Annons

Annons

Fixa fint i vardagsrummet!

Dela
(0)

Vardagsrum-Inredningstips

Vill du ha det fint och mysigt omkring dig, men känner att du inte riktigt får till det? Blir det aldrig så där hemtrevligt som det ser ut i inredningsreportagen – eller hemma hos din pyssliga väninna? Lugn! Det finns en hel del enkla tips och trix att ta till för att skapa ”den röda tråden” hemma.

Före

Vardagsrum-Inredningstips

Annons

En bra bas – ljus soffa, skön fåtölj, fint soffbord, härlig matta och en ljuvlig ljuskrona – men de mörka gardinerna tynger ner känslan i rummet, textilierna spretar i färger och mönster och prydnadssakerna känns uppradade snarare än fint arrangerade.

Efter

Vardagsrum-Inredningstips

Så fixar du stilen!

Släpp in ljuset

Gilla Hemmets på Facebook

Häng gardinerna längsmed sidorna av fönstret. Det ger betydligt mer ljus åt rummet och gör att fönstret känns större. Ljusa gardiner lättar också upp känslan i rummet, till skillnad från mörka.

Ta bort duken

Strunta i duk på bordet, det gör att ljuset reflekteras bättre in i rummet.

Maxa mattan

Tänk på att en ljus matta gör rummet ljust medan en mörk gör det mörkt. Det är också viktigt att mattan är tillräckligt stor. 20 cm bredare än soffan är ett bra riktmärke.

Tänk praktiskt

Satsa på en avtagbar, tvättbar klädsel till fåtöljen. Då behöver du inte skydda den extra.

Lys upp!

Välj läsbelysning som går att rikta. Här har vi valt en diskret stålampa eftersom ljuskronan i taket är stor och drar blickarna till sig.

Fin förvaring

Förvara ditt hobbymaterial i en fin korg, så har du den både nära till hands och korgen blir en trevlig detalj i rummet.

Matcha rätt

Har du färgglada ljusstakar – välj ljus i neutrala färger. Vitt till grönt ger härlig vårkänsla.

Samla prylarna

Frigör yta på bordet genom att samla tidningar, böcker och fjärrkontroller i en snygg korg. Välj gärna ett material som går igen på andra ställen i rummet, som t ex i skålen på bordet.

Låt kuddarna sätta tonen

Byt kuddfodral och du har en ny stil på ett kick! Tre till fem kuddar är lagom i soffan. De kan gärna vara av olika storlek och form.

Färgmatcha

Matcha kuddarnas färg med det gröna och rosa i pelargonerna och det beige i gardinen. Lägg också märke till att fönsterspröjsen i trä går i samma ton som krukorna.

Skapa små stilleben

Ett litet avlastningsbord är en perfekt plats för vackra blickfång. Samla dock inte för många grejor, tre till fem brukar vara lagom. Att kombinera den gröna favoritvasen med klart glas gör att den träder fram extra fint.

Samla tavlorna

Att göra en samling av sina tavlor ger större effekt än att sprida ut dem i rummet. Det finns många olika sätt att hänga dem på, men en bra grundregel är att ha samma avstånd mellan tavlorna åt alla håll. Några centimeter brukar vara lagom. Utgå från ögonhöjd och bygg på från sidorna och uppåt och neråt. Blanda gärna färgfoton med svartvita bilder och olika ramar.

Av Sofia Jensen

Foto: Pernilla Sjöholm

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…