Annons

Annons

Följ med till matmarknaden!

Dela
(0)

Marknad1

I dag ska jag ta med er till matmarknaden. Det finns en matmarknad i nästan varje kvarter. Vår närmaste ligger rakt över den trafikerade gatan nedanför vårt köksfönster. Det är en stor marknad, men ändå tog det över en månad  innan vi hittade den. Min kompis Lucie var ute och promenerade en kväll när hon helt enkelt ”gick med strömmen” in i kvarteret. Ungefär 150 meter in mellan höghusen, innanför några anspråkslösa butiker, hittade hon matmarknaden.

Annons

Marknaden ligger i markplan men ser ut som en ruggig källarlokal med dålig belysning. Den har sex olika avdelningar: kött, fisk, grönsaker, frukt och diverse som kläder, pärlbroderade prydnadsaker, plastartiklar, väskor, inneskor och gardiner (de sys av sömmerskor på beställning). Det finns också en hel korridor med mat-hak. Här sitter ofta folk och äter dumplings och matiga buljongsoppor. Jag har hittills bara vågat köpa hem några friterade bröd för en krona styck.

På grönsaksavdelningen går jag alltid direkt till tjejen som ni ser på bilden ovan. Hon har allt jag behöver och en några-dagars-ranson med en bit kål, några tomater, två gurkor, två paprikor, några morötter, några potatisar, två lökar, selleri eller knipp-persilja brukar kosta ungefär 30 kronor.

Marknad2

Mina favoritgrönsaker är den här vackra kålen och pumpa, som jag rostar i ugnen med flingsalt och toppar med fetaost (om jag fått tag i fetaost).

Kålen wokar jag som min pak choi (bok choy) med sesamolja och risvinäger. Om du inte provat pak choi – kolla i ett välsorterat storköp hemma i Sverige! Där hittar du dem paketerade två och två för billigast 15 kronor. Här får jag nog nästan en hel plast-kasse för samma pengar. På bilden ovan ser ni pak choi t v närmst expediten.

Nu är ni säkert nyfikna på hur kött- och fiskavdelningen ser ut. Vad hittar jag där? Levande hundar och kaniner, i väntan på slakt? Flaxande hönor? Nej, det är inte så illa. En del slaktade fåglar har huvuden kvar och på fiskavdelningen finns ofta levande paddor, krabbor och en sorts ål-liknande fisk, skvalpandes i baljor. Hönsfötter och grisfötter är så vanliga att vi inte längre reagerar. Jag besparar er bilderna, för jag visar hellre allt som är vackert. Som min leende grönsakshandlare och kålen ovan. Kålen ser ut som en avancerad blomma och mäter ungefär 20-25 cm i diameter.

Lukten, då? Det luktar faktiskt helt okej! Eller har jag bara vant mig?

grönsak3

Innanför en turkos portal, 150 meter in mellan husen…

Matmarknaden är min favoritplats här i Shanghai. Uttrycket Att stiga in i en film känns för enkelt. Har du varit på en skånsk byaloppis? Känt stämningen, folkmyllret, glädjen? Känslan av att livet är här och nu, och om jag bara letar tillräckligt länge i alla dessa högar av vad-vet-jag så hittar jag en skatt, ämnad just åt mig och ingen annan? Känslan på min marknad är densamma. Kanske hittar jag inget för Antikrundan. Men jag vet, att om jag bara vågar, struntar att lyssna på Usch-blä-fy-örk-trion hemma och stannar tillräckligt länge i den här galna miljonstaden så kommer jag att få med mig unika och ovärderliga matupplevelser med mig hem till Sverige.

PS. Har du hamnat här för att du googlat på turisttips och uttrycket wet market? Uttrycket existerar bara i guideböcker. Marknaderna är inte våta och kineserna själva känner inte alls till uttrycket. Gör som Lucie och följ strömmen så hittar du dem. Min matmarknad ligger på Tianshan lu, på södra sidan mellan Furongjiang lu och Shuicheng lu.

Marknad4

 

 

Marknad3

 

 

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…