Annons

Annons

Fästingbettet kan göra dig allergisk!

Nu är det fästingsäsong igen och dags att se upp för dem när du är ute i naturen! Och det är inte bara TBE och borrelia som de obehagliga småkrypen sprider...

Dela
(35)

Fästingar kan orsaka köttallergi

Kraftiga magsmärtor, illamående och nässelutslag. Det är några av symtomen vid köttallergi. Antalet drabbade har ökat och mörkertalet kan vara stort. Ny forskning från Karolinska Institutet och Södersjukhuset visar nämligen att  allergin kan orsakas av ett enda fästingbett.

Annons

Sjukdomen kan vara svår att upptäcka eftersom den som regel visar sig först 2–7 timmar efter att du ätit kött – och inte varje gång heller. Maritha Sedvallson, förbundsordförande på Astma- och Allergiförbundet, svarar på 7 viktiga frågor:

Vilka är de typiska symtomen?
– Nässelutslag och svullnader i ansikte och svalg, magproblem eller till och med svåra allergiska reaktioner, anafylaxi, som i värsta fall kan vara livshotande.

Allergin finns i två olika former, vad skiljer dem åt?
Vid köttallergi som är kopplad till fästingbett har patienten bildat antikroppar mot en kolhydrat, kallad alfa-gal. Den är inte så välkänd och skiljer sig från andra vanligare matallergier där man oftast reagerar på proteiner. Allergi mot proteinet i köttet fungerar som vid andra födoämnesallergier. Du utsätts för ett livsmedel, kroppen reagerar som om det vore något farligt och börjar bilda antikroppar.

Hur vanligt är köttallergi?
2013 var 50 fall rapporterade, men det finns ett mörkertal: förekomsten av fästingar och fästingbett ökar.

Hur ställs diagnosen?
– Vi tar blodprov för att se om patienten har allergiantikroppar mot alfa-gal. Det är framförallt kött från gris, ko, lamm och vilt som ger reaktioner.

Ett bett kan räcka för att bli köttallergiker!

Ett bett kan räcka!

Är alla fästingar smittbärare?
– Det är vår vanliga fästing som har Alfa-gal i sin mag-tarmkanal. När vi blir bitna utsätts vi för kolhydraten och riskerar att utveckla allergi, men de flesta som får fästingbett utvecklar inte allergi. Det skulle dock vara väldigt intressant om forskning kunde utröna vad som gör att vissa får allergi – andra inte, det skulle vara ett genombrott för all allergiforskning.

Vilken behandling finns det?
– Det finns ingen egentlig behandling mot allergi, har du väl fått den så måste du undvika det du inte tål. Studier pågår då det gäller att försöka lära kroppen att tåla livsmedel man reagerar på. Vissa personer kan stoppa lindriga symtom genom medicinering.

Hur ska jag göra om jag får en allergisk reaktion?
– Om gör kopplingen att det sammanfaller med intag av något livsmedel bör du kontakta din hälsocentral. Är det helg eller kväll ringer du rådgivningen. Får du en kraftig reaktion med exempelvis andningspåverkan, blodtrycksfall, mycket nässelutslag och kraftig klåda bör du söka hjälp akut. Då är det också viktigt att du utrustas med läkemedel, exempelvis adrenalininjektor, ifall reaktionen skulle uppstå fler gånger.
Källa: Södersjukhuset, Astma- och Allergiförbundet

TEXT: CHRISTINA MELLBERG FOTO: SHUTTERSTOCK


Läs mer om:

Dela
(35)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…