Annons

Annons

Följ med Thorleif Torstensson till hembyn Klavreström!

Nu på lördag underhåller Thorleif som soloartist när SM i korsord avgörs i Malmö. Men under många år kuskade han landet runt tillsammans med kompanjonerna i Thorleifs och spelade för danssugna från norr till söder. alltid kommit tillbaka till sitt älskade Klavreström.

Dela
(6)

Thorleif Torstensson

 

När vi ringer Thorleif Torstensson, 65, för att höra om han vill ställa upp på ett reportage om sin barndoms trakter tackar han ja, utan betänketid.
– Äntligen kan jag få ge Klavreström lite uppmärksamhet. Under alla år har Thorleifs räknats som ett Norrhultsband, men jag kommer faktiskt från Klavreström. Det var där allting startade, i mitt pojkrum, säger han i mobilen.
Någon vecka senare är vi på plats i Uppvidinge kommun mitt i Småland. Thorleif bor i sin fars uppväxthem i skogen. Han möter upp på gårdsplanen och visar oss närmaste vägen tillbaka ner mot 31:an och den huvudväg som går rakt genom de ihopväxta samhällena Klavreström och Norrhult.
– Gränsen går vid Ica. Det naturliga ingemanslandet försvann när ”raka stycket” bebyggdes på 70-talet. När jag växte upp på 50-talet, då åkte klavreströmmare inte gärna till Norrhult. Möjligtvis bara på 1 maj! Det var årets stora händelse och alla gick i tåget, oavsett vilket parti man tillhörde, säger Thorleif.
Skolbyggnaden, det nerlagda järnbruket, dansbandets gamla replokal i IOGT-gården och sjön – allt ligger utmed samma väg. Thorleif sprudlar av berättarglädje och staplar lyckliga barndomsminnen på varandra. De flesta är oskyldiga. De lekte Röda och vita rosen vid det gamla svinhuset och såg Kalle Anka på biografen.
Men visst hände det att de smygrökte fimpar som den busiga granntjejen hittat.
Och i lekstugan, som Thorleifs pappa byggt, fick han för första gången närkontakt med en tjej…
– Min kompis och jag, vi var väl i 12-årsåldern, hade siktat in oss på var sin tjej. När jag råkade bli ensam med hans tilltänkta flickvän tog hon min hand och la den på sitt bröst! Jag blev väldigt förvånad! Ett tag därefter fick jag en ordentlig smäll av kompisen. Han sa aldrig något, men jag förstod att det berodde på det som skett i lekstugan. Han trodde naturligtvis att jag tagit initiativet, säger Thorleif.

Annons
En av de första bilderna som togs på Thorleifs.

En av de första bilderna som togs på Thorleifs.

När Thorleif föddes hyrde hans föräldrar ovanvåningen i en villa nära Änghultasjön. Thorleifs mamma Maj-Britt skötte hemmet medan pappa Torsten for mellan jobbet som modellsnickare på järnbruket och revyn i Klavreström.
Thorleif var deras mirakelbaby.
– Mamma hade en cysta och läkaren ville operera bort hela livmodern. Men mamma var envis, hon ville bli kontrollerad på sjukhuset i Lund. Där upptäckte läkaren att jag fanns — bakom cystan!
Thorleif fick aldrig några syskon.
– Jag vet inte om det gjorde mig till ett bortskämt barn. Det kan man väl aldrig själv bedöma? Jag har aldrig saknat syskon. Vi bildade Thorleifs tidigt och blev som syskon, eller kanske rättare sagt fungerade bandet som ett 50 år långt äktenskap, säger Thorleif och skrattar.
Som många andra killar spelade Thorleif hockey, i skydd som hans pappa sytt. Men sportkarriären blev kort. När han som 9–10-åring fått sin första elgitarr tog musikintresset över. Dansbandet bildades på Blåsippevägen när Thorleif var 13 år. Thorleif spelade saxofon och skrev arrangemangen. Att sjunga var inte aktuellt de första åren.
– Vi hade namnidéer om Calcuttas, The Coconuts och The Red Fire Ties, för att namnet skulle matcha våra röda skinnslipsar. Men sedan blev det omröstning om vi skulle heta Bosses kvintett eller Thorleifs kvintett. Gissa vilket som vann? säger han med ett leende.
Gav aldrig upp
Thorleif är utbildad ingenjör i svagström och elektronik, ”en examen som numera platsar på museum”. Han har heller aldrig arbetat som ingenjör. 1970 kom första singeln och sen rullade karriären på. Under dansbandsvågen på 60- och 70-talet såg de en heder i att plocka upp låtarna på Tio-i-topp och spela dem på danserna redan lördagen därefter. 1975 kom det stora genombrottet med Gråt inga tårar.
– Under diskovågen på 80-talet höll allt på att gå åt skogen. Vi spelade för tomma dansgolv och hade diskussioner som lät som världskrig för utomstående. Som tur var gav vi aldrig upp. Vi återgick till vår vinnande 70-talsstil. Sen blev 90-talet vårt allra bästa årtionde, tack vare låtar som Halva mitt hjärta. Vi spelade för 1300 personer i snitt. Jag har 40 guldskivor i garderoberna, säger Thorleif.

