Annons

Annons

Fira valborg med krämig gratäng!

Dela
(278)

Lövbiff under osttäcke

Värmande gratäng på lövbiff är en given succé till valborg.

Snabb och lättlagad gratäng där strimlad lövbiff och rotfrukter göms under ett härligt osttäcke.

 

Lövbiff under osttäcke

4 port
300–400 g valfria rotfrukter (kålrot, morötter, palsternacka, potatis)

Annons

1/2 dl finhackad persilja

150 g svamp (kantareller el champinjoner)

1 gul lök

500 g lövbiff

Gratängsås

3 dl vispgrädde

2 msk idealmjöl

150 g lagrad ost, tex västerbottens-

2 msk konc kalvfond

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Garnering

purjolök

Ugn 225°

Gör så här
1. Skala och tärna rotfrukterna. Koka dem i lättsaltat vatten tills de har lite tuggmotstånd kvar, 10–15 min. Häll av vattnet från rotfrukterna och blanda med persilja.

2. Fördela rotfrukterna i en smord ugnsform.

3. Ansa svampen och dela dem om de är stora. Skala och finhacka löken. Stek svamp och lök i smör några min.

4. Strimla lövbiffen. Fräs den hastigt i smör.

5. Fördela svamp och lök över rotfrukterna och toppa med lövbiffen.

6. Gratängsås: Koka samman grädde, idealmjöl, riven ost och kalvfond i en kastrull. Rör om och låt såsen koka samman i 3–4 min. Smaka av med salt och peppar.

7. Häll såsen över lövbiffen och gratinera mitt i ugnen 15–18 min. Garnera med skivad purjolök. Servera med grönsallad och ris.

Av Bitte E:son Forsberg
Assistent: Linnea Ericsson
Foto: Anders Norrsell



 

Läs mer om:

Dela
(278)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…