Annons

Annons

Följ med Katarina Mazetti till Karlskrona!

Författaren Katarina Mazetti var feminist innan hon visste vad ordet betyder. I skolan var matte favoritämnet och syslöjd det värsta hon visste. - Tänk vilka hemska saker vi fick göra, ett huckle och ett förkläde. Det var ju som att sy sin egen fångdräkt! säger hon och visar runt i sina barndomskvarter.

Dela
(3)

Katarina Mazetti

 

Havet glittrar i blått och silver, grönskan är somrigt lummig och solen lyser över de röda stugorna på Brändaholm på andra sidan vattnet.
– Det här är den vackraste utsikten jag vet, säger Katarina Mazetti där hon står i trädgården intill det gula trähuset på Fiskaregatan på den lilla ön Ekholmen i Karlskrona där hon växte upp.
– Jag tycker att det är ett privilegium att ha fått växa upp så här. Fast det var ju inga flotta kvarter på den tiden. Och då tyckte jag inte heller att det var något speciellt. Jag var nog över 30 när jag insåg hur vackert Karlskrona är.
Huset byggde Katarinas morfar Johan Gottfrid på 1920-talet, och efter par år i en lägenhet på Ronnebygatan på Trossö flyttade hon hit med mor och far sedan morfar gått bort. De bodde i en lägenhet på fem rum på andra våningen. På bottenvåningen fanns två lägenheter som hyrdes ut. I trädgården blomstrade syrener, pioner och dahlior och det fanns gott om både fruktträd och bärbuskar. Vid bryggan låg båten som familjen tog ut till sommarstugan på Tjurkö.
– Det jag tycker om med Karlskrona är att det är en öppen stad. Nästan alla gator slutar vid vattnet. Det är också en spännande stad där historien är ständigt närvarande och det finns militärhistoria i varje kvarter, säger Katarina som nu arbetar på ett historiskt bokprojekt och tycker att det är både roligt och intressant att fördjupa sig i uppväxtstadens historia.
Katarinas släkt är sedan många generationer rotad i Blekinge och har varit torpare, indelta soldater och varvsarbetare. Men namnet Mazetti kommer från hennes farfars far Augustinus Mazetti som invandrade från Italien för att hugga sten i stenbrotten på Tjurkö utanför Karlskrona på 1800-talet. Där träffade han pigan Cecilia och de fick tio barn tillsammans.

Annons
Katarina Mazetti

Katarina (till höger) med bästa kompisen Eva utklädda till blommor i kräppapper efter medverkan i en pjäs som Katarina skrivit, någon gång på 50-talet.

