Annons

Annons

Följ med tv-kocken Maud Onnermark hem till Boden!

Maud Onnermark, känd från SVT:s Gokväll, längtade hem till Norrbotten när hon skickades på språkresa till Frankrike i tonåren. För vad är väl franska rivieran och Medelhavets vågor mot en avkopplande simtur i källsjön Aldersjön utanför Boden?

Dela
(133)

13
Visa bildspel

/
Maud-Onnermark-simmar
MaudOnnermark- barndomshemmet
MaudOnnermarks-barndomshem
Maud-Onnermark-släktgården
Onnermark
MaudOnnermark-Bagarestugan
MaudOnnermark-barndom
Onnermark
Onnermark
Onnermark
MaudOnnermark
Onnermark
...
Visa mer

TV-kocken Maud Onnermark återvänder gärna hem till Norrbotten

—I tonåren fick jag åka i väg på en språkresa till Cannes. Trots en fantastisk upplevelse och många härliga bad i salta vågor så började jag längta hem till min egen vackra och rena insjö mot slutet, säger Maud med ögon som glittrar ikapp med det solgnistrande vattnet.

Annons

Det är första semesterdagen och sommarens hittills hetaste dag när Maud Onnermark guidar runt i sina barndomstrakter i Alträsk och Boden med omnejd. Bilens termometer har passerat 30-strecket och framme vid Aldersjön berättar en skylt att vattentemperaturen just nu är 23,7 grader. Inte konstigt att det går undan när Maud byter om och gör sig redo för att svalkas av vattnet i den sjö där hon en gång lärde sig simma!

—Den här platsen är genuin sommar för mig. Det var hit vi cyklade och badade när jag var barn och det var här vi träffades ljumma sommarkvällar under tonårstiden. Då kände man igen alla här på stranden men numera hittar ju till och med norrmännen hit, säger Maud och frotterar sig med ett stort badlakan efter en rask simrunda.

Matmagasinets chefredaktör och Go’kvälls tv-kock gillar att röra på sig. Förutom simningen ger hon sig gärna ut på löparrundor och hon trampar ofta iväg på sin racercykel.

I ungdomen var det naturligtvis mycket skidåkning, både utför och på längden. Och handboll! Under flera år var Maud Bodens BK:s målvakt.

—Det var intensiva år, mycket träning och många långa resor till bortamatcherna. Men ack, vilken härlig tid!

Att takterna sitter i märks utan tvekan när vi tittar in i sporthallen i Boden, Hildursborg.

Handbollsmålen står där de alltid stått och naturligtvis blir det lite extraträning. Trots försök till olika luringar är Maud reaktionssnabb och bollen sitter som klistrad i hennes händer. Här i hallen har Maud också varit med och serverat vid en kungamiddag. Carl Gustaf besökte I 19 som ganska ny regent och handbollsdamerna fick uppdraget att servera – renstek och hjortronparfait. Viktigaste budskapet var att vara uppmärksam och le mot kungen.

Mauds pappa byggde huset

Efter sporthallen kör vi upp till Baldersgatan, där familjen Andersson, som Maud hette som ogift, bodde. Hennes pappa var murare och plattsättare och byggde själv huset som stod färdigt 1963. Det var ett tag sedan Maud var här och minnena väller fram.

—Men titta, de har ju kvar vår gamla brevlåda. Och Silva, äppelträdet, bär fortfarande frukt! Det fick pappa i 50-årspresent 1984 och på den tiden fanns inga äppelträd som var härdiga nog att klara vintrarna här uppe. Man hade förädlat den här robusta sorten och höll på att provodla den utanför Piteå.

Maud Onnermark växte upp utan syskon, men med en stor släkt och massor av kompisar.

—Villakvarteren här byggdes ju samtidigt och i nästan alla hus bodde barnfamiljer. Att sysselsätta sig var aldrig något problem. Det var sport och lekar på gång överallt. Vi spelade brännboll, paddlade i Bodån, hoppade hage, cyklade, åkte skidor…

Vi åker vidare och landsbygden runt Boden är vidunderligt vacker med sina skogar, sjöar, älvar och ängar med betande kossor och får.

I Vändträsk ligger den gamla, gula gården som var Mauds morfars föräldrahem och släktens stora samlingspunkt under jular, midsomrar och andra högtider. Då var det stora fester med många gäster, hemlagad mat, spel och dans.

Red barbacka

I närheten bodde Mauds mormor och morfar som drev skogs- och jordbruk. Det var här tv-kockens intresse för mat började spira.

—Jag föddes nog extra hungrig, säger Maud och skrattar gott. Redan som barn var jag nyfiken på mat och ville smaka, smutta och testa. Intresset fanns i släkten och jag var inte gammal när jag för första gången fick prova surströmming under ett kalas med kusinerna.

