Annons

Annons

Experternas bästa loppistips!

Att gå på loppis är bästa sommarnöjet! Och vem hade anat att det kan löna sig att skippa glassen, ta med ett barn och ha en stadig frukost i magen? Men när tre av landets mest erfarna antikexperter bjuder på sina bästa tips inför sommarens loppisar – då lyssnar vi och lär. Dessutom avslöjar de både sina bästa fynd och sämsta köp. Välkommen i loppislandet!

Dela
(24)

peder

1. Peder Lamm

Gör: Tv-personlighet och antikexpert.

Spanar efter: Egentligen undviker jag loppisar. Hela mitt hem är inrett med loppisprylar och det får helt enkelt inte plats mer. Men på loppis kan man ju köpa allt man behöver. Jag har köpt fantastiskt fina verktyg av hög kvalitet, som en yxa från 1700-talet som fortfarande fungerar finfint. Det är viktigt att använda antika saker i vardagen. Maten smakar bättre på 1700-talsporslin.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Trendigt just nu: Fortfarande är design från 1950- och 60-talet hett. Det tråkiga är att alla vill ha samma saker hemma. Vi svenskar är ett väldigt uniformt och tråkigt folk som klär oss och inreder likadant. Men om man går mycket på loppis kan man få mod att öppna sitt sinne för andra saker som ingen annan har. Här kan man hitta billiga barnkläder, perfekt när barnen växer fort, och massor av fina möbler. Det finns gott om soffor från 1800-talet av god kvalitet, bara man står ut med att den är lite snirklig. En sådan är gjord av stabil svensk björk och fylld med rejäla svenska hästsvansar (tagel), det är jädrigt fina grejor! Att förlänga livet på saker som redan tillverkats är det bästa man kan göra ur miljösynpunkt.

Förbereder mig: Det fungerar inte att gå runt och slötitta med en glass i handen. Det gäller att vara fokuserad. Grunden är att vara mätt och pigg. En rejäl frukost och massor av kaffe gör att man orkar titta genom allt. Den som inte sovit tillräcklig eller är hungrig tröttnar fort och vill bara fika. Sedan gäller det att ha en ordentlig bunt 20- och 50-lappar i fickan.

Bästa fyndet: Förra sommaren köpte jag en jättestor, låg kopparstekpanna. Jag älskar smörstekt spättfilé och det passar perfekt i den pannan. Alla kastruller och stekpannor jag har hemma är av koppar och alla har jag fyndat på loppis. Dels är det snyggt och ser proffsigt ut, dels blir jag glad när jag använder dem varje dag.

Sämsta köpet: Egentligen finns det inga dåliga köp, snarare onödiga. Som att jag envisas med att samla på gamla betsel till hästar, men det är vackert på väggen. Sitter faktiskt just nu med ett Pelhambett som jag ska spika upp i dag. Skulle man ändå göra en massa felköp är det bara att kolla på mataffärens anslagstavla när det är bakluckeloppis nästa gång. Då lastar man bilen full och säljer av allt man inte vill ha.

Loppisfällan: Tro inte att du ska göra stora ekonomiska klipp. Det står väldigt sällan en Chagallmålning bakom den klassiska tavlan med fiskargubben. Fynden man gör ligger på en annan nivå. Som att hitta ett vinglas av samma modell man ärvt av mormor men råkat slå sönder och plötsligt få ett helt dussin igen. Att ha med småsedlar är viktigt. Om du har prutat ner en pryl från femtio till tio kronor är det lite oförskämt att hala fram en femhundring när du ska betala.

 

 

ida

2. Ida Magntorn

Gör: Frilansjournalist, författare och fotograf. I Böckerna Från loppis till salong och Loppisboken tipsar hon om hur man med enkla medel kan förvandla vintagefynd till unika, nya saker. I senaste boken Home Stories – personlig inredning och inspirerande idéer guidar hon till ett personligare hem.

Spanar efter: Jag har alltid gillat äldre porslin och tycker att man kan blanda och ge vilt till dukningar, därför gör det inget om det bara finns få av en modell. Äldre textil som är virkat, sytt och broderat är också underskattat. Jag tycker också det är kul att göra nytt av gammalt. Jag är till exempel svag för runda, virkade grytlappar. Dem kan man antingen sy ett kuddfodral av eller sy ihop en lång rad som kan bli ett fint flaggspel. Eller så köper man gamla lampettskärmar och sätter dem på en ljusslinga.

