Annons

Annons

Fint fyllda apelsiner

Dela
(6)

Något litet, sött och gott vill vi ha efter maten – det där lilla extra som gör oss riktigt mätta och belåtna. Och när det är fest satsar vi gärna på en dessert som kan förberedas i god tid och stå på vänt i frysen.  Den här fräscha apelsinmoussen är dessutom glutenfri. En liten chokladbit på toppen passar perfekt!

Annons

4 port
4 apelsiner
4½ gelatinblad
2 ägg
1 dl strösocker
2½ dl vispgrädde

Garnering
chokladbitar, t ex romerska bågar

Gör så här

1. Dela apelsinerna strax ovanför mitten. Riv skal, 2 msk, och pressa saft, knappt 1 dl, ur ovandelarna. Gröp med vass kniv försiktigt ur lite fruktkött ur underdelarna. Skär av lite skal i botten så att de kan stå stadigt.

2. Mousse: Låt gelatinet ligga i rikligt med kallt vatten ca 5 min. Dela äggulor och -vitor. Vispa gulor och socker krämigt.

3. Låt gelatinet smälta i apelsinsaften på låg värme. Rör ner gelatinblandning och apelsinskal i äggsmeten.

4. Vispa grädden. Vänd ner den i äggsmeten. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner detta i gräddsmeten. Spritsa eller klicka moussen i apelsinskalen. Låt stå kallt minst 2 tim. Garnera inför serveringen.

Tips!
Fyll spritsen och låt den vila en stund i kylen så att moussen hinner stelna lite innan apelsinerna fylls.

Foto: Erik Karlsson



 

Läs mer om:

Dela
(6)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…