Annons

Annons

Följ med Knut Agnred till Käringön!

Knut Agnred i Galenskaparna & After Shave älskar sitt Käringön. Här tillbringade han sin barndoms somrar — och gör det än i dag. - Efter några dagar på ön tappar jag tid och rum!

Dela
(6)

Knut Agnred

Det blåser tjugo sekundmeter i byarna. Vinden tar tag i Knut Agnreds keps och blåser den in mot land och ner i en grop i klipphällen. Men trots de vilda vindarna njuter Knut av varje sekund på sin barndoms Käringön. Det är här i västkustidyllen som sångaren och komikern hittar kraft inför en ny höstsäsong med Galenskaparna & After Shave.
– Efter några dagar på ön tappar jag tid och rum. Jag minns inte vilken veckodag det är eller om jag ätit middag. Om jag behöver åka in till stan är det som om förtrollningen bryts och jag måste börja om igen. Ingmari och jag kommer nog aldrig att bo här permanent, men drömmen hade varit att få åka ut i slutet av april och lämna i början av oktober, säger Knut.
Käringön ligger lite mer än en halvtimmes båtfärd från Orust, som en av de sista öarna före Skagerraks öppna hav. De första som bosatte sig här på 1500-talet var unga fiskarfamiljer som ville ha nära till maten. Familjen Agnreds historia på Käringön sträcker sig tillbaka till slutet av 1930-talet.
– Mamma, Vivi hette hon, kom hit ut första gången när en arbetskamrat gift sig med en öbo. När pappa kom med i bilden tvingade hon ut honom här på somrarna. På den tiden var en resa till Käringön som en resa till Pluto. När gubben de hyrde hus av ville sälja sa pappa förvånat: ”Äga hus här? Varför då?” Till sist köpte han det ändå, för 10 000 kronor. För ett tag sedan såldes ett hus med sjöbod här för 20 miljoner! Men jag kommer aldrig någonsin att sälja. Huset i stan, däremot, det kan jag sälja i morgon. Det innebär inte samma in-i-hjärtat-ägande som det innebär att ha hus på Käringön, säger Knut.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook
"Jag gjordes på vinden i vårt hus."

”Jag gjordes på vinden i vårt hus.”

De som ska ta över efter Knut och Ingmari är barnen Elin och Axel. De har nyligen byggt ett extra hus på den lilla tomten så att båda syskonen kan få var sitt krypin.
– Jag är så oerhört tacksam över att mina föräldrar gav oss chansen att få det här livet på somrarna. Min syster Anna är en av byns få bofasta. Hon gifte sig med en fiskare på ön. Många av dem jag lekte med som barn kommer fortfarande hit varje sommar, säger Knut.
Knut växte upp i Kallebäck i Göteborg. Hans pappa Lennart var handelsresande i klädbranschen, mamma var hemmafru och blev sedan föreståndare för en lekskola. Lennart hade ett förflutet som friidrottare och hade tävlat i OS i Berlin 1936. Knut har också idrottat. En gång spelade han en match mot Ted Gärdestad, den ende som på den tiden kunde utmana Björn Borg i tennis.
– Visst brås jag på mina föräldrar. Mamma var duktig på att sjunga och pappa var fruktansvärt rolig. De möttes under en revy. Pappa stod bakom en skärm och bytte om. Skärmen föll, och det första mamma fick se av min far var hans rumpa! Men han fann sig snabbt, tog på sig en handduk, vände sig om och sa: ”Okej, här ser du min baksida också!”
Föräldrarna var 42 år när Knut föddes, sex år efter sin storasyster.
– När jag pressade min mamma erkände hon att jag var gjord här i huset på Käringön. Hon hade då fått se Helena, en kompis till mig som var alldeles nyfödd. Det väckte något i henne, och så gick de hem och gjorde mig på vinden. Jag tror att de hade försökt i många år. Jag tänkte inte på att mina föräldrar var äldre förrän jag kom upp i 35-årsåldern och de började bli krassliga av ålder. När jag var barn var de fortfarande två väldigt aktiva människor som gjorde bra saker både för mig och andra barn. Mamma sjöng på midsommarfirandet och pappa startade både simskolan och tennisklubben, säger Knut och visar runt i gränderna.
– Och här inne låg Werners affär när jag var liten. Jag brukade lägga en sten på disken och beställa en kola. Det funkade i flera år, tills min mamma fick vetskap om det. Hon ville betala handlaren i efterhand, men det fick hon inte, säger Knut.

Midsommarfirande på ön i början av 60-talet. Knut går främst med mamma Vivi, som höll i sången. I dag har Knut tagit över värdskapet för midsommarfirandet, som brukar locka över 1 000 personer till ön.

Midsommarfirande på ön i början av 60-talet. Knut går främst med mamma Vivi, som höll i sången. I dag har Knut tagit över värdskapet för midsommarfirandet, som brukar locka över 1 000 personer till ön.

