Annons

Annons

Fingersmärta i samband med urinvägsinfektion inte ovanligt

Dela
(0)

KVINNOLÄKAREN. En tidigare läsarfråga som tog upp sambandet mellan urinvägsinfektion och smärta i fingrarna har verkligen väckt stort engagemang bland er läsare. Och tydligen är det flera av er som, precis som undrande skånska, har dessa erfarenheter. Jag citerar:
”Min svärmor beskriver samma symptom vid urinvägsinfektion. Det börjar göra ont uppe i axlarna och sen sprider sig smärtan genom armarna och ut i fingrarna när hon kissar.”
”När jag kissar känns det i mina överarmar. Det börjar uppe vid axlarna och går nedåt, ungefär som att det görs en reva och en stor bit hud dras bort. Det känns inte skönt, fy vad ont det gör.”
”Jag hade ont i mina fingertoppar, när jag kastade vatten. Det kändes som det var eld i fingertopparna.”
”Jag har aldrig vågat berätta det för en läkare, men jag har haft detta i många år. Är född 1945…”
”Det gör ont i hela armarna och min syster har det också så.”

Annons

Detta är tydligen inte helt ovanligt, även om jag och min kollega inte kände till det. Det kan ju bero på att kvinnor sällan berättar om det för sina läkare och jag är glad att så många tog sig tid att skriva! Jag kan inte heller hitta detta beskrivet i den medicinska litteraturen. Dessvärre kan jag heller inte förklara logiskt varför symtomen uppkommer.
Flera av er har också beskrivit vad som brukar hjälpa er. Någon har blivit hjälpt av Hiprex-tabletter. Dessa förskrivs ibland till patienter som haft återkommande infektioner. Tabletterna surgör urinen och motverkar bakterierna.
Andra beskriver att de dricker 2–3 liter vatten och blandar i äppelcidervinäger. Andra blir hjälpta av tranbärssaft. Att dricka mycket ”späder ut” bakterierna och att surgöra urinen kan motverka tillväxten av bakterier, vilket jag skrivit om i tidigare spalter.
Det är ett ganska vanligt problem bland äldre kvinnor att de dricker för lite. Detta ser vi ofta när kvinnan söker för läckage eller urinträngningar och får göra en ”kiss-dagbok”. En tumregel är att dricka ca 35 ml per kilo kroppsvikt och dygn. Det blir för de flesta mellan 2 och 3 liter. Ibland dricker man mindre för att man inte vill kissa ofta. Det brukar inte hjälpa, eftersom urinen kan reta blåsan mer när den är mer koncentrerad.
Aina i Staffanstorp skriver att hon fått biverkningar av flera sorters vaginalt östrogen och inte kunnat tåla det. Aina undrar vad hon kan göra och då tror jag att Hiprex hade varit en bra idé att testa.
Det var väldigt intressant att läsa alla brev och mejl som kommit till redaktionen. Det är härligt med sådana engagerade läsare!

Har du en fråga till kvinnoläkaren? Mejla oss här! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…