Trendigt just nu: Hett är hantverk i allmänhet och amplar i synnerhet. Kan man fynda en originalampel av makramé från 70-talet är det extra roligt.

Förbereder mig: Tar på bra skor, stoppar fickorna fulla med mynt och sedlar och tar med stadiga plastpåsar att bära sakerna med. Dessutom brukar jag ta en korg över armen, den är bra när jag köper porslin. Ett måttband är också praktiskt att ha i fickan om man tittar på möbler.

Bästa fyndet: En söt rosenmönstrad kopp med texten ”Ha den äran” i guldskrift på insidan. Den njuter jag extra av en gång om året. I somras köpte jag också en riktigt stor, lite knasig och taggig ljuskrona av metall från femtiotalet med målade ljushållare i form av prästkragar. Eftersom vi var på väg till stranden fick alla inköpen hänga med. En familj som tar med en ljuskrona till stranden får stor uppmärksamhet. Nu är det ett roligt minne.

Sämsta köpet: Fyndade massor av fina gamla plastleksaker till min ettåring. Sedan läste jag att gammal plast innehåller mycket gifter och absolut inte är lämpliga för barn, så jag fick kasta allt.

Loppisfällan: Det är lätt att köpa för mycket, särskilt om arrangörerna rear ut fyllda kassar innan stängning. Fokusera inte för mycket på att göra ett ekonomiskt klipp, det händer inte så ofta och du blir lätt besviken. Välj hellre något som tilltalar dig och fokusera mindre på eventuella signaturer och pris.

 

Anne

3. Anne Lundberg

Gör: Programledare för populära Antikrundan i SVT.

Spanar efter: Sådant jag behöver. Jag är ingen samlare och gillar inte att ha för mycket grejor. Däremot är jag förtjust i loppisar som koncept. Det är bra att folk skänker sådant som de annars slängt, idrottsföreningar som säljer får in pengar till sin ungdomsverksamhet och den som köper får bra och billiga saker. Det är återvinning och kretslopp när det är som bäst. Själv har jag nyligen fyndat fina utemöbler, ett cykelställ och några rejäla redskap till min trädgård. Många gånger var kvaliteten bättre förr, därför kan det vara väl värt att renovera och sköta om gamla saker, de håller för det. Om jag köper nytt på loppis brukar jag ta bort något gammalt. Det hamnar i källaren som är ett slags mellanstation. Om jag inte brytt mig om sakerna på ett år skänker jag tillbaka dem till idrottsföreningarna.

Trendigt just nu: Antika trädgårdsmöbler. Fina kafébord och stolar av god kvalitet är hett.

Förbereder mig: Jag har alltid pengar i små valörer med mig, plus lite mer kontanter om jag är på jakt efter något större. Det är ju pinsamt att hitta något fantastiskt men missa det för att man saknar pengar. Med kort kommer man inte långt, cash is king på loppisar. Sedan ser jag till att alltid ha en bil med takräcke och dragkrok. Hittar jag en stor möbel som inte får plats kör jag bara till närmsta mack och hyr ett släp. Ett bra tips är att ta med ett barn som man kan placera vid fikahörnan och muta med en glass. Vid barnet lämpar man efter hand av alla fynden, så slipper man bära omkring allt.

Bästa fyndet: Mitt köksbord. Det är ett skönt slitet, rödmålat ekbord från 30-talet som jag äter alla måltider vid. Egentligen var det inte till salu, på bordet stod nämligen alla elektronikgrejerna. Men när jag bjöd 800 blev bordet mitt.

Sämsta köpet: Sådant som man tänker kan vara bra att ha, men som omedelbart hamnar i källaren. Fördelen är att jag skänker det vidare till idrottsklubben igen.

Loppisfällan: Handla med hjärtat. Se upp för nagg och sprickor i keramik, det är svårt att upptäcka på plats. Ställ aldrig tillbaka något på bordet som du tänkt köpa, då ryker det direkt. Man får vara bestämd, men inte roffa åt sig saker på ett obehagligt sätt. Sedan gäller det ju att vara först, särskilt på springloppisarna. Men springer gör jag inte. Jag går värdigt – men raskt.

 

Läs mer:

Måla och klä om loppisfynden

3 trendiga krukväxter

10 smarta inredningstips

 

Av Monica Ljungberg

Foto SVT, Jenny Leyman, Shutterstock, Håkan Sandbring/Mustang media


Läs mer om:

Dela
(24)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…