Annons

Annons

Fem tips för att kickstarta våren

Kliar det redan nu i trädgårdsfingrarna? Bara lugn. Efter vinterdvalan är det nu dags att skaka liv i trädgård och planteringar. Här ger Trädgårdsbloggaren Farbror Grön fem tips till hemmaodlaren som kickstartar våren hos dig.

Dela
(21)

Bild: Farbror Grön

Bild: Farbror Grön

Våren dröjer ännu en stund på våra breddgrader. Men kylan innebär inte att trädgårdsintresset behöver ligga i dvala. För den som inte kan bärga sig finns det gott om anledningar att redan nu stoppa fingrarna i myllan. Här bjuder trädgårdsbloggaren Johannes Wätterbäck, eller  Farbror Grön, på fem saker att göra i februari:

1. Belysning

– Man bör börja med att skaffa belysning om man inte har det än och vill starta upp odlingen vid den här tiden på året. Om man vill odla chili till exempel. Vill man inte börja inomhus och har växthus kan man kallså som det heter.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Här kan man lyssna mer på Farbror Gröns tankar om växtbelysning i ett poddavsnitt.

2. Inventera fröförråd

– Nu är det lämpligt att se över fröerna som man har köpt på sig som man har kvar från förra året och köpa nya. Dags att se till att man har jord hemma, gärna ny för i år om det är möjligt. Jag var själv och köpte åtta säckar frusen jord idag för att vara redo för mina vintersådder.

Bild: Farbror Grön

Bild: Farbror Grön

3. Tajma sådden

– Chili av släkterna annuum och baccatum ska i jorden nu, kronärtskocka, aubergine likaså. Tomaterna kan man vänta med om man inte vill inomhusodla för då är det dags att så fröna i mars.

– Sår du chili nu kan du börja skörda i augusti och ha hela hösten. Och så måste man såklart så lite ärtskott samtidigt så att man kan skörda lite sallad under tiden. Då tar man vanliga gula ärtor i planteringsjord och sätter i krukorna bredvid chilisarna. När de kommer upp är det bara att klippa och ha i maten.

Läs också: Så lyckas du med fröerna – våra 8 bästa tips

4. Beskär vindruvorna

– Nu är det inne på sluttampen om man vill hinna beskära vindruvorna och göra egna sticklingar. Det är sista veckan man kan göra det. Nere i odlingszon 1 kan det vara lite sent att göra det.

5. Tänk på att

– Var inte för tidig med att sätta ut växter. En köldknäpp kan innebära slutet. Och ska du ha mycket växter inomhus så se till att de har ordentlig belysning. Det är ju så de får i sig näring.

– Vill man vara snitsig kan man ju fundera på var växterna kommer ifrån. Kommer de från väldigt varma klimat är det ju lämpligt  att starta inomhus. Är det växter som kan överleva här, eller åtminstone vara tvååriga i vårt klimat, då kan man sätta ut dem i kallväxthuset från slutet av februari i odlingszon 2 och i mitten av mars i odlingszon 1.

 

Läs mer:

5 anledningar att odla egen vitlök

Lyckas med citrus – 10 smarta tips

Här är vårens stora krukväxttrender 


Läs mer om:

Dela
(21)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…