Hon tyckte det var jättegott!

—Det ligger kanske i blodet, men framför allt tror jag att många föräldrar förutsätter vilken mat barn ska gilla och inte men så var inte mina.

Hon visar oss den intilliggande bagarstugan där mormor bakade tunnbröd för hela året och där barnbarnet gärna hjälpte till.

—Här växte massor av bär som vi tog vara på, berättar Maud och plockar några små röda vilda smultron och stoppar i munnen.

Från Vändträsk har Maud många av sina finaste minnen. Här lekte hon med kusinerna, red barbacka på arbetshästen, busade på höskullen, cyklade och handlade, plockade bär och hjälpte till att sylta, lägga in, safta och baka.

—Några skandaler kan jag inte bjuda på för jag har helt enkelt inte några i bagaget, säger Maud och skrattar.

—Det ska i så fall vara när jag var liten och vi gick iväg för att mata fåglarna i Bodträsket, mitt i stan. När vi kom fram fanns bara några små smulor kvar i påsen.

Matglada Maud hade naturligtvis ätit upp allt brödet på vägen!

—Jag hade en trygg och lycklig uppväxt, i en Bullerbymiljö fast på norrbottniska.

Ljuvliga smakminnen

Familjen var också nästan självförsörjande när det gällde maten.

—Vi odlade potatis och grönsaker, pappa fiskade och jagade och mamma plockade lingon, blåbär och hjortron i skogen. Mormor och morfar hade ju djur och ibland slaktade vi en gris eller en kalv och delade. Mormor plockade också mycket svamp.

Mauds pappa kom från Sangis utanför Kalix och under besöken hos farmor och farfar bjöds det rikligt av Kalixlöjrom. Det var enkel vardagsmat på den tiden!

—Jag har de mest ljuvliga smakminnen från barndomen. Inte undra på att jag fortfarande är väldigt förtjust i de norrländska råvarorna: renkött, hjortron, löjrom och alla fina fiskar som finns här, som fjällröding, strömming, lax, löja…

Mat är ett kärt ämne

När Maud talar om mat lyser energin om henne. Att hon valt rätt yrkesstig råder inga tvivel om.

Efter gymnasiet var hon sugen på att pröva sina vingar och flyttade till Stockholm där hon fick jobb som au pair på Lidingö samtidigt som hon läste pedagogik på halvfart med siktet inställt på att bli lärare. Det blev hushållslärarutbildning i Uppsala där hon mötte kärleken, Kalle, som också var Uppsalastudent.

Lärardrömmen sprack när andra möjligheter dök upp. Direkt efter examen fick hon nämligen frågan om hon ville jobba på Allt om Mats provkök. 2002 blev hon Mat-Maud med hela svenska folket genom SVT:s Go’kväll och sedan 2012 är hon också Matmagasinets chefredaktör. I september 2017 drog hon igång bloggen ”Mauds mat” på matmagasinet.se.

—Jag försöker bjuda på rätter som jag tror svenskarna är sugna och nyfikna på men utan att krångla till recepten. Matglädjen är viktigaste kryddan!

Oas i Alträsk

Denna ljuvliga sommardag i minnenas tecken avslutar vi på Mauds och Kalles eget paradis på jorden, i Alträsk.

Det är här, precis vid kanten till fiskesjön, som paret har sin sommaroas i naturskön och rofylld miljö, utan insyn och med två mil till närmsta affär. De vuxna barnen älskar också stället och kommer gärna upp på besök.

Mauds hjärta har alltid klappat lite extra för Alträsk där hon lekte som liten.

—Mormor har berättat om hur det förr gick ångbåtar på sjön härute och om jag blundar kan jag se det för mitt inre.

Stugan där familjen Onnermark njuter av sköna sommardagar byggdes en gång av Mauds pappa och dottern hjälpte till med måleriarbetet.

—Så fort jag kommer hit upp får jag ett inre lugn och kan koppla av. Här kan jag simma ut till ön, cykla på natursköna vägar, plocka bär, umgås med familj och vänner och naturligtvis laga mat.

På tomten finns både grill, rök, terrass och en bastu med utsikt över det ljusblå, spegelblanka vattnet. Med en sådan utsikt smakar säkert redan läcker mat ännu bättre!

Smygstarta julfirandet med Maud Onnermark i Malmö!

Vår systertidning Allers ordnar en härlig inspirationskväll i julens tecken där du bland annat får möjlighet att träffa Maud Onnermark!

Ta med dig en kompis och kom till oss i Malmö den 15 eller 16 november för en härlig inspirationsafton i julens tecken!

Läs mer om inspirationskvällen här

Alla deltagare får en lyxig och julig goodiebag att ta med hem!


Läs mer om:

Dela
(133)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…