Fick tio öre för att öva
– I början på 1900-talet ville en dansk direktör som hette Nissen hitta på ett säljande namn till en chokladfabrik han hade köpt i Malmö. Han tittade i kyrkoböckerna och såg namnet Mazetti och tyckte att det passade bra, berättar Katarina som många gånger fått frågan om hon är släkt med chokladfabriken.
Pappa Georg som var mekaniker/ingenjör på Karlskronavarvet och mamma Vera som var hattmodist var båda musikaliska och teaterintresserade.
– De spelade med i flera operetter och musikaler och det repeterades alltid hemma hos oss. Jag kommer ihåg hur far kunde svepa in sig i en gardin och sjunga något ur Sköna Helena och mor blev arg för att han snodde hennes gardiner, minns Katarina med ett skratt och bjuder spontant på en operettstrof där Yokohama rimmar på pyjama(s).
Själv var hon blyg som barn även om hon var med och spelade teater. Hon lärde sig också spela piano och sjöng i kyrkokören.
– Vi fick tio öre varje gång vi övade och en krona när vi sjöng i kyrkan på söndagarna.
Men den unga Katarinas favoritsysselsättningen var att läsa.
– Jag läste, läste och läste. Jag är nästan 1,80 och blev tidigt lång så jag kunde gå in på vuxenavdelningen på biblioteket med ett förfalskat lånekort när jag var elva år. Jag läste en hel massa böcker som jag var för ung för att förstå, som Och solen har sin gång av Hemingway.
I skolan var matematik favoritämnet.
– Morfar var mattegeni och kallades Räkne-Pelle så det ligger i släkten. Jag var galen i matte och har aldrig vågat börja med sudoku för då vet jag inte om jag skulle kunna sluta. Jag gick reallinjen matematisk gren på gymnasiet. Det var det inga flickor som gjorde på den tiden, flickorna gick biologisk gren, så det var jag och 18 pojkar i klassen. Och det var ju roligt förstås.
Syslöjd gillade hon inte alls.
– Jag insåg tidigt att det var kört om man lärde sig sy och laga mat. Då fick man bara göra det. Jag var en intuitiv feminist i unga år. I syslöjden fick vi sy ett huckle och ett förkläde. Hu så hemskt – det var ju som att sy sin egen fångdräkt! Pojkarna hade mycket roligare med trä- och metallslöjd.
Katarina minns gymnasietiden som rätt bråkig och stökig. En klasskamrat brukade sitta och rita karikatyrer av lärarna med skospetsen på linoleumgolvet och många smet i väg för att tjuvröka utanför skolan.
– Folk klagar mycket över hur det är i skolan idag, men det gick ofta vilt till på den tiden. Jag minns en lektion i franska då jag och en annan flicka satt och sjöng Marseljäsen för full hals utan att det hördes eftersom det var sådant larm i klassrummet.
Dansade med kadetterna
Förutom franska läste Katarina tyska och engelska och för att få öva språken bjöds gymnasieflickorna in till kadettbal när det kom utländska flottbesök till Karlskrona.
– Det var förstås otroligt romantiskt med middag med dans och flirt. Lärarna såg det som en språkövning, de skulle bara ha vetat. De franska kadetterna hade 18 armar och de engelska drack en massa öl. Jag minns en klargrön ylleklänning med klädda knappar som jag hade på mig på en kadettbal. Den kliade något fruktansvärt, men jag kände mig fin så det var det värt. Jag var starkt närsynt men vägrade ha glasögon på kalas så väninnorna fick leda mig fram till någon som såg trevlig ut. Efteråt kunde man bli följd hem i parken vid klockstapeln och stanna vid någon bänk, sedan var det väl någon kadett man brevväxlade med ett tag men inget bestående.
Redan i tonåren drömde Katarina om att bli journalist och hon sommarjobbade på lokaltidningarna Blekinge Läns Tidning och Sydöstran. En populär arbetsuppgift var att skriva biorecensioner då arvodet var två biobiljetter.
– Men sedan dröjde det ända tills jag var 45 år till jag faktiskt blev journalist och började arbeta med de feministiska radioprogrammen Radio Ellen och Freja! i P1. Innan dess var jag lärare i svenska och engelska, säger Katarina som numera är författare på heltid.
Trots att hon flyttade från Karlskrona som 18-åring, för att studera vid Lunds universitet, tycker Katarina att hon aldrig har lämnat staden.
– I hela mitt liv har jag varit i vårt sommarhus på Tjurkö på somrarna. Morfar och farfar byggde det tillsammans på 50-talet och det är en undangömd idyll med lite folk. Jag minns hur vi åkte ut dit med en fullastad båt när jag var barn, och mor alltid kom med en sista krukväxt eller kakburk som måste med. Till mina sommartraditioner hör att bjuda in mina musikkompisar från Umeå, Stockholm och Lund och så har vi en engångsorkester och spelar tillsammans och har vansinnigt roligt!

Katarina Mazetti

Framför det gula trähuset på Fiskaregatan på Ekholmen som morfar Johan Gottfrid byggde på 1920-talet. De två fönstren överst till höger hörde till Katarinas rum.

Katarina Mazetti

– Man skulle lägga en ettöring i Rosenboms hatt för att få tur i studentexamen, berättar Katarina. Rosenbom står utanför Amiralitetskyrkan.

Kort om Katarina
Ålder: Fyllde 70 år i april.
Arbete: Tidigare lärare i svenska och engelska, sedan radioreporter på Sveriges Radio och numera författare. Har bl a skrivit succéboken Grabben i graven bredvid som blivit film och musikal och getts ut på 33 språk.
Familj: Fyra barn, tre barnbarn, australiska terriern Maggan.
Bor: Gammalt gathus mitt i Lund. Sommarhus på Tjurkö utanför Karlskrona.
Gillar: Läsa, skriva och spela dragspel.

Katarina Mazetti

– Jag får trygghetsrysningar av gamla segelfartyg, säger Katarina som hade sin skolväg längs kajen.

Katarinas bästa utflyktstips
Marinmuseum:– Det finns inte en vackrare plats än galjonshallen där. Dessutom har de en bra buffé med goda kroppkakor.
Öppettider: Juni–augusti: dagligen 10–18
September: Dagligen 10–16
Oktober–december: Tisdag–söndag 10–16
Kontakt: 0455-35 93 02 / [email protected]

Blekinge museum: Allt från konst till stadens historia.
Öppettider: Tisdag–fredag 11–17
Lördag–söndag 11–16
Måndagar stängt
Kontakt: 0455-30 49 85 / [email protected]

Lövmarknaden: En trevlig marknad dagen före midsommar med mycket hantverk.

Skärgårdsturer: Ta en båttur ut bland öarna från Fisktorget.
Kontakt: 0455-783 30 / [email protected]

AV ANETTE BÜLOW FOTO: HANS-PETER BLOOM, PRIVATA


Läs mer om:

Dela
(3)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…