Annons

Annons

Sista chansen! Följ med på trädgårdsresa till Italien!

Vid foten av Alperna kring Norditaliens sjöar och ner mot den vackra blomsterrivieran ligger några av Europas allra finaste trädgårdar. I april nästa år åker Hemmets dit med ett gäng glada läsare. Häng med du också!

Dela
(27)

7
Visa bildspel

/
Följ med på trädgårdsresa till Italien!
Följ med på trädgårdsresa till Italien!
Följ med på trädgårdsresa till Italien!
Följ med på trädgårdsresa till Italien!
Följ med på trädgårdsresa till Italien!
Följ med på trädgårdsresa till Italien!
Följ med på trädgårdsresa till Italien!
...
Visa mer

 

Vi flyger till Milano där vi blir upphämtade med den buss som ska ta oss runt mellan olika trädgårdar i Norditaliens sjöområde de närmaste fem dagarna. Genom århundraden har parkanläggningar och exotiska trädgårdar anlagts och frodats här i det milda klimatet vid foten av alperna.

Annons

 

 

Dagsprogram

Onsdag 6 april: Flyg med SAS från Arlanda/Kastrup på morgonen till Milano med ankomst under förmiddagen. Transferbuss och reseledare Torsten Bengtsson från BK Travel Solutions hämtar vid Milano Malpensa flygplats. Med på hela resan är också Hemmets representant och resvärd Monica Ljungberg. Vi styr kosan mot Norditaliens sjöområde. Vid sjön Lago Maggiore hittar vi Villa Taranto, skapad av skotske kaptenen Boyd McEcham som var väldigt fascinerad av botanik. Han samlade in över 20 000 växtarter i form av fröer och plantor under sina resor runtom i världen. Många av dem är sällsynta växter, varav några av dem är helt unika i Europa. Under säsong samsas tiotusentals tulpaner, azaleor och kamelior här. Kaptenen ville försäkra sig om att trädgården bevarades även efter hans tid och lät den därför tillfalla italienska staten. Här finner man små terrassträdgårdar med vattenfall, vattenliljor och lotusbassänger, fontäner, en vinterträdgård och mycket mera. Trädgården förenar engelsk och italiensk trädgårdskonst i skön harmoni. Vi passar också på att se lite av de charmiga småstäderna Verbania och Pallanza.

Gilla Hemmets på Facebook

Nästa programpunkt är parken kring Villa Giulia, byggd 1847 av Bernardino Branca som uppfann den italienska fruktiga spritdrycken Fernet-Branca. I lugn och ro tar vi oss slutligen dagens sista titt på de bedårande vyerna över vackra Lago Maggiore innan vi checkar in på vårt hotell (2 nätter) i den lilla orten Baveno. Vi äter en gemensam middag i hotellets restaurang.

 

Torsdag 7 april: Frukostbuffé på hotellet. I dag skall vi avnjuta Lago Maggiore från sjösidan. Isola Madre är den största av sjöns öar. Den har tillhört familjen Borromeo sedan 1500-talet och den botaniska trädgården här har en spännande samling sällsynta och exotiska växter som ger ön en tropisk charm. Parken är mest känd för sina blommande azaleor, rhododendron och kamelior, flankerade av en bland annat cypresser och cederträd. Man kan även träffa på papegojor, påfåglar och fasaner i parken.

Nästa strandhugg blir charmiga Isola Pescatori – Fiskareön. Här finns självklart en pittoresk fiskeby med en liten bofast befolkning som lever av det havet ger. Ön har många restauranger, smala gränder och bjuder ett perfekt tillfälle för en god lunch med efterföljande shopping. Prova en vedugnsgräddad pizza eller något annat gott från det italienska köket! Den lilla kyrkan San Vittore är ett annat besökstips.

Sedan går vi land på Isola Bella – en av sjöns stora attraktioner vars historia är lika färgsprakande som dess trädgårdar. År 1670 startade uppbyggnaden på den kala klippön och blev till något som skulle visa sig bli berömt världen över. Greve Carl III Borromeo ledde arbetet. Här uppfördes också ett mycket ståtligt palats med tillhörande klassisk barockträdgård – en av Italiens finaste. Den är med sina många blomstrande terrasser, trappor, pelare och formade häckar ett klassiskt och enastående exempel på 1600-talets italienska trädgårdar. Här finns magnolia, kamferträd och granatäppelträd. Ön har haft många berömda besökare bland andra Napoleon och hans fru Joséphine de Beauharnais.

Efter en heldag med triss i öar kliver vi i land på fastlandet i Stresa och tar bussen tillbaka till Baveno och vårt hotell. Middag på hotellet ingår i kväll.

 

Fredag 8 april: Frukostbuffé på hotellet. Vi lämnar de stora sjöarna i norr och åker söderut mot medelhavskusten. Vi har siktet inställt på staden Ventimiglia i de ljuva italiensk-franska gränstrakterna.

Vid bukten Mortola ligger Hanbury botaniska trädgårdar, cirka 100 meter över havet. Vi får se att enormt urval av exotiska plantor från hela världen. Trädgårdarna anlades 1867 av Sir Thomas Hanbury, som, under en semester på franska rivieran, blev så betagen av området att han köpte det 18 hektar stora området bit för bit. Med hjälp av sin bror, botanikern och landskapsarkitekten Ludwig Winter, hade han med tiden anlagt inte mindre än nio olika trädgårdar. Efter femton år växte här ca 600 olika arter och 1912 var siffran nästan 6 000. Andra världskriget innebar stor förstörelse, men 1983 tog universitetet i Genua över skötseln och trädgårdarna har varit under löpande restaurering sen 1987. Platsen är inte bara ett eldorado av färger och olika växter utan också ett centrum för forskning kring botanik och växtförädling.

