Annons

Annons

Följ med Birgit Carlstén till Häradsbygden!

Sångerskan och skådespelerskan Birgit Carlstén är verkligen tillbaka på mammas gata. För åtta år sedan flyttade hon till släktgården och sommarparadiset i Dalarna blev hennes fasta punkt på heltid. - Det var ett experiment, säger Birgit och visar runt bland alla barndomsminnen.

Dela
(27)

Birgit Carlsten

Det stora herrgårdsliknande huset med snickarglädje ligger dolt bakom en hög syrenhäck och där har släkten Carlstén haft sin fasta punkt i flera generationer.
– Det byggdes 1885 och har varit mitt sommarparadis sedan jag föddes, berättar Birgit Carlstén när hon tar emot på verandan.
Bredvid en inbjudande korgstolsmöbel står ett par knallröda gummistövlar. De och ett färgglatt paraply kommer väl till pass en dag som denna, då sommarregnet står som spön i backen.
Byn där huset står heter Häradsbygden och ligger strax utanför Leksand i Dalarna. Där trängs rödmålade gårdar omväxlande med öppna åkrar och glittrande små tjärnar. Ett landmärke är Leksandsbröds fabrik med höga silotorn.
Birgit har anor till gården från två håll. I slutet av 1800-talet blev Birgits farfar, som var son i huset, förälskad i en flicka som jobbade på kontoret i familjens företag.
– De emigrerade till Frankrike 1904 och där föddes min pappa. Kvar på gården i Häradsbygden stannade farfars syster, som gifte sig och fick en dotter, som senare blev Birgits mamma.
– Mina föräldrar är kusiner. Inte helt ovanligt på den tiden. Men när det stod klart att de var kära i varandra gick min farmor för säkerhets skull till doktorn och frågade om det kunde bli problem. Han lugnade henne med att så länge det inte fanns epilepsi i släkten var det ingen fara.
Sedan 2006 är släktgården Birgits fasta punkt.
– Jag och min dotter Freija flyttade hit när hon började på gymnasiet i Leksand. Det var ett experiment som slog väl ut. Det gick att förena med mitt jobb.
Hon förklarar att hon egentligen borde bo vid någon stambana där det går lätt att ta tåget söderut. Det är där de flesta jobben finns. Som skådespelerska och sångerska har hon medverkat i en lång rad tv- och filmproduktioner. Det stora genomslaget fick hon med rollen som Edith Piaf. Vi såg henne i På spåret där hon tävlade i par med Tommy Engstrand. Duon tog hem segern 1996.
Men strängarna på lyran är många. Birgit föreläser, håller kurser, förrättar vigslar, regisserar och lite till. När vi träffas har hon precis varit på resande fot och väskan står ouppackad i hallen. Hon visar runt lite snabbt i några av husets alla rum. En stor inglasad veranda och salar med väggmålningar av olika familjemedlemmar.
– Där är min mormor, där min mamma och jag själv hänger på den väggen, säger hon och pekar.
Det är ett hus med mycket historia i väggarna och fastän det är gammalt och stort har Birgit aldrig varit rädd för att sova där.
– Min mormors mor går igen. Hon håller koll, men vill inget ont. Hon tillhör huset.
Numera bor Birgit ensam. Den 23-åriga dottern Freija läser i Uppsala.
– Freija ville först bli musikalartist men det gick över. Hon älskar blommor och att peta i jorden så en dag hade hon bestämt sig för att bli landskapsarkitekt.

Annons
Birgit Carlsten

Vid Västannorstjärn är det blött både uppifrån och nerifrån. Men Birgit är ordentligt rustad!