Thorleif har fått en gata uppkallad efter sig.

Thorleif har fått en gata uppkallad efter sig.

Han sörjer inte att karriären är över för ett av Sveriges mest populära dansband genom tiderna. I dag njuter han av att själv styra sitt liv, göra egna spelningar, ägna tid åt Folkets Hus och Park i Norrhult och, framför allt, att umgås med sina nära och kära.
– Det räcker med 50 år. Det har varit många asociala år, år när vi flackat runt på vägarna och arbetat när alla andra varit lediga och roat sig. Jag kan inte säga att jag enbart sörjer mina spruckna äktenskap, för de har gett mig mina underbara barn.
Thorleif har fem barn och tre barnbarn. Hans särbo Lisbeth bor i Varberg med sin dotter Elin.
– När alla våra barn har sin egna, fasta mark, då tror jag att Lisbeth och jag flyttar till mitt sommarhus i Båstad. Det är vår oas. Där kan jag koppla av på riktigt. I huset i skogen påminner för mycket om jobbet. Dessutom vill jag inte sitta här ensam på min kammare, och det vill inte min ”kärbo” heller. Och någon gång i livet skulle jag vilja göra ett uppbrott!

AV MARIA SVEMARK FOTO: GUGGE ZELANDER, PRIVATA

Kort om Thorleif
Namn: Thorleif Torstensson.
Född: 26 juni 1949.
Bor: Norrhult, Småland.
Familj: Barnen Frida, 38, Anna, 35, Simon, 25, Daniella, 23, och Oskar, 20 år. Barnbarnen Edith, 4 år, Signe, 4 1/2 år, och Hilda, 3 månader. Särbon Lisbeth och hennes dotter Elin, 21 år.
Karriär i korthet: Var med och bildade Thorleifs 1962. Bandets första skiva släpptes 1970 och det stora genombrottet kom med Gråt inga tårar 1975. År 2000 röstade lyssnarna i radioprogrammet I afton dans fram Gråt inga tårar till 1900-talets största dansbandslåt. 2012 firade bandet 50-årsjubileum och valde att avsluta karriären med en avskedsturné. I september spelade de tillsammans för sista gången. Thorleif Torstensson fortsatte karriären som soloartist.
Aktuell: Underhåller på SM i korsord i Malmö den 16 augusti.

Thorleifs bästa utflyktstips
* Rosdala glasbruk. Glasbod, kafé och museum i kulturhistorisk miljö. Se rosdalabutiken.se eller rosdala.se
* Klavreströms vandrarhem. Här kan du fiska och hyra kanot. Se klavrestrom.se.
* Norrhults Folkets Hus och Park. Föreningen har funnits i över hundra år och ligger naturskönt beläget. Se norrhultsfolketshus.se.
* Naturen. Hela 80 procent av Uppvidinge kommun består av skog! Det finns flera populära vandringsleder runt Norrhult och Klavreström. ”Men jag är ärligt talat dålig på att njuta av naturen”, erkänner Thorleif. Läs mer under Se & Göra på uppvidinge.se.


Läs mer om:

Dela
(6)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…