Annons

Annons

SMHI om sommaren 2017: Var fjärde prognos har varit fel

Har du inför semestern först tittat på SMHI:s väderprognos och sen varit helt felklädd när det väl varit dags? Du har inte sett fel! Mer än var fjärde femdygnsprognos i landet har varit fel. "Allt är precis som vanligt", säger meteorolog Erling Brännström.

Dela
(53)

Kanske märker vi felprognoserna som mest när den förväntade solen ersätts av regn och när badkläderna borde sällskapat med tjocktröjan i strandväskan. Kanske är det också därför klagosången över felprognoser ljudit extra högt denna sommaren – men med all rätt! Var fjärde femdygnsprognos stämmer inte enligt SMHI:s egna mätningar i juni och juli.

Annons

Men sommaren 2017 går helt i linje med andra somrar om man ser på hur prognos och verklighet överensstämmer.

Gilla Hemmets på Facebook

– Träffsäkerheten sticker inte ut på något speciellt sätt den här sommaren. Man kan säga att var fjärde prognos är fel, men också att tre av fyra är rätt. Förväntar man sig mer ställer man för höga krav, säger Erling Brännström, meteorolog på SMHI.

Regnkläder har varit bra att ha med sig överallt denna sommaren. Bild: IBL

Han menar att meteorologi alltid är en inexakt vetenskap, men att det speciellt är regnskurarna som ställer till det för meteorologerna på sommaren.

– Problemet är att regn- och åskskurar är väldigt lokala i sin karaktär. Våra modeller är bra på att i förväg se vilka dagar vi kommer få regn, men inte exakt inom vilka kilometrar. Tittar man då bara på en ortsprognos är det vanskligt och man borde komplettera med en områdesprognos, säger Erling Brännström.

Läs också: 10 saker vi inte kan leva utan sommaren 2017!

Ser man däremot på SMHI:s endagsprognoser ser siffrorna betydligt bättre ut, nio av tio regnprognoser stämde i juni och juli.

Kallaste på nära 40 år

Men om vi struntar i prognoser ett tag och ser hur sommaren faktiskt blev är Erling Brännströms dom för hela landet ”typiskt svensk: lite sval och ostadig”.

Vissa kan till och med hävda att den har varit mycket sval. Maxtemperaturen i juli  för hela landet nådde bara upp till 27,2 grader. Det är den lägsta maxtemperaturen sedan 1979. Längst i syd hade exempelvis Skåne inte en enda dag i juli över 25 grader.

sola-sakert-doktorns-tips

Värmen har uteblivit i stora delar av Sverige. Bild: IBL

Ett annat lågvattenmärke för årets sommar är att varken juni eller juli besitter något temperaturrekord för i år. Man får bläddra frenetiskt bakåt i almanackan för att hitta sommarens högsta temperatur, ända till den 28 maj. Då var det 30,1 grader i Oskarshamn i Småland.

– Men det är viktigt att komma ihåg att det har varierat var i landet man befinner sig. Ostkusten generellt, Öland och Gotland, Mälardalen och Stockholm har haft en förhållandevis okej sommar.

Fortsatt svalt i augusti

Många har teorier om att exempelvis varannan vinter ger snö eller var fjärde sommar blir varm och solig, men det är bara att kasta de teorierna i papperskorgen om man får tro meteorolog Erling Brännström.

– Man vill ju gärna bli kompenserad för en dålig sommar, men vädret har tyvärr inget minne. Det är bara slumpen som styr vilken bana lågtrycken tar in över Skandinavinen.

Läs också: Dåligt väder i sommar – därför är det bra

Och Erling Brännström får genast rätt när han blickar framåt i augusti. Vi kommer inte bli kompenserade för årets svala juni och juli med en varm och solig augusti. Under närmsta tio-fjorton dagarna ser han bara ett par dagars högtryck.

– Det är lågtrycksbetonat. Det kommer några dagar med högtryck i början på nästa vecka, men sen kommer nya lågtryck. Inga högtryck stabiliserar sig, så det finns inga tecken på en att det blir en fin sensommar, tyvärr, säger Erling Brännström.

 

Missa inte: Res till värmen med Aller Travel

 


Läs mer om:

Dela
(53)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…