Livet på Käringön saknade bekvämligheter. De åt fisk som de själva fångat, hämtade vatten från brunnen och hade utedass, faktiskt ända till för femton år sedan.
– Det var ett enkelt liv. Mina härligaste minnen har jag från kompisgänget. Vi var runt 25 ungar som varje sommar slog upp läger på Fågelskär en bit ut ifrån ön. Vi spände upp en presenning att sova under, lagade fisk på en järnspis som vi dragit ut dit, spelade gitarr och sjöng i stämmor. Vi kunde vara borta från Käringön en hel vecka. Detta var ett sekel före mobiltelefonernas tid. Våra föräldrar måste varit jätteoroliga för de visste ju inte om vi alls levde! De fick heller inte veta att vi då och då rodde in till land och köpte läsk och mellanöl, säger Knut.
Knut började spela piano redan som 4-åring. Första framträdandet skedde i tonåren på den ökrog som nu heter Simsons prästgård. Knut och kompisen Fredrik Gejrot spelade musik som var populär för tillfället.
De brukar underhålla på krogen än i dag. Knut sjunger också på midsommarfirandet, en hedersuppgift som han övertog från sin mamma.
– Helt ideellt, för jag gillar att jobba ideellt. En dag i veckan jobbar jag som volontär på min sons dagverksamhet. Axel är förståndshandikappad och den lyckligaste av oss alla, för han har aldrig några krav på sig. Hans handikapp har verkligen öppnat en underbar värld för Ingmari och mig. Det är en värld som vi aldrig fått lära känna utan Axel. Förståndshandikappade är så oförställda. De ljuger inte. De har aldrig några baktankar. Tänk så skönt det skulle vara om alla agerade på det sättet, säger Knut.
Knut har en tuff tid bakom sig. Hösten 2012 tvingades han till sjukskrivning i två månader på grund av förmaksflimmer och propp i lungan.
– Jag har en skaplig kondis, men då blev jag plötsligt andfådd av ingenting. Samtidigt hade jag en elak hosta och feber. En natt svimmade jag av och vaknade framför tv:n. När jag kom in till akuten visade det sig att alla mina problem berodde på en infektion som inte fått läka ut. Det kan hända elitidrottare också, att en infektion som inte tas om hand kan sätta sig på hjärtat, säger Knut.
Galenskaparna & After Shave fortsatte att spela sin jubileumsföreställning utan att sätta in någon vikarie. Det går, i ett gäng som varit samspelt och trivts ihop från första dagen.
– Jag läste på Chalmers och skulle bli elektroingenjör. Vi satte ihop en revy som bara skulle spelas en helg 1982. Sen tog vi sabbatsår, ett långt sabbatsår. Nu är vi som Egyptens gräshoppor. Vi lyckas på något sätt komma tillbaka och hålla oss fast. Förra årets 60000 biljetter var utsålda innan vi hunnit börja spela på Oscarsteatern i Stockholm, säger Knut.
Och än verkar publiken inte ha fått nog. Jubileumsföreställningen går in på sitt allra sista varv i Göteborg i höst.
I arbetet med Galenskaparna & After Shave har det hänt att uppväxten på Käringön har inspirerat Knut.
– När vi skulle göra en parodi på Kristina från Duvemåla föddes Åke från Åstol. Jag vet hur det funkar i ett fiskeläge. Fiskargubbarna är oerhört stolta över sin ö och sitt yrke. Men sen valde jag Åstol i stället för Käringön. Jag vill inte driva med människorna på ön. Åstol var en bättre utgångspunkt också, för precis som Kristina utvandrade till Amerika så visste Åke aldrig riktigt vad som väntade honom på Tjörn…
Knut stod i full fiskarmundering i hamnen på Åstol när sketcherna spelades in. En fiskare med nästan identiskt utseende kom fram till honom.
– Han sa: ”Du ska väl inte göra narr av oss?” ”Nej”, sa jag, ”inte av Åstol, mer av Tjörn!” Det var som att vända på en femöring. Gjorde jag narr av Tjörn, då var det helt okej!

AV MARIA SVEMARK FOTO: LEIF BOSTRÖM, PRIVATA

Kort om Knut
Namn: Knut Agnred
Ålder: 58 år
Bor: i Göteborg och på Käringön.
Familj: Frun Ingmari, dottern Elin, 28 och sonen Axel, 26.
Aktuell med: Galenskaparna & After Shaves 30-årsjubileum på Lorensborgsteatern i Göteborg i oktober

Knuts bästa utflyktstips
Till Käringön kommer du med färja från Tuvesvik, se www.karingon.info. Ön har flera restauranger och en matbutik. Det tar cirka en timme att gå runt öns kustlinje.
* Simsons prästgård. Krog i gamla prästgården. Här underhåller jag ibland med min gode vän Fredrik Gejrot. Se www.simsonsprastgard.se. Petersons krog är också värd ett besök
* Utsikten vid lotsutkiken på västersidan. Öppet hav till Skottland!
* Herrbadet. 150 år gammalt kallbadhus för damer och herrar.


Läs mer om:

Dela
(6)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…