Annons

Annons

Farmor och mormor spelar fotboll och sänker blodtrycket

Aase Hansen fick alla biverkningar som tänkas kan av sin blodtryckssänkande medicin. Hon var beredd att göra vad som helst för att slippa medicinerna. När hon fick höra att fotbollsträning kunde sänka blodtrycket startade hon ett damlag för mor- och farmödrar.

Dela
(26)

Fotbollsdamer

– Kom igen, jag är här 
– passa! Aase har 
bollen och hennes 
lagkamrater är djupt inne i matchen.

När Aase gick i pension för fyra år sedan skrev hon en lång lista över allt hon ville hinna med i sitt nya arbetsfria liv.

– Jag har hunnit med allt utom att börja spela piano. Men i gengäld har jag lärt mig att spela fotboll!

Annons
Fotbollsdamer-Aase

I dag spelar Aase i mormorslaget 
– och blodtrycket har 
sjunkit så mycket att hon inte längre behöver 
medicinera!

69-åriga Aase Hansen från danska Frederikssund är röd om kinderna och ser ut som hälsan själv. Torsdagens träning på konstgräsplanen är avklarad och ”tredje halvlek” ska börja i klubbhuset på Kalvøen i Frederikssund.

Tangenter och nothäften får vänta ett tag till för Aase, som tidigare var rådgivare på bank, vill hellre ut på planen med de kvinnor som är allt annat än dunungar och som hon i tre år har spelat boll och umgåtts med.

Fotbollsdamer-Gerda

– Jag är antikviteten 
i laget, skojar 82-åriga Gerda.

– Jag är den antika här, säger 82-åriga Gerda Lose som hindrade två mål genom att stoppa motståndarna i dagens match.

– Min man trodde att jag hade blivit tokig när jag efter viss betänketid följde min dotters förslag att träna fotboll, säger Gerda som tycker att hon mår bra av att komma hemifrån.

– Och det kan ju vara så att min man har hunnit dammsuga medan jag har varit borta, säger Gerda med ett förhoppningsfullt leende.

Varken hon eller Aase var tidigare det minsta intresserade av sporten. Aase fick idén när hon för tre år sedan såg ett tv-program om prostatadrabbade seniorer som mådde bra av fotbollsträning.

– I programmet nämnde de också att fotboll har en positiv effekt på högt blodtryck. Själv hade jag alla biverkningar man över 
huvud taget kan få av blodtryckssänkande medicin. Jag var så trött på detta och villig att testa nästan vad som helst för att må bättre, säger Aase.

Ett mormorslag

Hon hade följt med sitt barnbarn på fotboll ett par gånger.

– Jag uppmanade hennes fotbollstränare att starta ett mormorslag, säger Aase.

Nu var den här fotbollstränaren inte vem som helst utan självaste fotbollsprofessorn vid Syddansk Universitet, Peter Krustrup, och han ordnade så att det danska fotbollsförbundet (DBU) kontaktade Aase.

Och Aase är inte heller vem som helst utan en särdeles driftig pensionär så det gick blixtsnabbt att ordna en gemensam avspark.

Fotbollsmormödrarna fick plats på senioraktivitetscentret Lundebjerggård mitt i Frederikssund där ledaren för den lokala klubben FIK, Lars Aabech, hälsade mormödrarna hjärtligt välkomna till klubbens konstgräsplan.

– Vid den första träningen hade jag med mig en låda med energidrycker, men när damerna ville ha glas fick jag säga: ”Nä, nu spelar vi fotboll och då dricker vi ur flaskan”, skrattar Lars Aabech, uppenbart förtjust över att hans älskade fotboll inte bara är till glädje bland knattespelarna och de vanliga supportrarna utan även hos en grupp Very Old Girls.

Det ligger i tiden att fotbollsplanen också har blivit en plats där människor från olika platser i livet kan komma och känna glädje genom att få upp pulsen och dela på en back läsk eller öl. Det kan vara människor med diagnoser som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, KOL eller cancer, men också flyktingar eller människor med funktionsnedsättningar.

– Vi vill gärna vara med och hjälpa alla att få en bättre hälsa, säger Lars, som är försäljningschef på ett företag som redan från början såg till att befria mormödrarna från att betala avgift.

Även för morfar

– I gengäld kommer de och hjälper oss att sälja kaffe vid matcherna. Vi får hjälp med det praktiska och damerna blir integrerade i klubben.

Tack vare mormödrarna har det också bildats ett lag för morfäder som spelar på planen bredvid och på bägge ställena är glidtacklingar ”no, no” som en av dem säger.
Aase som är lagledare för båda lagen är tydlig med vad som gäller:

– Ingen ska bli avskräckt av dyr utrustning eller invecklade regler. Det enda kravet är att man är 60 plus eller pensionär. Vi spelar som vi är.

– Vi är noga med att ta täta pauser för att dricka för några av oss har en del krämpor. Man ska inte behöva slå knut på sig själv eller få så ont att man måste ta en paus, säger Aase.

Hur många mål som görs håller man inte så noga koll på och tempot är lugnt. Det kan mycket väl hända att bollen inte hamnar precis där den ska, men en sak är säker och det är att skratten överröstar visselpipan. Ingen får ju rött kort för förhöjd kroppstemperatur eller extraordinär livsglädje. De roligaste kommentarerna och de bredaste leendena ger högre poäng än om bollen råkar hamna i nätet.

Och hur har det gått med Aases medicin?

– Ja, den behöver jag inte längre! In med bollen och ut med pillren, säger hon glatt.

 

 

Läs mer: 

Här är alla deltagarna i Biggest loser 2017

22 glada hundar förändrade Mathildas liv

5 vanliga myter om kvinnors hälsa

 

TEXT: HELLE LYNGBO

FOTO: MORTEN MEJNECKE

ÖVERSÄTTNING: ANETTE BÜLOW


Läs mer om:

Dela
(26)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…