Annons

Annons

Festligt brytbröd

Lättbakat brytbröd är trevligt att ställa fram på julbordet. Variera med olika sorters frön och smakrik riven ost, t ex västerbotten eller herrgård.

Dela
(3)

Lättbakat brytböd

ca 20 st bullar
25 g jäst
3 dl vatten, ca 37°
1 ägg
1 tsk salt
2½ dl rågsikt
6–6½ dl vetemjöl
50 g smör, mjukt
½ dl sesamfrön
3/4 dl solrosfrön
¾ dl smakrik riven ost

Pensling & garnering
ägg
sesam-, solros- & vallmofrön
pumpakärnor

Annons

Ugn 200°

Gör så här

1. Smula ner jästen i en skål. Rör ut den i vattnet. Tillsätt ägg, salt, rågsikt och ca hälften av vetemjölet. Arbeta samman och ta i smöret klickvis.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Tillsätt fröna, osten och det mesta av det resterande mjölet. Arbeta samman till en smidig och blank deg. Låt jäsa under duk i ca 1 tim.

3. Dela degen i bitar och forma till bullar. Lägg dem ganska tätt på plåtar med bakpapper. Låt jäsa under duk ca 30 min.

4. Pensla med lätt uppvispat ägg. Strö på fröer. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

 

Läs mer

Vackra sesamkransar

Lättbakade dinkelbullar

Vörtbröd med äpple

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

 



 

Läs mer om:

Dela
(3)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…