Spelade teater vid dammen
Birgit och hennes syster Ann växte upp i Huskvarna. Men det var i Häradsbygden de vistades alla sina skollov.
– Det är här jag har alla mina sommarminnen. Min syster och jag spelade teater vid den lilla dammen på gårdsplanen och vi hade vår loge bakom jasminbuskarna.
Hon berättar livfullt om granhäcken som de inte fick klättra i men gjorde ändå, det egna trädgårdslandet och cyklarna.
– Vi cyklade överallt. Vi badade i Kattloka, den närmaste gölen, och ibland cyklade vi till Västannorstjärn där det finns ett hopptorn. På den tiden var det ganska skraltigt, men vi hoppade ändå.
Birgit gick i simskola där en sommar men hann inte lära sig färdigt utan fick gå några extra gånger i badhuset i Huskvarna.
Västannorstjärn har fortfarande stor betydelse för Birgit. Varje morgon när vädret tillåter tar hon bilen dit för en simtur. Sen åker hon hem och äter frukost.
– Morgondoppet gör mig klar i huvudet och det har varit extra välbehövligt de senaste somrarna när jag regisserat Himlaspelet, Rune Lindströms teaterdikt om bonddrängen Mats Erssons väg till himlen för att ställa Gud till svars för att fästmön Marit blev häxdömd och bränd på bål.
Spelet har uppförts i Leksand i stort sett varje sommar sedan 1941 och har varit en stor turistattraktion, nästan i klass med kyrkbåtsrodd och midsommarfirande. Birgit har bidragit till att modernisera föreställningen och därmed lockat den nya generationens publik. Förhoppningsvis får Mats Ersson fortsätta sin himlavandring långt in i framtiden.
Intill byvägen, knappt 100 meter från Carlsténska släktgården ligger en liten rödmålad stuga på en sluttning. En vedtrave är staplad utanför och på husfasaden kan man läsa ordet ångbastu. Bastun, som byggdes 1935, drivs än i dag av frivilliga krafter. Den vedeldade ångbastun lockar både bybor och en och annan busslast utifrån.
Det är lördagar som är den stora lögardagen. Damer och herrar bastar på olika tider och det sägs att herrarna valde förmiddagstiden i förhoppning att fruarna skulle förbereda lunchen och de själva hinna hem i god tid före tipsextra.
– Som barn bastade jag inte så många gånger här eftersom det bara var öppet på vintern. Men då fyllde den sin funktion eftersom det inte var självklart att alla hade ett badrum hemma. Någon bastant tant som skrubbade en på ryggen fanns inte utan man fick hjälpa varandra.
Sedan Birgit blev permanentboende i byn bastar hon desto oftare.
– Det händer att vi går ett helt gäng som uppvärmning inför lunch eller middag hemma hos mig. Julbadet ska vi inte heller glömma, med förning och glögg.
Tog en tur på survägen
Barndomen i Häradsbygden fylldes mest av soliga och glada dagar, men ibland vaknade unga fröken Carlstén på fel sida. Det fanns dock ett botemedel för det dåliga humöret. En traktorväg över åkrarna bakom huset, ner till Älvtjärn där det växte liljekonvaljer och hallon.
– Den där vägen kallades för survägen och jag behövde sällan gå långt innan jag blev glad igen.
Stora delar av survägen försvann när riksväg 70 la beslag på åkermarken vid en omdragning och hallonsnåren vid tjärnen har ostört fått växa till en mindre djungel.
– Men goda hallon är det, konstaterar Birgit och passar på att plocka några nävar när vi försöker ta oss ner till tjärnen.
När en myggsvärm påtalar sin närvaro ger vi upp och åker i stället upp i bergen, till Skinnaråsen där Birgits släkt har en fäbod. Det är dit hon åker när hon behöver stänga av sig från omvärlden.
Ljusa midsommarnätter har hon gått på den snirklande grusvägen och sett älgar beta i dimhöljda gläntor.
– Förr hade varje by sin egen fäbodvall dit de sommartid buffrade sina kor, får och getter. Numera är stugorna privata sommarstugor och betesmarkerna är inhägnade för att hålla rovdjuren borta.
Även här har Birgit barndomsminnen. Knastrande brasor för att få upp värmen i stugan, vatten som hämtades i en källa och nätter i tarrsäng under tunga täcken (man säger tarrsäng om våningssäng i Leksand).
– Hela släkten har ristat in sina namn i de grånade timmerstockarna på ett av uthusen. Här blir man påmind om alla människor man träffade eller bara hörde talas om i barndomen, säger hon och förlorar sig en lång stund i de inkarvade bokstäverna.
På avstånd hörs klangen från en ensam bjällra och får som bräker. Regnet avtar, himlen ljusnar över de blånande bergen i fjärran och Birgit fäller ihop sitt paraply.

Birgit Carlsten

Uppe på fäbodvallen hänger regnet i luften och fåren hörs bräka. Men över fjällen i fjärran ljusnar det…

Birgits bästa utflyktstips
Asaklitt: På toppen av berget Asaklitt har man en fantastisk utsikt över byarna nedanför. Där finns även en stuga där man kan sitta en stund och vila upp sig och bara njuta av utsikten och den medhavda matsäcken. Vandringsleden på fina tallhedar och grusväg är 16 km. Karta finns att köpa på Turistbyrån.
Himlaspelet: Rune Lindströms klassiska spel om Mats Ersson spelas med få undantag varje sommar sedan 1941. Skådespelet hade tidigare en egen scen i Sammilsdalsgropen. På senare år har spelet regisserats av Birgit och uppförts på flera olika platser i Leksand.
Hildasholm: Drottning Victorias livmedikus Axel Munthe skapade inte bara den berömda Villa San Michele på Capri. Hildasholm var hans gåva till den engelskfödda hustrun Hilda. Där formgav och anlade hon flera vackra trädgårdar och både hus och trädgård är i dag en av Leksands största sevärdheter. Här har Birgit, som är borgerlig vigselförrättare, vigt många brudpar.
Spejaren: Tingshuset som blev konstmuseum som blev Leksands samlingspunkt för kultur, nöje och god mat. Samuel Stålhandske som driver krogen tillsammans med sin pappa Ulf kan erbjuda mer än 50 olika spelningar under en sommarsäsong. En av dem som stått på scenen är Birgit, som ofta sjunger tillsammans med musikerna Ingemar Ihlis och Alm Nils Ersson.

Birgit Carlsten

På Hildasholm har mångsysslaren Birgit vigt många brudpar.

TEXT OCH FOTO: SUSANNE JOBS


Läs mer om:

Dela
(27)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…