Annons

Annons

Expertens bästa tips till dig med pollenallergi

Cirka två miljoner svenskar har pollenallergi – och siffran ökar. Värst är björkpollen, som kan skada luftvägarna, förklarar allergispecialisten Ines Vinge, som tipsar om skyddande behandlingar.

Dela
(6)

Pollenallergi

 

Läs mer: Irenes son trodde han var allergisk mot pollen – blev frisk när citronsyran försvann!

 

Ines Vinge.

Ines Vinge.

Pollensäsongen beror på var i landet du befinner dig, hur vindarna blåser och hur tidig våren är.

Annons

– Ju varmare det är, desto mer pollen, förklarar Ines Vinge, som är specialistläkare vid Astma-, allergi- och lungmottagningen på Lidingö sjukhus.

Björkpollen är, tillsammans med gräspollen, det allergen som landets cirka 2 miljoner pollenallergiker har mest besvär av. Även al, hassel och gråbo ställer till problem.

Gilla Hemmets på Facebook

– Men björkpollen är det kraftigaste och största allergenet och kan orsaka stora skador i luftvägarna, betonar doktor Vinge.

 

Kan ha andra orsaker

Vanliga symtom vid pollenallergi är rinnande näsa och ögon, nästäppa, klåda i ögonen, men även luftvägsbesvär och trötthet. De två sistnämnda är symtom du ska vara extra uppmärksam på, menar Ines Vinge.

– Trötthet kan ha flera andra orsaker. Jag har haft patienter som trott att det berott på pollenallergi, men som visade sig ha både järnbrist och blodbrist. Andningsbesvär och trötthet kan även bero på allergisk astma.

Av den anledningen är det alltid bra att gå till en läkare för att få rätt diagnos och behandling. Fast har du en lindrig pollenallergi och märker en tydlig förbättring med receptfria antihistamintabletter kan du bespara dig läkarbesöket.

– Det finns många bra receptfria mediciner på apoteken, fråga gärna en apotekare om råd, tipsar Ines Vinge.

 

Håll koll!

Du kan själv ta reda på hur höga pollenhalter det är i luften. På pollenkoll.se och på apoteket.se uppdateras dagligen pollenprognoserna och här kan du även få tips och råd för din allergi.

 

Olika behandlingar

Antihistamintabletter är första steget vid pollenallergi. Hjälper inte det finns både ögondroppar och nässpray, beroende på symtom.
– Ofta kan det behövas en kombination av behandlingar som läkaren kommer fram till i samråd med patienten, säger allergispecialisten Ines Vinge.
Ett annat alternativ är allergivaccination, sk hypersensibilisering. En metod som går ut på att minska känsligheten för tex björkpollen med hjälp av injektioner med små mängder av allergenet.
– Vi börjar med liten dos i armen, om det går bra får man lite större doser allteftersom.
Behandlingen inleds tidigt på året och ges under flera veckor inför pollensäsongen och upprepas sedan under 3–5 år. För en del kan det behövas lite extra påfyllning även kommande år.
– Man blir inte helt botad men mycket bättre, och slipper vara inomhus under högsäsong. Framförallt skyddar man sina luftvägar och minskar risken för att få astma.

 

Behandla inte i onödan

Antalet allergier ökar, enligt Ines Vinge, inte minst matallergier.
– Vi vet inte varför, men under pollensäsongen är hela immunsystemet påverkat och du är därför mer känslig mot olika sorters kost. Är du allergisk mot björk är det inte ovanligt att du får problem med tex äpple.
Märker du att det kliar i munnen, undvik att äta just det, men uteslut inte något i förebyggande syfte, menar Ines Vinge:
– Du behöver heller inte behandla din pollenallergi förrän du får symtom. En del börjar helt i onödan en månad innan. Men vet du att du ska åka någonstans där det är pollen kan du ta tabletter 1–2 dagar innan, det räcker.

 

Bästa egenvårdstipsen!

A och O vid pollenallergi är att minska belastningen av allergenet. Därför är det bra att under högsäsong:

1. Tvätta håret innan du lägger dig på kvällen.
2. Ha stängda fönster så inte pollen kommer in i huset.
3. Undvika att vädra sängkläder utomhus.
4. Skölja näsa och ögon med vatten.

 

Receptfritt!

På apoteken finns många receptfria alternativ:

Nässpray:
Nasonex, Livostin, Lomudal

Antihistamintabletter:
Loratadin, Cetirizin, Clarityn, Kestine och Allegra

Blox4 Allergy:
Nässpray som lägger sig som en skyddande hinna i näsan och blockerar allergiframkallande ämnen i upp till 12 timmar.

Nasaleze mint 500 mg:
Nässpray i pulverform som skyddar lokalt i näsan för att minska allergiska besvär.

 

Läs mer

Anna håller sig frisk med naturens eget virusskydd 
Alla prover var bra men jag hade ingen ork
Jag åt mig fri från migrän

 

Av Christina Mellberg
Foto: Shutterstock samt privat bild


Läs mer om:

Dela
(6)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…