Annons

Annons

Fläskfilé som i Provence

Dela
(3)

Älskad favorit med fläskfilé, ugnsstekt potatis och vitlökssmör. Här berättar vi steg-för-steg hur du lagar denna klassiska festrätt!

Annons

4 port

ca 1 kg potatis
2 msk olja
1 tsk salt
2 krm grovmald svartpeppar
500 g fläskfilé
1–2 msk smör el margarin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Vitlökssmör
75 g mjukt smör
2 msk hackad persilja
1–2 vitlöksklyftor

Ugn 225°

Gör så här

1. Vitlökssmör: Blanda smör, persilja och pressad vitlök. Lägg det i en bit plastfolie. Rulla smöret i folien till en avlång rulle. Lägg rullen i frysen, minst 1 timme.

2. Skala, skär potatisen i tunna skivor och bred ut på en plåt med bakpapper. Droppa över olja, strö över salt och peppar. Ställ plåten högt upp i ugnen 25 min eller tills potatisen fått fin färg och är lite knaprig. Lägg över potatisskivorna i ett ugnssäkert serveringsfat.

3. Skär bort senan på fläskfilén. Bryn filén i smör runt om i en stekpanna. Salta och peppra och efterstek under lock på svag värme ca 15 min. Sätt in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet.

Vid 70° är filén klar. Låt filén vila 15 min. Skär den sedan i ½ cm tjocka skivor. Lägg dem ovanpå potatisen. Sätt in fatet i ugnen några minuter så att allt blir varmt. Skär vitlökssmöret i skivor och lägg det på köttet mot slutet. Ta ut fatet när smöret börjar smälta och allt är genomvarmt. Servera med en sallad.

Foto: Hanneke Bonthuis



 

Läs mer om:

Dela
(3)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…