Annons

Annons

Fem snabba kakfavoriter!

Dela
(0)

Blanda, grädda och njut! Här fyller vi alla fat och burkar med lättbakade kakor i fina formar. Välj mellan minimuffins, havrekakor och andra söta frestelser!

Minimuffins med nougattopp

Härlig chokladsmak har dessa små muffins med spritsad nougat på toppen.

Annons

ca 22 st

125 g mjukt smör

3 dl strösocker

2 ägg

31/2 dl vetemjöl

3/4 dl kakao

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 dl kaffegrädde

Nougattopping

250 g nougat

Gilla Hemmets på Facebook

1 msk mjukt smör

pärlströssel

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Rör smör och socker pösigt. Ta i äggen, ett i taget, under rejäl omrörning.

2. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Rör med några få tag ner detta i smeten tillsammans med grädden. Fördela smeten i formar.

3. Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Låt svalna.

4. Nougattopping: Skär nougaten i bitar. Smält den över vattenbad. Rör i det mjuka smöret. Spritsa nougaten på muffinsen. Dekorera med pärlströssel el annat kakpynt.

 

Havrekakor med chokladkola

Låt chokladbitarna smälta på de nygräddade havrekakorna…

ca 40 st

150 g smör

1 litet ägg

11/2 dl strösocker

11/2 dl havregryn

21/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Fyllning

40 kolafyllda bitar choklad (Center, lösviktsgodis el rullar)

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med smöret.

2. Fördela smeten i formar som fylls till ca hälften.

3. Grädda mitt i ugnen 12–14 min.

4. Tryck ner en chokladbit lite lätt på varje kaka direkt när de kommit ur ugnen. Njut kakorna direkt eller när de kallnat.

 

Ökensand

Här har vi piffat upp de klassiska kakorna med rostade hasselnötter – vilken höjdare!

ca 30 st

150 g smör

11/2 dl strösocker

25 g finhackade rostade hasselnötter

11/2 tsk vaniljsocker

11/2 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl

Dekoration

ca 50 g hela hasselnötter

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Bryn smöret och låt det svalna. Blanda socker, nötter, vanilj och bakpulver. Ta i smöret och rör till en porös smet.

2. Tillsätt mjölet lite efter hand. Arbeta samman till en deg. Forma bollar och lägg i formar. Dekorera med hela nötter.

3. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

 

Kokosmums

Aprikoser och choklad gör kokoskakorna extra goda!

ca 20 st

50 g smör

3 ägg

11/2 dl strösocker

200 g kokosflingor

1/2 dl finhackade torkade aprikoser

75 g mörk choklad

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Smält smöret. Rör samman ägg och socker. Ta i smör, kokos och aprikoser. Låt stå ca 20 min.

2. Hacka chokladen grovt och rör i den. Fördela smeten i formar.

3. Grädda mitt i ugnen 12–15 min.

 

Lyxiga chokladbollar

Smak av kaffe och choklad har de här goda bollarna som du lätt fixar utan ugn!

ca 23 st

2 dl havregryn

100 g kexsmulor, t ex Maryland cookies

3/4 dl rörsocker

1/2 dl kakao

150 g philadelphiaost

1/2 msk kallt starkt kaffe

Till doppning & garnering

200 g mörk choklad

valfritt strössel

 

Gör så här

1. Mixa havregryn, kexsmulor, rörsocker och kakao.

2. Tillsätt färskost och kaffe. Blanda samman till en deg. Låt stå svalt en stund.

3. Rulla till bollar. Ställ in i kylen eller frysen så att de stelnar till.

4. Dopp & garnering: Hacka och smält chokladen över vattenbad. Doppa bollarna i choklad. Garnera med strössel. Låt chokladen stelna. Lägg chokladbollarna i fina formar.

Av Boel Ottmer

Foto: Anders Norrsell

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…