i huden eller en lunginflammation. Vanliga symtom på blodförgiftning är feber, frossa, hudutslag och magproblem som diarréer, kräkningar och smärta. Det är heller inte ovanligt att äldre människor blir förvirrade. De får svårt att förklara vad som skett och blir omtöcknade.
– Streptokocker är exempel på bakterier som många av oss bär på utan att veta om det. Oftast gör de oss inte sjuka, men de kan ge infektion i halsen eller rosfeber. Men sedan finns det också en speciell typ av grupp A-streptokocker, som populärt kallas mördarbakterier. Dessa har ökat det senaste åren och har gett fler fall av blodförgiftning. Bland riskgrupperna finns äldre med nedsatt immunförsvar och små barn. Andra riskgrupper är människor som har sjukdomar i botten, som till exempel cancer eller dåligt skött diabetes, säger Helena JanOls.
Antibiotika intravenöst och dropp för att hålla uppe blodtrycket är hörnstenarna i behandlingen mot blodförgiftning.
– Det är ovanligt att människor dör, men det händer tyvärr. Tiden är avgörande. Patienterna som dött har ofta väntat för länge med att söka för sina symtom eller redan haft andra svåra sjukdomar i botten, säger Helena JanOls.
Hennes bästa råd är därför: sök hjälp tidigt! Och vårda dina sår!
– Ta för vana att alltid tvätta händerna med tvål och vatten när du kommer hem. Och använd gärna handsprit!

Vaccinera dig!
Människor som fyllt 65 år eller tillhör riskgrupperna rekommenderas att vaccinera sig mot pneumokocker. Pneumokocker kan finnas naturligt i näsa och svalg utan att ge problem. Men de kan också orsaka luftvägsinfektioner, hjärnhinneinflammation, lunginflammation och blodförgiftning. Alla nyfödda erbjuds gratis pneumokockvaccination.

Av Ewa Thylén och Maria Svemark

Foto: Gugge Zelander


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…