Tidig kväll checkar vi in på vårt hotell i San Remo-området för 3 nätter. Här äter vi också kvällens goda middag.

 

Lördag 9 april: Frukostbuffé på hotellet. Vårt äventyr på italienska blomsterrivieran fortsätter! Kurorten San Remo grundades redan på romartiden, och är känd för det fina behagliga och milda klimatet året om. I en arabiskinspirerad och vacker jättevilla, bodde uppfinnaren Alfred Nobel de sista åren av sitt liv.

San Remo skickar därför blommor till Nobelfesten varje år. Blommorna som smyckar Musikverein under den kända nyårskonserten i Wien brukar också komma härifrån. I den tillhörande parken ser vi cypresser, palmer, apelsinträd och en mångfald blommor. Mitt ibland dem står en Boforskanon med eldröret riktat ut mot det azurblå havet! Inte långt härifrån ligger Institutet för Mänskliga Rättigheter inhyst i Villa Ormond. Parken intill är anlagd i japansk stil och vi gör ett besök också här.

Eftermiddagen viker vi åt strövtåg på egen hand i San Remos äldre kvarter. Staden fick under 1800-talet sin aura av stil och elegans när förmögna ryssar och engelsmän lockades hit av den behagliga vintersolen. Ett minne från denna tid är den rysk-ortodoxa kyrkan som är väl värd ett besök.

Den eleganta strandpromenaden fick sitt kejserliga namn – Corso Imperatrice – efter Maria Alexandrovna, hustru till ryske tsaren Alexander II, som spenderade vintern 1874 här och skänkte de palmer som än i dag kantar stranden. Längs strandpromenaden finns det många trevliga restauranger och caféer där man slå sig ner för en vilostund och en god kopp espresso eller kanske ett glas prosecco. Middag ingår som vanligt på kvällen på hotellet.

 

Söndag 10 april: Frukostbuffé på hotellet. Utflyktsdag! I dag lämnar vi Italien för ett besök i Frankrike. En av de mest påkostade villorna här är Villa Ephrussi de Rothschild, byggd under början av 1900-talet av baronessan Beatrice Ephrussi de Rothschild, gift med en av de förmögna Rothschild-bankirerna. Runtomkring ligger flera vackra trädgårdar såsom en spansk, florentinsk och japansk. Mest känd är den franska trädgården som ligger rakt framför villan och stoltserar med vackra fontäner, akvedukter och tropiska palmer. Rosenträdgården med över hundra olika rosor är en fantastisk upplevelse och utsikten över medelhavsvikarna från dessa trädgårdar är vidunderlig.

Nästa stopp blir Eze, känd för sin fantastiska utsikt 427 meter över havet. Den botaniska trädgården i närheten skapades på 1940-talet bland ruinerna av ett gammalt slott. Mycket imponerande är samlingen är kaktusar. Väl tillbaka i Italien stannar vi till för ledig tid i vackra Bordighera, en ort som inspirerat många konstnärer, bland andra Claude Monet. I kväll avnjuter vi en avskedsmiddag med italienska specialiteter på faten och i glasen.

 

Måndag 11 april: Frukostbuffé på hotellet. Vi lämnar San Remo efter frukost och åker med bussen till närmaste flygplats, Nice Côte d’Azur, och checkar in för hemresan. Ankomst till Kastrup/Arlanda under eftermiddagen.

 

 

Resfakta

Datum: 6-11 april 2016.

Pris: 13 995:- per person i delat dubbelrum

I priset ingår: Reguljärflyg i ekonomiklass exkl flygskatter från Arlanda/Kastrup (anslutningsflyg från Landvetter erbjuds mot tillägg, övriga orter på förfrågan). Modern turistbuss för alla lokala transporter. 5 övernattningar i delat dubbelrum på beskrivna hotell inkl frukostbuffé. 5 halvpensionsmåltider (3-rätters exkl dryck om inget annat anges). Besök och entréer till samtliga ställen vi besöker. Erfaren reseledare från BK Travel Solutions och en representant från Hemmets. Skatter och lagstadgade avgifter

Tillkommer:

Obligatoriska flygskatter enligt dagspris vid biljettering (i dag ca 700:-)

Frivilliga tillägg:

Enkelrumstillägg: 3 000:-

Avresa t/r Landvetter flygtillägg 800:-

Solid avbeställningsskydd: 585:- (omfattar resebelopp 12 001-15 000:-)

 

Logi:

Baveno, Lago Maggiore: Grand Hotel Splendid, 4****

San Remo: Hotel Nazionale, 4****

Flyg: Reguljärflyg i ekonomiklass från Arlanda/Kastrup till Milano. Återresa från Nice till Kastrup/Arlanda. Landvetter mot flygtillägg.

Bokning och information:

Tel 040-60 60 220 (månd-fred 9-16) eller mejl [email protected]

BK Travel Solutions Box 4052 203 11 MALMÖ.

Sista anmälningsdag: 8 oktober 2015.

Villkor: Särskilda villkor gäller. Dessa resevillkor bifogas anmälningsfakturan. Anmälningsavgift

1 500:- vilken avräknas från slutlikviden. BK Travel Solutions har ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet. Priset är beräknat på 40 betalande gäster. Vi förbehåller oss rätten att justera priset med hänsyn till prisändringar utanför vår kontroll som valutakursförändringar, lokala skatter och pålagor. Alla priser anges i SEK och är baserade på dagens valutakurs vid pressläggning.

 

Läs mer

6 saker du kanske inte visste om charterresan

Se vad vi gjorde på läsarresan

Efter 30 år fick Eva göra sin kittlande drömresa

 

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(27)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…